Zelensky me një thirrje drejtuar shteteve për të rindërtuar Ukrainën

Volodimir Zelenski
Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky ftoi sot pjesëmarrësit e konferencës ndërkombëtare për rindërtimin e Ukrainës që t'i bashkohen planit kombëtar për rindërtimin e atij vendi / 4 korrik 2022 / Foto: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Presidenti i Ukrainës Volodimir Zelenski sot ftoi pjesëmarrësit e konferencës ndërkombëtare për rindërtimin e Ukrainës që t'i bashkohen planit kombëtar për rindërtimin e atij vendi.

Në qytetin zviceran të Luganos, filloi një konferencë ndërkombëtare dyditore për rindërtimin e Ukrainës, e cila u hap nga lideri ukrainas.

“Në pranverë, ne i ofruam partnerëve tanë të bashkohen me projektin e rindërtimit të Ukrainës. Edhe atëherë ishte e qartë se do të ishte projekti më i madh i kohës sonë: ekonomikisht, teknologjikisht, kombëtarisht dhe më e rëndësishmja ideologjikisht”, tha Zelenski.

Udhëheqësi ukrainas shprehu mirënjohjen për vendet që pranuan pozitivisht propozimet e tyre, për të marrë përsipër patronazhin e rajoneve, qyteteve apo industrive të prekura nga lufta.

Ndër të tjera, do të krijojë miliona lidhje të reja në botën demokratike, në Evropë, midis vendeve tona, çdo qytet, çdo komunitet, çdo industri e rinovuar do të ketë dëshmi historike se kush e ndihmoi atë”, tha presidenti ukrainas.

Zelensky shprehu mirënjohje për Danimarkën, e cila tashmë është gati të rindërtojë Mykolaiv, dhe për Britaninë e Madhe për interesin e saj në rindërtimin e rajonit të Kievit.

Ukrainës i duhen 750 miliardë dollarë për një plan trefazor për t'u rindërtuar pas pushtimit rus, tha sot kryeministri i Ukrainës. Denis Schmihal në Konferencën Ndërkombëtare për Rindërtimin e Ukrainës, e cila filloi në Zvicër.

Shmyhal tha gjithashtu se mbi 100 miliardë dollarë dëme të drejtpërdrejta në infrastrukturë i janë shkaktuar Ukrainës. Kryeministri ukrainas tha se burimi kryesor i financimit për planin do të jenë fondet e sekuestruara nga oligarkët rusë.

Burimi: MIA

Video e ditës