Pse nuk ka perde në dritaret e ndërtesave holandeze?

Foto: Unsplash

Hollandezët njihen si njerëz shumë miqësorë dhe shëndeti, siguria dhe kënaqësia e përgjithshme janë prioritetet e ndjekura në këtë vend. Gjithashtu, kultura e tyre përshkruhet si jashtëzakonisht liberale dhe e hapur, dhe temat tabu nuk dihen.

Nëse keni vizituar ndonjëherë vendin e tulipanëve dhe mullinjve me erë, duhet të keni ndjerë atmosferën e përshkruar, si dhe të keni përjetuar që banorët e saj nuk e kanë problem të ndajnë privatësinë e tyre.

Një nga treguesit e mësipërm është i pazakontë - në Holandë rrallë do të shihni perde në një dritare.

Foto: Unsplash

Arkitekturë

Arkitektura holandeze dhe ndërtesat e banimit janë zakonisht arsyeja e parë për të mahnitur vizitorët. Të gjitha ndërtesat janë vizualisht të ngjashme, shumë të ngushta dhe të larta, dhe materialet dominuese janë tulla dhe druri.

Dikur shteti i taksonte ndërtesat sipas gjerësisë së tyre dhe holandezët arrinin t'i ndërtonin pronat e tyre më të larta, për të paguar taksa më të ulëta.

Kështu, për shembull, ndërsa ecni përgjatë kanaleve të Amsterdamit, do të ecni edhe nëpër shtëpi të ngushta, të larta, të lidhura me deri në pesë kate dhe tre dritare të ngushta për kat.

Foto: Unsplash

Ata nuk kanë asgjë për të fshehur

Duke ecur nëpër rrugët e qyteteve holandeze, veçanërisht gjatë natës, do të keni mundësi të shikoni në shtëpitë e njerëzve të tjerë dhe të shihni brendësinë e tyre. Për holandezët nuk është e pazakontë, përkundrazi, është e dëshirueshme.

Shpjegimi i pranuar për këtë fenomen daton në mesjetë, nga kalvinizmi, një degë e protestantizmit, që dikton se qytetarët e ndershëm nuk kanë asgjë për të fshehur dhe perdet e dritareve mund të sugjerojnë të kundërtën. Kësaj i përmbahen holandezët, të cilët besojnë se një pamje e lirë e shtëpisë së tyre dëshmon se nuk kanë sekrete.

Padyshim, miti më popullor daton në kohën kur burrat kalonin shumë kohë në det, larg shtëpisë dhe larg grave të tyre. Nëpërmjet perdeve të hapura, zonjat e tyre beqare siguruan që të mos bënin asgjë “të gabuar” derisa burrat e tyre ishin larg. Perdet e tërhequra ftonin dyshimin, ndërsa perdet e hapura mbanin jashtë çdo thashetheme të dëmshme.

Ekziston edhe një histori që ata nuk vendosin perde në dritare sepse duan t'u tregojnë të tjerëve se sa të pasur janë dhe ata e konsiderojnë shtëpinë si një prezantim të qëndrueshëm të kësaj.

Tendencat në dizajnin e brendshëm sigurisht që ndryshojnë, ndaj sot ka disa dritare me perde, por në përgjithësi ky rregull i pazakontë ka mbetur një traditë interesante.

Video e ditës