Kori i dhomës së femrave “St. Zlata Meglenska "shënon 25 vjetorin e themelimit të saj (i ndryshuar)

Në kuadër të programit të aktivitetit “Festimet e muzikës vjeshtore” më datë 2 dhjetor, me fillim nga ora 20.30, në Foajen e Operës dhe Baletit Kombëtar, do të mbahet koncerti “Ari i Shenjtë Feston”, ku Kori i Dhomës së Grave “Sht. Zlata Meglenska “do të shënojë jubileun – 25 vjet nga themelimi i saj. (Koncerti ishte planifikuar për 30 nëntor, por u anulua për shkak të rrethanave të jashtëzakonshme.)

Dirigjente e koncertit do të jetë Letka Dimovska - Polizova, ndërsa si të ftuar do të performojnë Vlatko Stefanovski - kitarë, si dhe Sanja Suplevska - violinë dhe Orce Ickovski - fagot, nga ansambli i dhomës "Polyphony", Davor Jordanovski me aranzhim - tastierë dhe tastierë, , Kalina Velkovska - Kali me vokal dhe Ivan Eminovi на në piano. Programi përfshin vepra të Prokopiev, Suplevski, Skalovski, Zografski, Stojkov, Lekovski, Zaprov, D. Имери, Д. Jordanovski, Bortnjanski, Webber, Graham, King dhe Larry Bryant.

Kori i dhomës së femrave “St. Zlata Meglenska” nga Shkupi është themeluar në vitin 1996 në Kishën Ortodokse Maqedonase, me bekimin e Mitropolitit të Pollogut dhe Kumanovës, z. Cirili.

Kori “Sht. Zlata Meglenska” me punën e saj të vazhdueshme 25 vjeçare u shndërrua në një çerdhe kori dhe tempull kulturor, ku me shumë dashuri dhe përkushtim i vuri të gjitha gjinitë korale në shërbim të afirmimit të autorëve, kompozitorëve dhe aranzhuesve vendas. Por sfida prioritare është të afirmohen paraqitjet fillestare të muzikantëve të rinj akademikë, këngëtarëve solistë dhe adhuruesve të muzikës kor.

Shumë këngëtarë të rinj solistë, muzikantë dhe studentë në FMU – Shkup, pikërisht me korin “St. Zlata Meglenska”, si soliste të rregullta të korit patën debutimin e tyre të parë solo, duke filluar karrierën e tyre solo (Ana Durlovski, Milena Arsovska, Nikolina Janevska, Katerina Stojanovska, Biljana Josifov, Irena Krsteska, Ivana Zdravkovska Gj.).

Veprimtaritë karakteristike dhe përgjithësisht të njohura të korit, nëpërmjet Shoqatës me të njëjtin emër, janë organizimi i manifestimit "Krishtlindje - Lavdi", koncerti i Pashkëve "Ngjallja jote", organizimi i festivalit të parë të këngës bizantine "Justiniani I" , dhe prezantimi i veprave korale të autorëve të rinj dhe nxitja e krijimtarisë së më të rinjve. Themelues dhe dirigjent i saj është muzikantja akademike Letka Dimovska-Polizova.

Në një periudhë 25-vjeçare veprimtarie koncertale dhe festivale, kori “St. Zlata Meglenska "ka fituar titullin "Kampione e Botës" në vitin 2016, gjashtë medalje olimpike, tre çmime Grand Prix, 14 medalje të arta ndërkombëtare, 11 medalje argjendi, tre medalje bronzi dhe tetë çmime speciale.

Të gjitha këto çmime dhe njohje janë fituar në Britaninë e Madhe, Bullgari, SHBA, Australi, Gjermani, Francë, Itali, Slloveni, Spanjë, Austri, Suedi, Letoni, Kroaci, Portugali, Kanada, Kaliforni, Republikën Çeke, Zvicër, Rusi, Irlandë. , dhe kori performoi në katedralet më të famshme në botë, sallat e koncerteve, teatri të operës dhe muzetë kombëtarë.

Video e ditës