Србија поради недостаток на работна сила, увезува работници од Шри Ланка

Градежни работници лето
Градежни работници / илустрација Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI

Српската економија со години се соочува со хроничен недостаток на работна сила. Иако овој факт можеше да се протолкува како утописка прогноза до пред само десет години, денес тоа е реалност што предизвикува трендови за кои до неодамна се тврдеше дека не доаѓаат во Србија. Денес, сѐ повеќе евтина работна сила доаѓа кај нас, од најоддалечените и најсиромашните земји во светот.

Практично, додека нашите господари ги освојуваат пазарите во Западна Европа и други земји, денес работници од неколку земји од Африка, Пакистан, Турција, Иран, Ирак, Сирија, Туркменистан, Непал, Бангладеш, Индија градат, совладуваат, испорачуваат и изведуваат разни други работни места во Србија и неколку соседни држави.

Општите трендови во економијата и демографијата го условуваат растот на побарувачката за разни дефицитарни професионални и занаетчиски профили. Со цел да ја обезбедат потребната работна сила, агенциите доведуваат работници од најоддалечените делови на светот.

– Странските работници не само што работат подолго во текот на денот, туку кога се ќе се собере, ја чинат компанијата многу поевтино. Сега сум во процес на ангажирање на неколку од нив – до десетина. Ќе работи 10 часа дневно, шест дена во неделата, а основната плата е 320 евра, што не може многу да отстапува од тоа. Сите овие услови ги договарам со агенцијата што ги носи – вели соговорник за Блиц, претприемач од Срем.

Како што додава, неговата пресметка е јасна:

– Едноставно ме чинат помалку. Нашите луѓе се ценат себеси, но честопати се преценуваат себеси. Покрај тоа, како мало приватно лице, не можам да платам на работник колку што може една голема компанија, и токму таму се појавува голем проблем кога преговараме со потенцијалните работници од Србија за условите. Сега, со неколку работници од Шри Ланка и плата од 37.000 динари, ги менувам нашите луѓе, на кои им дадов по 70.000 динари, и кои работеа на машини за производство на резервни делови од гума и пластика – наведува соговорникот.

Тој додава дека може да заштеди речиси 400.000 динари на еден работник за една година.

– Поради таквите заштеди, помалите компании во Србија ќе можат да преживеат и да започнат нови инвестициски циклуси – заврши нашиот соговорник.

Според нашите информации, приватните претприемачи од Србија немаат директни обврски кон странските работници. Агенцијата е задолжена за се, што ги обезбедува и организира сите официјални дозволи, сместување, оброци, превоз и придружна логистика.

Заклучокот е дека работата за доведување работници е профитабилна за агенциите, економските субјекти, но и за самите работници, кои би заработиле значително помали суми во нивните матични земји, од кои често зависат цели семејства.

Исто така, се проценува дека можеме да очекуваме зголемен број на увезени работници, што значи опстанок и конкурентност на пазарот за многу компании.

Практично, додека не дојде до промена на односот на вишокот и дефицитот на занимања, увезените работници и агенциите што ги донесуваат ќе играат значајна и се поважна улога во развојот на економијата и целата земја.

Извор: blic.rs

Видео на денот