Pse njerëzit jetojnë kaq gjatë? Një studim i ri zbulon se kujdesi i nënës është një faktor kryesor në këtë

Foto: Pexels / Creation Hill

Është vërtet misterioze që jetojmë jetë të gjatë në krahasim me shumë gjitarë të tjerë. Por e reja studimi tregon se një pjesë e shpjegimit për jetëgjatësinë tonë të gjatë është një nga aspektet më themelore të jetës sonë – marrëdhënia mes nënës dhe fëmijës së saj, shkruan "Phys.org".

Studiuesit kanë gjetur vazhdimisht në modelet e tyre se speciet në të cilat mbijetesa e pasardhësve varet nga prania afatgjatë e nënës priren të zhvillojnë jetë më të gjatë dhe një ritëm më të ngadaltë të jetës, i cili karakterizon gjatësinë e jetës së kafshës dhe shpeshtësinë e riprodhimin e saj.

"Kur këto lidhje midis mbijetesës së nënës dhe mirëqenies së pasardhësve forcohen - kafshët evoluojnë për të jetuar më gjatë dhe riprodhohen më rrallë, dhe ne shohim të njëjtin model tek njerëzit." “Ky model në përgjithësi vlen për të gjithë gjitarët, pasi ne e dimë se këto marrëdhënie ekzistojnë edhe në specie të tjera përveç primatëve, si hienat, balenat dhe elefantët”, thanë studiuesit.

Një model matematikor universal demonstron marrëdhënien midis mbijetesës së nënës dhe shëndetit të pasardhësve, nga njëra anë, dhe ritmit të jetës, nga ana tjetër. Dy modele shtesë empirike përfshijnë të dhëna mbi mbijetesën e nënës dhe shëndetin e pasardhësve të mbledhura nga ekologët në terren.

Modelet duhet të testohen më tej dhe të përdoren nga ekologët për të parashikuar se si kujdesi dhe mbijetesa e nënës ndikojnë në evolucionin e jetëgjatësisë së një specieje.

Hulumtimi mbështetet në hipotezën nënë-gjyshe se pasardhësit kanë një shans më të mirë për të mbijetuar nëse nënat dhe gjyshet e tyre janë të pranishme në jetën e tyre më gjatë. Kjo teori u përdor kryesisht për të shpjeguar menopauzën sepse ndërprerja e riprodhimit zvogëlon rrezikun e vdekjes dhe u lejon grave të moshuara t'i përkushtohen kujdesit për nipërit dhe mbesat.

Modelet e reja janë më të gjera dhe më specifike, duke përfshirë më shumë mënyra në të cilat prania ose mungesa e nënës në jetën e pasardhësve të saj ndikon në mirëqenien e tyre. Studiuesit parashikojnë, bazuar në hulumtimet me babunë dhe primatët e tjerë, se si do të kalojnë pasardhësit në jetë nëse nëna vdes pasi të ushqehet me gji, por para se pasardhësit të arrijnë pjekurinë seksuale - duke çuar në efekte negative afatshkurtra dhe afatgjata, madje edhe ndër breza. mbi fëmijët dhe nipërit e primatëve.

Diskutohen mënyra më të gjera dhe ndoshta më delikate në të cilat përfitimet e pranisë së nënës në jetën e një individi mund të çojnë në evolucionin e një jete të gjatë.

“Kur shikoni ndërveprimin e nënave dhe fëmijëve në primatët e tjerë, mund të shihni në fytyrat e fëmijëve se nuk ka asgjë më të rëndësishme në botë sesa prania e nënës. Hulumtimi i sjelljes i kombinuar me studimet demografike konfirmon këtë fije të përbashkët evolucionare që ne ndajmë me të afërmit tanë më të afërt - se ka një moment në jetën tonë kur nëna është e gjithë bota, dhe megjithëse humbet forcën me kalimin e kohës - nuk largohet kurrë Matthew Zipple, një neurobiolog nga Universiteti Cornell dhe një nga studiuesit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës