Pse Shtetet e Bashkuara nuk mund të parandalojnë të shtënat masive?

Shtëpia e Bardhë / Foto: EPA-EFE / MICHAEL REYNOLDS

Pavarësisht qindra të shtënave masive në Shtetet e Bashkuara çdo vit, Kongresi nuk arrin të miratojë Aktin e Kontrollit të Armëve.

Simpatia e Joe Biden komunitetit në Uvalde, Teksas, ku 19 fëmijë dhe dy të rritur u vranë në një të shtëna në shkollën fillore Rob dje, erdhi me një thirrje për veprime të duhura për të parandaluar përfundimisht vrasje të tilla masive.

“Pse të jetosh me këtë masakër? “Pse e lejojmë që kjo të ndodhë?”, tha Biden në Shtëpinë e Bardhë mbrëmë. “Është koha për ta kthyer këtë dhimbje në veprim. “Për çdo prind, për çdo qytetar në këtë vend, ne duhet t'ia bëjmë të qartë çdo zyrtari të zgjedhur në këtë vend: është koha për të vepruar.

Por pavarësisht qindra të shtënave masive që ndodhin në Amerikë çdo vit, Kongresi nuk mund të miratojë kurrë legjislacion serioz për kontrollin e armëve. Pengesat ndaj ligjeve më të ashpra për armët në Shtetet e Bashkuara janë të shumta dhe domethënëse, por aktivistët thonë se nuk do të dorëzohen derisa të bëhen ndryshime.

VIDEO | Masakra në shkollë në Teksas: Një nxënës vrau 19 fëmijë dhe dy të rritur

Sa shpesh ndodhin të shtënat masive në Shtetet e Bashkuara?

Këtë vit, 213 të shtëna masive, të përcaktuara si incidente në të cilat të paktën katër persona u qëlluan ose u vranë, kanë ndodhur tashmë në Amerikë, sipas Arkivi për dhunën nga zjarri. Në vitin 2021 janë regjistruar 692 të shtëna masive, krahasuar me 610 gjatë vitit 2020.

Shtetet e Bashkuara kanë përjetuar tashmë shembuj të tjerë të të shtënave masive këtë muaj. Më pak se dy javë para të shtënave në Uvalde, një person i armatosur hapi zjarr në një dyqan ushqimesh në Buffalo, Nju Jork. Ai vrau 10 persona, shumica e të cilëve afrikano-amerikanë.

Çfarë politikash propozohen për t'u marrë me të shtënat masive?

Avokatet e Kontrollit të Armëve kanë paraqitur një plan gjithëpërfshirës dhe specifik për të reduktuar numrin e vdekjeve nga armët e zjarrit në Shtetet e Bashkuara. Këto politika përfshijnë kontrolle të detyrueshme për të gjitha blerjet e armëve, duke përfshirë ato të mbikëqyrura nga shitës me pakicë të palicencuar në internet ose në shfaqjet e armëve.

Përkrahësit e çështjes së saj kanë punuar për të bërë transkriptin aktual të kësaj deklarate të disponueshme në internet. Ata thonë se të dënuarve për krime të urrejtjes dhe njerëzve me sëmundje mendore që paraqesin rrezik sigurie, ndër të tjera, duhet t'u ndalohet blerja e armëve të zjarrit. Disa sugjeruan që personat nën moshën 21 vjeç të mos lejohen të blejnë armë, gjë që mund ta ketë penguar 18-vjeçarin nga Uvalde të marrë armën e tij.

Disa shtete kanë miratuar tashmë ligje më të rrepta për armët, por legjislacioni federal duhet të forcojë kufizimet në mbarë vendin.

A mbështesin amerikanët ligje më të rrepta për armët?

Ekziston një mbështetje e gjerë në Shtetet e Bashkuara për disa politika të mbështetura nga avokatët e kontrollit të armëve. Sipas hulumtimit të Morning Consult / Politico bërë vitin e kaluar, 84% e votuesve amerikanë mbështesin kontrollet universale të sfondit për blerjet e armëve.

