Rritje e numrit të të infektuarve me Covid, nuk ka masa të reja për momentin

Coronavirus covid-19 Spitali i Maqedonisë 8 shtator
Gruaja me maskë para spitalit XNUMX shtator / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Sipas të dhënave të publikuara dje nga Komisioni për Sëmundjet Infektive, ka pasur rritje të rasteve pozitive me KOVID-19 në vend me 65 për qind, por në të njëjtën kohë nuk ka rritje të numrit të shtrimeve. vendosi se nuk nevojiten masa shtesë.

Gjatë ditës së djeshme, Instituti i Shëndetit Publik njoftoi se janë regjistruar 1261 raste të reja me KOVID-148 në 19 analiza, prej të cilave 40 janë riinfeksion. Në 45 orët e fundit janë shëruar 19 pacientë dhe nuk është raportuar asnjë vdekje, por sipas Regjistrit të të Vdekjeve me Diagnozë KOVID-84 nga “Termi im”, është regjistruar një pacient 27 vjeçar nga Shkupi, i cili ka ndërruar jetë në qershor. 2022, XNUMX në spital.

Komisioni rekomandon që qytetarët të jenë të ndërgjegjshëm dhe të mbrojnë shëndetin e tyre dhe publikun dhe të zbatojnë masat e përgjithshme mbrojtëse, si: maskë mbrojtëse, mbajtja e distancës dhe larja më e shpeshtë e duarve.

Tani për tani, siç thuhet nga CBD, mbetet në fuqi vetëm detyrimi për të mbajtur maska
objektet shëndetësore, objektet e kujdesit, farmacitë dhe transportin publik.

Një numër në rritje i individëve me koronavirus pozitiv janë raportuar në rajon dhe Evropë. Dje në Kroaci janë regjistruar 1.197 raste të reja dhe një person ka ndërruar jetë. Ka një numër në rritje të rasteve në Shqipëri dhe Greqi.

Drejtori i qendrës kërkimore franceze CNRS, Samuel Allison, tha se rritja e numrit të rasteve të reja ka ardhur si pasojë e lehtësimit të masave, por edhe rënies së imunitetit të njeriut.

“Evropa po kalon valën e shtatë të KOVID-19, e shpjeguar kryesisht nga shtamet e reja të viruseve që kanë një kapacitet të fortë për të shmangur mbrojtjen e krijuar nga vaksinimi dhe infeksionet e mëparshme”, tha Alison.

Këshilli i Bashkimit Evropian ka dhënë dritën jeshile për vazhdimin e përdorimit të certifikatave dixhitale për Covid-19 deri më 30 qershor 2023. Kjo rregullore do të sigurojë që udhëtarët nga BE-ja dhe vendet e treta të lidhura me sistemin mund të përdorin certifikatën dixhitale për të udhëtuar brenda Bashkimit në Shtetet Anëtare ku kërkohen ato certifikata.

Numri i përgjithshëm i të diagnostikuarve me KOVID në vendin tonë që nga fillimi i epidemisë është 313.856 nga 2.080.874 analiza të kryera. Numri i të shëruarve është 303.783, 9323 kanë vdekur dhe janë 750 raste aktive.

Numri më i madh i rasteve aktive aktualisht është në Shkup - 452. Raste aktive me KOVID-19 nuk kanë Valandovë, Vinicë, Kratovë, Demir Hisar, Demir Kapi, Makedonska Kamenica, Pehçevë dhe Dojran.

Video e ditës