Vendet e G7 kanë rënë dakord të koordinojnë hetimet për krimet e luftës në Ukrainë

Bucha, Ukrainë / Foto: Free Press - Kristina Atovska

Ministrat e Drejtësisë të vendeve të G7 ranë dakord sot të krijojnë një rrjet për të koordinuar hetimet për krimet e luftës në Ukrainë.

– Hetimi gjyqësor për krimet e kryera në Ukrainë do të zgjasë me vite, ndoshta edhe dekada. Megjithatë, ne do të jemi të përgatitur mirë dhe do të (punojmë) aq sa është e nevojshme, tha ministri gjerman i Drejtësisë Marco Buschmann.

Vendet e G7 do të sigurojnë që çdo vend të ketë një pikë kontakti qendrore kombëtare për ndjekjen penale të krimeve ndërkombëtare, thanë ministrat e drejtësisë në një deklaratë të përbashkët pas takimit të tyre në Berlin, ku morën pjesë edhe prokurorët specialë nga Gjykata Penale Ndërkombëtare, Prokurori i Përgjithshëm i Gjermanisë Peter. Frank dhe ministri ukrainas i drejtësisë Denis Malyuska.

Bushman, në një deklaratë për mediat, tha se kjo do të lejonte që informacioni mbi provat dhe pretendimet ligjore të ndahej midis vendeve dhe organizatave ndërkombëtare.

Ai e përshëndeti takimin e sotëm si të parin e këtij lloji në historinë e G7.

Video e ditës