Këshilla dimërore: Si të ruani rrobat e leshta

pulovër leshi
Foto: Pixabey

I mbuluar siç duhet, do t'i rezistojë shumë kushteve të pafavorshme.

Leshi është natyralisht rezistent ndaj njollave dhe aromave. Për këtë arsye, ato nuk lahen aq shpesh sa veshjet sintetike. Por kjo nuk do të thotë se rrobat e leshta nuk lahen fare. Nëse nuk lahen, nën ndikimin e papastërtive dhe vajrave nga trupi ynë që mbeten në pëlhurë, mund të humbasin disa nga cilësitë e tyre. Edhe nëse rrobat janë 100% lesh, në shumicën e rasteve ato mund të lahen.

Nga ana tjetër, leshi mund të humbasë disa nga cilësitë e tij nëse lahet shumë shpesh dhe nuk zbatohen rekomandimet bazë. Është e rëndësishme të theksohet se ka lloje të ndryshme leshi dhe se disa janë më të ndjeshëm se të tjerët. Për shembull, detergjenti "agresiv" mund të dëmtojë fibrat e leshit.

rroba leshi
Foto: Pixabey

Larje

Nuk mund të gaboni nëse lani rrobat e leshta me dorë në ujë të ftohtë me një detergjent të përshtatshëm të butë. Nëse nuk keni një detergjent të posaçëm për larjen e rrobave të leshta, mund të përdorni shampo flokësh. Leshi përmban keratin, ashtu si flokët tanë, kështu që nuk do ta dëmtoni atë me një shampo të butë.

Temperatura e ujit është shumë e rëndësishme. Gjithmonë referojuni udhëzimeve në etiketë. Temperatura maksimale është zakonisht 30 gradë Celsius. Nëse temperatura është vetëm pak më e lartë se temperatura e deklaratës, rrobat do të tkurren. Për këtë arsye është mirë të lani me dorë.

rroba leshi
Foto: Pixabey

Larja me makinë është e mundur vetëm nëse keni një program "larje me dorë me ujë të ftohtë". Uji i ftohtë nënkupton ujë nën 30 gradë Celsius. Mos u mbështetni në termometrin e makinës larëse. Mjafton që termostati të mos jetë mjaftueshëm i mirë dhe makina ngroh ujin vetëm disa gradë mbi 30 dhe rrobat tuaja do të bëhen të papërdorshme.

Mos përdorni një centrifugë të fortë. Nëse lani me dorë ose në një makinë tjerrëse lehtë, vendosni rrobat në një peshqir dhe vendosini në tharëse derisa uji të kullojë plotësisht. Mund ta shtypni butësisht me një leckë për të kulluar ujin. Mos e shtrydhni fort pasi fijet e leshit do të dëmtohen. Gjithashtu, nuk duhet të përdorni pincë apo ta vendosni të thahet në tharëse kur është “plot” me ujë që të mos deformohet. Vetëm kur është gjysmë e thatë mund të varet për t'u tharë plotësisht dhe për t'u drejtuar.

rroba leshi
Foto: Pixabey

Hekurosje

Kushtojini vëmendje temperaturës së hekurit që të mos jetë shumë i nxehtë. Mundohuni të mos e prekni kurrë leshin drejtpërdrejt me hekurin, por përdorni gjithmonë një leckë të hollë pambuku të njomur ose një hekur të hollë për hekurosje. Kur drejtoni pëlhurën e leshtë në dërrasën e hekurosjes, mbulojeni me një leckë të lagur dhe kaloni lehtë hekurin mbi pëlhurë.

rroba leshi
Foto: Pixabey

luftting

Gjatë përdorimit, fijet e leshit ulen. Leshi "shijon" ventilimin. Në këtë mënyrë thith ajrin e pastër përreth, duke çliruar papastërtitë.

rroba leshi
Foto: Pixabey

Pse duam rroba leshi?

Leshi është një izolant i shkëlqyer dhe i jep një ngrohtësi të këndshme trupit, duke parandaluar djersitjen. Këmba do të jetë e ngrohtë, por edhe e djersitur në çorapet poliestër, ndërsa tek çorapet e leshta nuk do të ketë djersitje. Leshi nuk është një mjedis i përshtatshëm për rritjen e mikroorganizmave, ndryshe nga materialet e tjera natyrore dhe sintetike. Alergjitë e leshit janë shumë të rralla.

rroba leshi
Foto: Pixabey
Video e ditës