Bujqësia duhet të ristrukturohet dhe të përdorim paratë e BE-së

Foto: zelenaberza.com.mk

Maqedonia duhet të respektojë një numër të madh rregullash detyruese, dhe ajo që është shumë e rëndësishme, duhet të respektojë edhe politikën e përbashkët bujqësore të BE-së. Ndërkohë që ai proces po vazhdon, ka mundësi për para nga fonde të ndryshme

Në negociatat me BE-në, sektori i bujqësisë do të jetë një sfidë jashtëzakonisht e madhe, vlerësojnë Oda Ekonomike, e cila është e përfshirë në mënyrë aktive në të gjitha fazat pas Konferencës Ndërqeveritare të mbajtur ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Komisionit Evropian. Në kuadër të grupit 11, i cili është për bujqësinë dhe zhvillimin rural, Maqedonia duhet të respektojë një numër të madh rregullash detyruese, dhe ajo që është shumë e rëndësishme, duhet të përputhet edhe me politikën e përbashkët bujqësore të BE-së.

Dhoma e Tregtisë paralajmëron se bujqësia duhet të ristrukturohet sa më shpejt dhe paratë evropiane që janë në dispozicion në procesin e para-anëtarësimit duhet të përdoren në masën maksimale.

- Si Dhomë Ekonomike kemi paraqitur dy kërkesa në Komisionin Evropian: hapjen graduale të fondeve strukturore dhe rritjen e fondeve IPA. Është veçanërisht e rëndësishme që ne si Odë dhe shtet të kujdesemi për të siguruar konkurrencën e sektorit tonë bujqësor. Në fushën e bujqësisë kemi pasur një sërë kërkesash nga Komisioni Evropian me qëllim të krijimit të infrastrukturës së nevojshme dhe kjo i referohet p.sh. laboratorëve të referencës, shkatërrimit të mallrave etj., për të cilat Komisioni Evropian. nuk ka lëshime. Nevojitet asistencë teknike shtesë, transferim “know-how” i njohurive – thotë Jadranka Arizankova nga Oda Ekonomike.

Kolegu i saj Vasko Ristovski thotë se një nga faktorët më të mëdhenj kufizues të bujqësisë sonë janë parcelat e vogla dhe të copëtuara.

- Pjesa më e madhe e parcelave bujqësore janë në duart e njësive të vogla bujqësore që nuk janë në gjendje të gjenerojnë të ardhura të mjaftueshme për një standard të denjë dhe për zhvillimin e prodhimit bujqësor. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të konsolidohet toka. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për tokën bujqësore shtetërore. Nëse shteti nuk e bën këtë në procesin e negociatave me Bashkimin Evropian, ose nëse nuk siguron një periudhë shtesë transaksioni, të njëjtat do të blihen nga kompanitë e huaja me çmime shumë më të ulëta në dëm të prodhuesve vendas pas përfundimit të procesi i negociatave - sqaroi Ristovski.

Ai theksoi se situata në sektorin e bujqësisë po bëhet specifike për shkak të ndryshimeve klimatike dhe tha se duhet reaguar shpejt.

– India ndalon eksportin e orizit të bardhë, plantacionet e portokallit në SHBA shkatërrohen nga tornadot. E njëjta gjë ndodhi me ullinjtë në Spanjë, shirat shkatërruan plantacionet e kakaos në Afrikë. Ku është Maqedonia këtu dhe a është vendi tashmë vonë në përcaktimin e një strategjie të re bujqësore? – pyet Ristovski.

Ai tregoi se strategjia e re duhet t'i referohet varieteteve të reja, llojeve të reja të përpunimit, sipërfaqeve më të mëdha që ujiten...

"Ka ende disa gjëra që duhet t'i kryejmë si detyrë dhe ta përgatisim sektorin për hyrje në BE", thotë Ristovski.

- Nëse duam të zhvillojmë ekonominë dhe sektorin ushqimor, do të duhet të barazojmë kushtet e punës me ato të BE-së, të harmonizojmë rregulloret dhe ligjet tona me ato, të harmonizojmë detyrimet doganore dhe mbi të gjitha në fushën e lëndëve të para. që nuk i prodhojmë, ose i kemi në sasi të vogla. Ndërkohë që BE-ja po zhvillon një ekonomi tregu, në vendin tonë po detyrohet një kontraktuale, e cila shkon në barrë të kompanive të mëdha eksportuese, duke blerë paqen sociale. Fshat e Maqedonisë janë në gjendje jashtëzakonisht të keqe dhe duhet investuar në të rinjtë që duan të merren me bujqësi - të jepen kredi me kushte më të lehta për zhvillimin e një ferme familjare, të ndërtohet infrastrukturë dhe të ketë subvencione shtesë për qëndrim fshati. Koncepti i një fshati të zgjuar ka kohë që ekziston në BE - theksoi Ristovski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës