Pse karburanti është i shtrenjtë në Greqi?

Karburanti / Foto MPB

Çmimet e karburantit në Greqi nuk janë vetëm të larta. Ato janë vazhdimisht më të larta se mesatarja e BE-së si pas dhe para taksave. Ky zbulim nuk është i ri dhe nuk janë vetëm konsumatorët ata që shqetësohen. Ajo ka prekur herë pas here autoritetet kompetente dhe operatorët e tregut të derivateve të naftës, i cili karakterizohet nga dukuri intensive të delikuencës dhe konkurrencës së pandershme në dëm të bizneseve të shëndetshme.

Tregu i naftës deri më tani nuk ka respektuar masat e miratuara që nga viti 2012 për të trajtuar si delikuencën ashtu edhe deficitin e konkurrencës, duke rezultuar në ngarkimin e dyfishtë të qytetarëve të vendit: si konsumatorë nga çmimet e larta dhe si taksapagues nga të ardhurat publike prej qindra milionë eurosh . euro në vit. Të dhënat e fundit të publikuara të Drejtorisë së Përgjithshme të Energjisë të BE-së konfirmojnë njohurinë se Greqia është një nga tregjet më të shtrenjta evropiane për sa i përket çmimit të karburanteve, analizon Kathimerini.

Gjithashtu, rrjedha e hetimit të fundit të KLSH-së tregon vështirësinë e autoriteteve kompetente për t'u përballur me pengesat rregullatore për përmirësimin e konkurrencës dhe normalizimin e çmimeve. Sipas të dhënave të publikuara (13/5) të Drejtorisë së Përgjithshme për Konkurrencën e BE-së, çmimi me pakicë i paplumbit (pas tatimit) në Greqi është 1,949 euro/litër dhe është i treti më i shtrenjtë në Evropë, pas Holandës. (2.046 euro/litër) dhe Danimarka (2.045 euro/litër). Çmimi i paplumbit para taksave në Greqi ishte 0,856 euro/litër dhe ishte i shtati më i shtrenjtë në Evropë. Çmimi me pakicë i naftës në Greqi ishte 1,657 euro/litër dhe ishte i 9-ti më i shtrenjtë në Evropë, ndërsa çmimi para taksës ishte 0,911 euro/litër dhe ishte i XNUMX-ti më i shtrenjtë në Evropë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës