Marrja e qetësuesve gjatë shtatzënisë mund të çojë në një sërë komplikimesh

shtatzënia
Foto: Unsplash / Pexels

Gratë që përdorin droga kundër dhimbjeve gjatë shtatzënia kanë një shans 50 për qind më të lartë për të zhvilluar komplikime sesa ata që nuk e bëjnë këtë.

Studiuesit në Universitetin e Aberdeen, Skoci, zbuluan se gratë që merrnin qetësues të tillë si paracetamol dhe ibuprofen kishin më shumë gjasa të kishin lindje të parakohshme, vdekje neonatale, dëmtime fizike të fetusit dhe lindje të vdekura.

Rreth 30 deri në 80 për qind e grave në mbarë botën marrin ilaçe kundër dhimbjeve për të lehtësuar simptomat që mund të shfaqen gjatë shtatzënisë, si gripi, ethet ose gjendjet reumatike.

Foto: Unsplash

Gjatë një periudhe prej 30 vjetësh, u monitoruan shtatzënitë e më shumë se 151.000 grave dhe studiuesit analizuan të dhënat mjekësore të atyre që merrnin pesë qetësues të zakonshëm si paracetamoli, ibuprofeni, aspirina, diklofenaku dhe naprokseni.

Të dhënat treguan se numri i grave që merrnin qetësues gjatë shtatzënisë u dyfishua midis 2008 dhe 2015.

Edhe pse rregullatorët thonë se paracetamoli është i sigurt për gratë shtatzëna, ata paralajmërojnë se barnat anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs) si ibuprofeni dhe aspirina nuk duhet të merren pas 30 javësh të shtatzënisë.

Aikaterini Zafeiri, një shkencëtare në Universitetin e Aberdeen, tha se nënat në pritje duhet të kërkojnë gjithmonë këshilla mjekësore përpara se të marrin medikamente pa recetë.

“Duke pasur parasysh atë që kemi gjetur në studim, lehtësia e aksesit ndaj barnave pa recetë e kombinuar me sasinë e madhe të informacionit dhe dezinformatave në internet është një shkak për shqetësim”, tha Zafeiri. "Kjo është veçanërisht e vërtetë për vendimet për të marrë ilaçe gjatë shtatzënisë pa u konsultuar me një mjek," shtoi ajo.

shtatzënia
Foto: Profimedia

“Duhet paralajmëruar se marrja e paracetamolit në kombinim me NSAID-të shoqërohet me rrezik më të lartë të komplikimeve, ndaj gratë shtatzëna duhet të kërkojnë gjithmonë këshillën e mjekut ose mamisë përpara se të marrin medikamente pa recetë”, tha Zafeiri. “Ne e konsiderojmë jashtëzakonisht të rëndësishme që gratë shtatzëna të kenë më shumë këshilla të ekspertëve”, përfundoi ajo.

Video e ditës