Српската телевизија РТС го прекина преносот на Олимписките игри пред Косово да освои злато

Државната српска телевизија РТС, за време на Олимписките игри во Токио направи потег достоен за тоталитарните режими.

Непосредно пред последната борба на џудисти во категоријата до 57 килограми, таа го прекина преносот на натпреварот.

Причината е што финалист и фаворит за златото беше Нора Ѓакова, Албанка од Косово.

Имено, Ѓакова ја доби последната борба, која Србија не сакаше да ја гледа, па така Косово го освои својот втор златен медал на почетокот на Игрите. Првиот го освои друг џудист, Дистриа Красниќи.

Оливера Ковачевиќ, уредник во РТС, објасни дека трансферот на џудо од Токио нагло бил прекинат токму кога репрезентативецот на Косово се борел за злато за луѓето да можат да ги покријат сите настани “.

Видео на денот