Pse po na e bëjnë këtë?

Aleksandar Sholjakovski
Aleksandar Sholjakovski, Foto: Arkivi

Ka shumë gjëra të tjera që varen vetëm nga ne dhe Europa nuk ka lidhje me to. Nëse kujdesemi për ta, të paktën do të shpërqendrohemi nga problemet me Bullgarinë, që të bëhemi krijues. Mendoj se këto mangësi që ne të gjithë i ndjejmë janë vazhdimisht mangësi tona, nuk kanë të bëjnë fare me integrimin dhe plejadat ndërkombëtare.

Kur mbaron shpresa? Ndoshta kur të ndalosh së shpresuari! A kemi arritur në atë fazë apo ka ende disa rezerva të brendshme që do ta bëjnë këtë telash të madh maqedonas më shkatërrues?

Tani që edhe analistët më optimistë, vëzhgues objektivë të proceseve që kalojmë nuk shohin një perspektivë të qëndrueshme brenda një afati të arsyeshëm kohor. Bullgarët kanë marrë një qëndrim që nuk premton një zgjidhje të menjëhershme (ose duhet të duket kështu). Natyrisht, ne nuk kemi përgjigje për shumë pyetje dhe jemi të mahnitur nga e njëjta pyetje e pa përgjigjur: Dhe pse na e bëjnë këtë? A është koha për të ndaluar: Dhe pse po e bëjmë këtë?

Në komunitetin tonë, shumë gjëra nuk bëhen ose bëhen me të meta dhe mangësi që zakonisht shihen më mirë nga jashtë sesa ne nga brenda. Dhe kur jemi gati të flasim për ato mangësi, gjithmonë kemi disa justifikime në të cilat fajtorët kryesorë janë rregullisht disa të tjerë. Nga robëria turke, komunizmi, marrëdhëniet botërore, armiq nga të gjitha sirtarët.

Në socializëm ne u mashtruam duke menduar se shoqëria ideale ishte në horizont. Dhe horizonti është një vijë imagjinare që sa më larg të shkosh, aq më larg shkon! Ose kështu disi. Por një gjë është e sigurt, na mbajtën gati, në gatishmëri, me premtime. Evropa po përpiqet të njëjtën gjë, por vështirë se ia del. Nuk është bindëse ose ne kemi kërkuar në google. Nuk e di se çfarë qëllimi kanë, nëse i kanë, por me siguri presin që ne të bëjmë diçka. Lista e gjërave që duhet të bëjmë është shteruese, thjesht duhet të gjejmë pak forcë për të filluar.

Mund të fillohet me edukimin, që fëmijët të fillojnë të mësojnë atë që u nevojitet, dhe jo atë që imagjinohet në një klasë. Ndoshta ata duhet të mësojnë se arsimi është kapitali më fitimprurës, jo investimet e huaja (nënblera). Le të mësojmë se disa produkte përfundimtare me vlerë prodhohen nga bakri, plumbi, zinku, nikeli dhe nuk eksportohen vetëm si parësore dhe fitimi kryesor nga ky eksport shkon për disa kompani shumëkombëshe.

Nëse kjo është e komplikuar, le të përpiqemi të bëjmë lëngje nga domatet që janë, apo jo, më të mirat në botë, për t'i ruajtur ato të paktën përafërsisht siç bëjnë italianët. Kjo vlen për një mori produktesh që mund të na bëjnë eksportues, jo të varur. Ne mund të kujdesemi për energjinë vazhdimisht dhe të mos e bëjmë kur veza na vjen në një vend, siç ndodh tani.

Në përgjithësi, duhet t'i ndalojmë ato kryqe të pakuptimta të Todor Petrovit, sepse ato janë një frymëzim i mirë për ato monumente si në Sllupçan, dhe pastaj e kemi përjetuar tashmë. Tani është koha të ndalojmë së bëri të njëjtat marrëzi.

Unë mendoj se shumë gjëra do të ndryshojnë nëse në vend që të fshihemi në shkurre (si grabitësit e rrugës) pas kthesës dhe të gjuajmë për shpejtësi, bllokimet e trafikut do të vendosen pa u fshehur para vendeve ku ai përshpejton. Dhe ideja e tyre kryesore nuk duhet të jetë se sa kanë gjobitur, por nëse shpejtësia është ulur.

Ndoshta duhet të punojmë në sistemin me një ndalesë, pavarësisht se ishte një bllof i Gruevskit. Është e rëndësishme që të mos funksionojë keq. Ndoshta duhet menduar edhe për ata 150 mijë nëpunës civilë, të punësuar si kuotë partiake.

A do të ndryshonte ndonjë gjë kur Danela të kuptonte se rrugët duheshin larë me ujë (që nuk e kuptuan as Shilegov dhe as Koce) dhe se u spërkatën mjetet kundër mushkonjave? Këtë do ta kuptojë (ndoshta) pasi t'i zgjidhë kantieret tri dekada të vjetra në sheshin në Shkup.

Për të mos u ndjerë të neglizhuar, ata që miratojnë dhe propozojnë ligje, më në fund duhet të kalojnë ligjin për origjinën e pronës dhe në fund të fillojë punën komisioni për parandalimin e korrupsionit. Me siguri do të ketë raste interesante.

Ka shumë gjëra të tjera që varen vetëm nga ne dhe Europa nuk ka lidhje me to. Nëse kujdesemi për ta, të paktën do të shpërqendrohemi nga problemet me Bullgarinë, që të bëhemi krijues. Mendoj se këto mangësi që ne të gjithë i ndjejmë janë vazhdimisht mangësi tona, nuk kanë të bëjnë fare me integrimin dhe plejadat ndërkombëtare.

Nëse asgjë tjetër, duhet të sillemi sipas asaj popullore: mbylle oborrin para se të shikosh komshiun!

Video e ditës