Por opinionet ndryshojnë kur amerikanët në përgjithësi pyeten për ligje më të rrepta për armët. Sondazhi i nëntorit i kryer nga Gallup zbuloi se 52% e amerikanëve mbështesin kontroll më të ashpër të armëve, vlerësimi më i ulët për këtë çështje që nga viti 2014. Mbështetja për ndalimin e armëve arriti gjithashtu një nivel të ri më të ulët në vitin 2021, me vetëm 19% të amerikanëve që i thanë Gallup se do ta mbështesnin një politikë të tillë.

Një pjesë e këtij hezitimi mund të rrjedhë nga fakti se dhjetëra miliona amerikanë zotërojnë armë. Katër nga 10 amerikanë jetojnë në një familje me armë, ndërsa 30% thonë se kanë një armë personalisht, sipas një sondazhi të vitit 2021. Qendra Kërkimore Pew.

A është përpjekur ndonjëherë Kongresi të miratojë ligje më të ashpra për armët?

Po, demokratët në Kongres kanë kërkuar ligje për armët që mund të ndihmojnë në uljen e numrit të të shtënave masive në Amerikë. Në mënyrë domethënëse, Kongresi kërkoi të miratonte një projekt-ligj kompromisi për të zgjatur kontrollet e sfondit në 2013, muaj pas ngjarjes së tmerrshme të shtëna në shkollën fillore Sandy Hook në Newtown, Connecticut. Ai projekt-ligj dështoi të zgjidhte mosmarrëveshjen e Senatit sepse shumica e republikanëve dhe disa demokratë e kundërshtuan projektligjin.

Pasi u rrëzua projektligji, presidenti i atëhershëm Barak Obama mbajti një fjalim të ashpër duke fajësuar për dështimin Shoqatën Kombëtare të Pushkave, e cila kundërshtoi ashpër ligjin dhe u zotua të bëjë fushatë kundër çdo senatori që e mbështet atë.

“Në vend që të mbështesin këtë kompromis, Shoqata Kombëtare e Armëve dhe aleatët e saj gënjyen qëllimisht për ligjin”, tha Obama në atë kohë. "Por ne mund të bëjmë më shumë nëse Kongresi zgjohet."

Cfare tjeter? Si të merrni një ligj të tillë?

Dhoma e Kongresit të kontrolluar nga demokratët ka miratuar tashmë projektligje për të zgjeruar kontrollet e historikut për të gjitha shitjet ose transferimet e armëve të zjarrit dhe mbylljen e të ashtuquajturës "Dhoma e Komunave".vrimë në Charleston“. Kjo zbrazëtirë do të rriste kohën që tregtarët e licencuar të armëve do të duhej të prisnin për të marrë një kontroll të plotë të sfondit përpara se t'i dorëzonin një armë një blerësi të palicensuar.

Por ato ligje të miratuara nga Dhoma e Përfaqësuesve kanë aktualisht shumë pak shanse për të kaluar në një Senat të ndarë në mënyrë të barabartë. Senatorët republikanë ka të ngjarë të miratojnë legjislacionin e propozuar për kontrollin e armëve dhe demokratët nuk kanë 60 votat e nevojshme për të miratuar ato ligje. Senatori demokrat Joe Mancin e bëri të qartë gjithashtu se nuk do të mbështeste një ndryshim të filibuster për të kaluar projektligjin për kontrollin e armëve, që do të thotë se demokratët nuk kanë votat për të përmbledhur rregullin.

Duke e pranuar këtë realitet, udhëheqësi i shumicës në Senat, Chuck Schumer, tha se nuk ka gjasa që Dhoma e Lartë të votojë së shpejti për projektligjet e miratuara nga Dhoma e Përfaqësuesve. "Unë besoj se zërat e përgjegjësisë janë të rëndësishëm," tha Schumer. "Ata e dinë."

Burimi: Kujdestar

Video e ditës