Србија планира да го набави експерименталниот израелски лек за Ковид-19

Луѓе и лекари за време корона со маски пред болница осми септември / фото: Слободен печат

Србија ја разгледува можноста за набавување на иновативниот лек EXO-CD24 по завршувањето на последната фаза на тестирање и регистрација, кој се покажа како исклучително ефикасен во лекувањето на пациенти со ковид со тешка клиничка слика, а чија улога е да спречи смртоносна цитокинска бура.

Лекот EXO-CD24 е развиен од тимот на познатата и водечка израелска болница „Суратски медицински центар“ од Тел Авив, на чело со професорот Надир Арбер. Претставено како „чудотворен лек“ и „магичен куршум“ во борбата против Ковид -19, што со нетрпение го чека целиот свет, тоа е лек за кој размислува и Србија, пишува „Курир“.

– Од почетокот на епидемијата, Србија го следи развојот и промената на терапиите за третман на Ковид-19 во водечките земји во светот и ги воведе најсовремените терапии во нејзиниот протокол за лекување на таа болест, без оглед на цената. Бидејќи првичните клинички испитувања покажаа дека EXO-CD24 е ефикасен и безбеден. Ние сме заинтересирани да го набавиме овој лек кога е регистриран и да го спречиме најлошото – вели извор од Кризниот штаб и забележува дека во Србија се вакцинирани 51% од возрасната популација и дека короната се уште има многу простор за напади, првенствено кај невакцинираните.

А што точно е EXO-CD24 и како работи, објаснува проф. Д -р Зоран Тодоровиќ, клинички фармаколог.

– EXO-CD24 е иновативен лек против цитокинска бура кај пациенти со ковид. Тој успешно ја помина првата и втората фаза од клиничките испитувања, така што знаеме дека тој беше ефикасен и безбеден во мала група испитаници. Третата фаза ќе биде завршена во Израел до крајот на 2021 година. Засега, неговата ефикасност е околу 90 проценти, односно многу пациенти со тешка форма на ковид може да бидат отпуштени од болницата за пет дена по добивањето на ЕКСО-ЦД24. Досега, тоа им беше дадено на возрасни хоспитализирани пациенти на возраст од 18 до 80 години со позитивен PCR тест и тешка форма на болеста кои се уште не се на механичка вентилација – вели проф. Тодоровиќ додава дека лекот треба да се вдишува еднаш дневно пет дена.

Лекот, како што наведува, се состои од протеин ЦД24, кој се вметнува во егзозоми.

– Протеинот ЦД24 спречува формирање на цитокинска бура, која се јавува кај пет до осум проценти од пациентите со ковид. Егзозомите се екстремно мали везикули кои се одделуваат со „пукање“ од клеточната мембрана и служат за пренос на сигнали помеѓу клетките, тоа е како две клетки да разговараат преку мобилна мрежа. Сигналите се протеини и масти кои се наоѓаат во егзозомите, па оттука и нивната содржина. Тие можат да бидат корисни во дијагнозата на некои болести, на пр. кај малигнитет, срцева или бубрежна инсуфициенција, а се користат и во терапија – вели проф. Тодоровиќ.

Тој додава дека во „Суратски медицински центар“, водечката израелска болница каде се тестираат нови лекови, внел протеини ЦД24 во егзозомите.

– Така тие го произведоа овој нов лек за да биде селективен – работи таму каде што треба и е специфичен – работи како што треба – вели проф. Тодоровиќ и додава дека Израел и Грција соработуваат во развојот на новиот лек.

Проф. Арбер објасни во август дека на околу пет проценти од пациентите со ковид клиничката слика им се влошува по петтиот ден.

– Токму тоа е проблемот на кој е насочен нашиот лек. Доколку се потврдат досегашните резултати од студијата, третманот со EXO -CD24 ќе биде возможен релативно брзо и по ниски цени – изјави професорот Арбер за Ерусалим Пост. Арбер, кој студирал ЦД24 25 години, додава дека успехот ќе го отвори патот за лекување на многу други болести.

 

Извор: Телеграф

Видео на денот