Rënie e ndjeshme e shitjeve të pesticideve në BE

Zyra e Statistikave të BE-së thotë se në vitin 2022 janë shitur rreth 322.000 tonë pesticide, që është 10 për qind më pak se sasia e shitur një vit më parë.

Ka pasur një rënie dramatike të sasisë së pesticideve të shitura në BE, më së shumti për shkak të rritjes së çmimeve të tyre, raporton Eurostat, shkruan Politika.

Zyra e Statistikave të BE-së thotë se në vitin 2022 janë shitur rreth 322.000 tonë pesticide, që është 10 për qind më pak se sasia e shitur një vit më parë. Nga pesticidet e shumta të përdorura në BE, fungicidet dhe baktericidet kishin volumin më të madh të shitjeve me 43 për qind të shitjeve në vitin 2022, pasuar nga herbicidet (35 për qind), më pas insekticidet dhe akaricidet e përdorura kundër marimangave dhe rriqrave (14 për qind). Nga vendet e BE-së, pjesa më e madhe e pesticideve të shitura është regjistruar në Francë (21 përqind), Spanjë (18), Gjermani (15) dhe Itali (14), dhe këto vende janë gjithashtu prodhuesit kryesorë bujqësorë në BE. Kishte gjithashtu disa vende të BE-së që panë një rënie të madhe në shitjet e pesticideve midis 2011 dhe 2022, si Italia (37 përqind), Portugalia (36) dhe Greqia (33), sipas Eurostat.

Pavarësisht të dhënave të tilla, majin e kaluar u raportua se bujqësia evropiane ende mbështetet në sasi të mëdha pesticidesh për rendimentet e të korrave dhe se shitjet e kimikateve kanë mbetur praktikisht të pandryshuara gjatë dekadës së fundit.

Pesticidet përdoren në pylltari, në ndërtimin e rrugëve, hekurudhave, në kopshte, parqe publike... Megjithatë, në fund të vitit të kaluar Parlamenti Evropian hodhi poshtë një plan për të reduktuar përdorimin e pesticideve kimike me 50 për qind deri në vitin 2030.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës