Lidhja zanore e muzikantëve grekë dhe maqedonas në një projekt të përbashkët

Koncerti u mbajt në ambientin zanor të "Audiokultura" / Foto: Stefan Reichl

Më 29 mars, shtëpia e tingujve të rafinuar "Audiokultura" e "Teoharov Audio" ofroi mjedisin perfekt për një performancë të përbashkët të muzikantëve grekë dhe maqedonas të bashkuar në projektin "Përralla nga kutia".

Muzikantët grekë Tanos Stavridis dhe Stella Tempreli, në kërkim të një partneri muzikor maqedonas në projektin e tyre, takohen me pianistin Boban Mirkovski dhe pas “ndjesjes së pulsit” fillestar tashmë po mendojnë për një bashkëpunim të përhershëm dhe më të gjerë.

Rezultati i lidhjes së tyre muzikore janë dy koncerte, një në Kavallë dhe një në Shkup. Programi njëorësh i koncertit në Shkup përmbante vepra të krijuara në një hark kohor prej rreth 300 vitesh, duke filluar nga Bach e deri te kompozimet origjinale bashkëkohore.

Disa nga temat që janë realizuar i përkasin muzikës popullore, si këngët e grupeve "The Beatles" dhe "Queen", si dhe ka pasur një performancë të muzikës filmike nga arritjet e famshme, si filmat e James Bond dhe "Muppet Show". " seriale.

Në koncert u shfaq premierë pjesa “Pilion” (e quajtur sipas një mali afër Volosit) e kompozitorit maqedonas Ljupço Mirkovski.

– Në 4-5 vitet e fundit kemi performuar me Stella Temprelin si dyshe me një projekt të quajtur “Përralla nga kutia”. Ideja e përdorimit të termit "kuti" në titullin e projektit u shfaq si një frymëzim nga forma e instrumenteve tona (fizarmonikë dhe violonçel), e cila shoqërohet me një kuti nga e cila del tingulli. Vitin e kaluar donim të gjenim një muzikant nga Maqedonia që do të performonte me ne në një festival të muzikës klasike në Kavalla. Kam kontaktuar me Manden nga Bagi Komunikacii, i cili më referoi te Boban Mirkovski, i cili luan në piano. Pasi u njohëm me Boban, kuptova se ai është djali i Ljupço Mirkovskit, i cili ishte dirigjent i një koncerti me rastin e 26 korrikut, ditës së tërmetit të Shkupit, para disa vitesh, kur edhe unë isha pjesë e Big. Orkestër bande. Kështu e kuptova që unë dhe Bobani ishim të lidhur ende pa u takuar – shpjegoi Thanos Stavridis.

Stella Tempreli dhe Thanos Stavridis / Fotografi: Stefan Reichl

Bashkëpunimi mes muzikantëve nisi shumë spontan dhe me gjithë problemet politike mes dy vendeve, të ndodhura vite më parë, ata menduan se kultura duhet të ishte ajo që do t'i bashkonte si artistë.

- Në kuptimin muzikor, ata kishin nevojë për një pianist që nuk i përmbahet vetëm repertorit klasik, por është i interesuar të thellohet në disa zhanre të ndryshme. Edhe pse me arsim jam pianist klasik, më pëlqen të eksploroj drejtime të reja dhe kështu filloi bashkëpunimi ynë - tregon Boban Mirkovski.

Shfaqja e tyre e parë e përbashkët ishte në festivalin “Cosmopolis” në Kavalla të Greqisë në nëntor të vitit 2022, ndërsa pas performancës më 29 mars në “Audiokultura” në Shkup, planifikojnë ta thellojnë bashkëpunimin dhe ta zgjerojnë atë përtej kufijve të dy vendeve.

– E bukura është se arti dhe muzika bashkohen. Kemi shumë të përbashkëta dhe duam të mbajmë kontakte dhe të përpiqemi të zgjerojmë fushën e bashkëpunimit. Unë dhe Stella kemi të njëjtën mënyrë të menduari përsa i përket muzikës, ndërsa Boban është një muzikant klasik që i pëlqen të eksplorojë gjuhën universale të muzikës dhe kjo përshtatet mirë në idetë tona të përbashkëta për bashkëpunim - përfundoi Thanos Stavridis.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 173, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 1-2.4.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës