Lakra ngjyhej para se të futej në kavanoza

Lakra, Foto: Profimedia

Perimet vendase do të jenë gjithnjë e më pak të disponueshme dhe nuk do të jenë të lira, vendimtarë janë edhe prodhuesit edhe tregtarët. Ndryshimet klimatike na kanë lënë të papërgatitur, është e vështirë të mbillni varietete të reja dhe më të qëndrueshme, por gjëja më e trishtueshme është se gjithnjë e më pak njerëz duan të ndyjnë duart për pak para. Lakra në markete shitet nga 40 denarë për kilogram në kohën kur tradicionalisht futet në kavanoza, specat e kuq për ajvar kushtojnë nga 40 dhe 50 denarë për kilogram, kilogrami patate ofrohet nga 35 deri në 40 denarë për kilogram, dhe një kilogram bamje shitet për 300 denarë. Sasitë janë të vogla dhe ajo që arrin blihet menjëherë me çmime mjaft të larta, thotë për “Free Press” Bllazo Vitanov nga “Imperial Fruit”.

- Ajvarka cilësore nën serrat në rajonin e Strumicës blihet për 35 denarë dhe eksportohej kryesisht në vendet fqinje. Tani është ai i hapur nga Prilepi, por është i cilësisë më të ulët dhe blihet nga 20 deri në 25 denarë. Tani mbillet lakra e pranverës, ajo e vjeshtës është në sasi të vogël dhe prandaj shitet kaq shtrenjtë. Bujqësia është një kub, ju mbillni, nuk dini çfarë do të ndodhë me ju dhe sa do të nxirrni për të shitur, por gjithnjë e më pak njerëz punojnë në arë, që është problemi kryesor - shton Vitanov.

Kushtet e motit nuk do të ndikojnë te prodhuesit e orizit, të cilët shqetësohen se më shumë se gjysma e sasive të mbjella do të mbeten në ara. Lagështia e tokës është e lartë, kështu që vjelësit nuk mund të fillojnë të korrat dhe ka probleme me cilësinë. Ky nuk është viti i parë që korret orizi në nëntor, thonë prodhuesit nga Koçani dhe kërkojnë që në zonën e tyre të shpallet fatkeqësi natyrore.

Në anën tjetër, thatësira ka ulur rendimentet edhe ashtu të ulëta të fasules së famshme tetovare, e cila nëse dikush garanton se është origjinale, shitet me çmim prej 300 denarë për kilogram. Gjithçka që tani është në tregti importohet nga Kirgistani me çmim prej 130 denarë për kilogram. Për shkak të çmimeve të ulëta të blerjes, gjithnjë e më pak ka patate nga Malesheva, dhe pjesa më e madhe e ofertës në tregje është nga Kroacia, Bosnja dhe Hercegovina apo Serbia.

- Kohët e fundit në tregun e Strumicës janë shfaqur patatet e importuara nga Moldavia - tregon Vitanov.

Video e ditës