Shtetet anëtare të BE-së kanë rënë dakord për vazhdimin e masave për uljen e konsumit të gazit

Gazsjellësi / Arkivi i Fotografive të Shtypit të Lirë

Në mbledhjen e sotme të Këshillit për Transport, Telekomunikacion dhe Energji në Bruksel, ministrat e Energjisë të vendeve anëtare të BE-së arritën një marrëveshje politike për të pranuar rekomandimin e Komisionit Evropian për vazhdimin e masave të koordinuara për uljen e konsumit të gazit.

Këshilli arriti në përfundimin se megjithëse siguria e furnizimit me gaz të BE-së është përmirësuar, nevojiten ende reduktime të vazhdueshme në konsum për të siguruar ruajtje të mjaftueshme të energjisë për dimrin e ardhshëm.

Sipas ministrave, përmirësimi i situatës është, ndër të tjera, rezultat i masave për uljen e konsumit të gazit të marra nga vendet anëtare bazuar në rekomandimet e KE-së, si dhe iniciativave të ndërmarra në përgjigje të krizës energjetike. shkaktuar nga agresioni rus kundër Ukrainës.

Rëndësia e masave aktuale për uljen e konsumit të gazit skadon në fund të këtij muaji dhe rekomandimi i KE-së parashikon zgjatjen e tyre deri më 31 mars 2025.

Sipas ministrit belg të Energjisë Tine Van der Straten, vendi i të cilit mban presidencën aktuale të BE-së, marrëveshja e arritur tregon përkushtimin e vendeve anëtare për të qëndruar të përgatitur kundër çdo ndërprerjeje në furnizim dhe për të garantuar një dimër të sigurt për qytetarët dhe industrinë evropiane.

“Ne kemi bërë një rrugë të gjatë që nga viti 2022 përmes miratimit të masave të koordinuara në BE dhe një përgjigje të shpejtë ndaj krizës energjetike të shkaktuar nga lufta agresive e Rusisë kundër Ukrainës, shtoi Van der Straten.

Masat parashikojnë ulje të konsumit të gazit me të paktën 15 për qind krahasuar me konsumin mesatar në periudhën nga 1 prilli 2017 deri më 31 mars 2022.

– Ky rekomandim do të ndihmojë Shtetet Anëtare të marrin masat e duhura për sigurinë e furnizimit dhe zbatimin e Direktivave të Efiçiencës së Energjisë dhe Energjisë së Rinovueshme në 2025, të cilat do të sjellin një reduktim strukturor të kërkesës në të ardhmen e afërt, duke arritur gjithashtu objektivat e BE-së për dekarbonizimin . Rekomandimi njeh rrethana specifike, të tilla si desinkronizimi, sistemet e izoluara dhe kapaciteti i kufizuar i ndërlidhjes, informoi Këshilli i BE-së.

Marrëveshja e sotme politike duhet të miratohet zyrtarisht edhe nga Këshilli i BE-së, gjë që pritet të ndodhë gjatë këtij muaji.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës