2 C
Скопје

Србија (досега) кризата ја чинеше 4,6 милијарди евра

Вистинската вредност на фискалниот пакет за ублажување на негативните економски последици од кризата оваа година најверојатно ќе достигне износ од околу 10% од БДП на Србија (4,6 милијарди евра), покажува анализата на Фискалниот совет.

Во евалуацијата на предлогот за ревизија на буџетот за 2020 година и препораките за фискалната политика за следната година, „пресметката“ на Фискалниот совет помина незабележано за тоа кои земји, особено од Централна и Источна Европа, имаа најдобар и најлош одговор на економската криза предизвикана од пандемијата.

„Во однос на големината на фискалниот одговор на кризата, Србија споредбено не отстапува од земјите од ЦИЕ, иако структурата на фискалните стимулации е нешто поразлична. Пандемијата со ковид-19 предизвика големи проблеми во мнозинството европски економии, така што сите земји реагираа со силни фискални стимулации за помош на ранливите сектори во економијата, за зачувување на работните места и за заштита на животниот стандард на населението. Според големината на пакетите за државна поддршка предводеа најразвиените економии (Германија и Италија со околу 38% од БДП, Велика Британија со 24% од БДП, Франција со 23% од БДП) додека просекот на ниво на ЕУ изнесуваше околу 15% од БДП – што е невиден фискален стимул во текот на една година“, анализира Фискалниот совет.

Прочитајте и...  Пендаровски не очекува промена на позициите на Бугарија по изборите во април

Србија успешно ја спроведе фискалната консолидација и ги стабилизираше јавните финансии во изминатите неколку години, што овозможи порешителна реакција, а  анализата на искуствата со споредливите земји од ЦИЕ покажува дека вкупниот износ на фискални стимулации најверојатно бил добро избалансиран, велат од Фискалниот совет.

Сепак, фискално најнеодговорната мерка, според нив, беше распределбата на по 100 евра на сите возрасни граѓани во државата, по што специјално не посегна ниту една земја во Европа.

„Србија е, практично, единствената земја што се одлучи за неселективна помош за сите возрасни граѓани, што диспропорционално го оптовари буџетот за оваа година“, се вели во анализата.

Преземено од „Недељник“ од Белград

 

Поврзани вести

Драма во Франкфурт: Маж со нож нападнал луѓе, неколку лица се повредени

Слободен печат

Уште 25 нови пациенти хоспитализирани во ковид центрите во Скопје

Слободен печат

Мич Меконел ќе го поддржи договорот за поделба на власта со демократите во Сенатот

Слободен печат

Не ставајте камери во автомобилот, казната за снимање е 400 евра!

Општина Карпош потсетува за совесно одложување на отпадот

Слободен печат

Конте поднесе оставка кај претседателот Матарела

Слободен печат

Остави Коментар