Tregjet e gjelbra: Nëse tregtuesi i peshës po ju grabit, kontrollojeni në një peshore kontrolli dhe raportojeni!

Shkalla e kontrollit/Foto: Tregu i Shkupit

Shumica e problemeve që lidhen me matjet e gabuara zgjidhen mjaft zhurmshëm mes blerësit dhe shitësit, por klientët në tregje nuk mund të raportojnë në inspektimin e tregut, sepse nuk marrin fatura fiskale. Skopski Pazar SHA Shkup për "Sloboden Pechat" ka konfirmuar se kanë pasur situata të tilla të pakëndshme dhe për të parandaluar shfaqje të tilla kanë vendosur peshore kontrolli në disa nga marketet.

Skopjanka bleu pesë kilogramë luleshtrydhe për të bërë ëmbëlsirat, por pasi mbërriti në shtëpi, e peshoi sërish qesen duke zbuluar se peshonte 700 gramë më pak. Një tjetër bashkëqytetar ynë, në vend të një qese me 50 kg speca për ajvar, është kthyer në shtëpi me një “prerje” sa 10 kg. Lakra 1,5 kilogramë e “shkrirë” me 200 gramë në shtëpi...

Mashtrimet në tregjet maqedonase janë pjesë e mitologjisë dhe nuk ka njeri që nuk është dëmtuar nga matja e gabuar. Dyqanxhinjtë me përvojë do t'ju thonë se ka treqind truke për të peshuar më pak dhe në këtë mënyrë mund të fitoni një sasi solide çdo ditë. Kur blerësi e kupton se është mashtruar, zakonisht ka një debat dhe shitësi mohon që ai ka kryer mashtrimin.

Në një situatë të tillë, disa qytetarë lënë çantën me produktet e blera dhe largohen. Pjesa më e madhe e problemeve që lidhen me matjet e gabuara zgjidhen mjaft zhurmshëm mes blerësit dhe shitësit, por klientët e tregjeve nuk mund të raportojnë në inspektimin e tregut, sepse nuk marrin fatura fiskale.

Aude Skopski Pazar SHA Shkup Ata për “Sloboden Pechat” konfirmojnë se kanë pasur situata të tilla të pakëndshme dhe për të parandaluar shfaqje të tilla kanë vendosur peshore kontrolli në disa prej marketeve. Kështu, qytetarët mund të kontrollojnë çdo dyshim në vend dhe të sigurohen se sa peshojnë realisht malli që kanë blerë.

- Peshoret e çeqeve janë instaluar në tregjet tona gjatë vitit të fundit pas disa indikacioneve nga konsumatorët e pakënaqur. Aktualisht ne kemi vendosur peshore kontrolli në tregjet më të mëdha, përkatësisht 2 peshore në Zelen pazar, 4 peshore në Bit-pazar, 2 peshore në Gjorçe Petrov dhe 1 peshore në Taftalidze. N

Konsumatorët rregullisht i përdorin peshoren dhe vërejtjet e tyre i raportojnë te personat përgjegjës në tregje, pas së cilës bëhet kontrolli tek qiramarrësit e tezgave - sqaron Market Shkupi për Sloboden Pechat.

Qytetarët janë të ndarë për efektivitetin e peshoreve, por shumica e tyre e mirëpresin idenë. Skeptikët, nga ana tjetër, pyesin nëse disa nga shitësit nuk do të akuzohen padrejtësisht, nëse dikush ha një pjesë të asaj që kanë blerë dhe më pas “mat” se janë mashtruar!

Deri para afro dhjetë vjetësh, kur përdoreshin llojet e vjetra të peshores me peshore ose kova metalike, shitës me përvojë rregullonin skedën e peshores, vendosnin një karton ose disk të lagur në mbajtësen metalike mbi të cilën mbështeteshin tavat plastike ose metalike.

Mbjellja e një patateje limoni, portokalli ose më të madhe, të cilën blerësi nuk mund ta shohë, sepse shtrihet në fund të enës së peshimit, është një nga “modelet” më të famshme për të fituar para.

Ndodh gjithashtu që shitësi gjatë peshimit të mallit të shtyp “rastësisht” peshoren me dorë dhe kështu të tarifojë më shumë për një sasi më të vogël. Dhe vetë shitësit paralajmërojnë se nëse vëreni se diçka është mbështjellë rreth peshores, nuk duhet të hezitoni t'i kërkoni shitësit të lërë artikullin ose thjesht të zhvendoseni në një tezgë tjetër.

– Blej vetëm nga shitësit që kanë peshore dixhitale. Çmimet e perimeve dhe frutave janë të larta dhe nëse ju vidhen, atëherë ato bëhen edhe më të shtrenjta.

Veçanërisht i shmang tregjet e vogla të lagjeve, të cilat janë plot me mbiblerës dhe janë dy herë më të shtrenjta se tregjet - thotë Vale nga Aeroporti.

Dyqanxhinjtë i shmangen marrjes së licencave

Në fund të vitit 2019, Qeveria pranoi propozimin e Ministrisë së Ekonomisë, Ligji për Tregtinë në Tregjet e Gjelbër, i cili parashikonte që kushdo që shet në tezga në tregjet e gjelbra duhet të pajiset me licencë vjetore.

Gjatë gjithë vitit 2018, u njoftuan ndryshime në ligj që do të lejonin dhomat e shumta të lëshojnë licenca në vend të njërës, dhe shitësit këmbëngulën me vendosmëri se 60 euro për tezgë është një barrë shtesë që do të detyrojë shumë nga shitësit të shesin në mënyrë të egër. Problematik ishte edhe fakti që pensionistët, punonjësit socialë dhe profesionistët e lirë nuk mund të merrnin licenca.

Ligji për tregtinë në tregjet e gjelbra i miratuar nga një grup deputetësh pas miratimit të tij në janar 2018 ishte dashur të vlejë që nga viti 2019, por pas protestave të dhunshme të tezgave se këto ishin tarifa shtesë, zbatimi i ligjit u shty deri në fillim të 2020, të shfuqizohet plotësisht.

Sipas Ligjit të Tregtisë, në tregjet e gjelbra, në tregje nuk do të lëshohen kupona fiskale derisa vendi ynë të hyjë në BE, dhe shitësit do të punojnë me licenca të dhëna nga Oda Ekonomike në vend që të bredhin nëpër Regjistrin Qendror për regjistrimi i kompanisë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës