Një vrull ari po trondit Ballkanin: minatorët po pushojnë, Maqedonia nuk është Eldorado

Sa i përket vendit tonë, ne kemi sasi të vogla ari dhe përpunimi është i shtrenjtë. Është gjithashtu e rëndësishme që ari ynë është një produkt gjysëm i gatshëm, i cili rafinohet në Bullgari, thotë për “Sloboden Pechat”, ish-drejtor i Buchim, Nikolajço Nikollov.

Maqedonia ka potenciale të vogla të arit dhe ato janë të lidhura me përpunimin e xehes së bakrit, shprehet vendimtar Nikolajço Nikollov, ish-drejtor i minierës së Buçimit. Duke komentuar informacionet e fundit për llojin e egër të arit në Serbi, BeH dhe Bullgari, ai thotë për “Sloboden Peçat” se duhet kohë dhe shumë para për të marrë sasi reale të arit, por një informacion i tillë tingëllon mirë në një kohë kur çmimi i arit po rritet në bursat botërore.

Muajt ​​e fundit mediat serbe njoftuan se pas zbulimeve të fundit si ai në Čukaru Peki, në Serbi ka rezerva prej 500 tonësh ari në xehe. Këto ditë mediat njoftuan se në veriperëndim të BiH u gjetën depozita ari me një përqendrim të lartë dhe tani po bëhen analiza për të konfirmuar përfitimin e këtyre depozitave. Media bullgare theksoi se kompania kanadeze St. Charles Resources ka arritur një marrëveshje përfundimtare për të studiuar depozitat e mundshme të arit në Bullgarinë Jugore pranë Kitel dhe Koktil, pranë Greqisë.

- Është evidente se fluksi i arit po trondit Ballkanin, por për sa i përket vendit tonë, ne nuk i përkasim atij domeni, sepse kemi sasi të vogla ari dhe përpunimi është i shtrenjtë. Ajo që është shumë e rëndësishme është fakti se ari ynë është një produkt gjysëm i gatshëm, i cili rafinohet në Bullgari. Damarët e arit zakonisht lidhen me bakër dhe për të hapur një minierë të re nevojiten të paktën 500 milionë dollarë. Nuk ka nevojë të bëhet sensacion, por sigurisht ky është një lajm i mirë për Serbinë, për shembull, ari i së cilës është produkt i përfunduar, sepse i gjithë procesi nga nxjerrja në përpunim zhvillohet në minierën e Borit - shpjegon Nikollov.

Informacionet e fundit për vendburimet e reja të arit të zbuluara në Maqedoni datojnë në vitin 2015, kur kompania ndërkombëtare për kërkime minerale “Reservoir Minerals” zbuloi dy potenciale të reja ari në lokalitetet Konjsko dhe Dvorishte. Sipas raportimeve të asaj kohe, vendburimi i mineralit të arit, arsenikut dhe antimonit Konjsko ndodhet 20 kilometra larg minierës së Alsharit dhe deri më tani nuk është eksploruar dhe nuk ka të dhëna për shpime të mëparshme. Boshtet e shembura tregonin se vendburimi ishte shfrytëzuar në periudhën antike. Gjithashtu supozohej se në lokalitetin Dvorishtë ka rezerva të mineralit bakër-ar.

Ndryshe, në minierën e vetme maqedonase për bakër dhe arin Buçim në Radovish, në vit prodhoheshin 400 deri në 900 kilogramë ar. Në këtë minierë prodhohej koncentrat bakri që përmbante bakër dhe ar, por që çohej për përpunim të mëtejshëm në Bullgari. Gjeologët në kërkim të xeheve të arit vlerësuan se në minierën e Alsharit dhe brezin e Kozhuvit, me sasi edhe më të mëdha xehe se Ilovica dhe Buçimi.

Në vitin 2021 filloi zyrtarisht puna trupi i ri i xehes së bakrit “Borov dol”, pas ndërprerjes së minierave sipërfaqësore të “Buchim”. Përmbajtja e bakrit është 0,235 për qind dhe 0,23 gram ar për ton mineral të papërpunuar.

Nga nëntori e deri më sot, çmimi i arit në bursat vezulluese është rritur me 19 për qind.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës