Zeynula Asani, artiste e filigranit dhe argjendari: Babai im bënte bizhuteri për Salma Hayek, dhe askush në vend nuk të vlerëson!

filigran
Foto: arkivi privat

Dyqani i familjes Asani do të mbetet në kujtesën tuaj për shkak të autenticitetit të tij. Mjeshtri Xhelo vuri një oxhak në një dyqan për të treguar se është nga fshati… Tradita e filigranit në Maqedoni është e gjatë dhe familja Asani është një nga ata që qëndron pas këtij zanati.

Mjeshtri Xheladin Asani, i njohur si Mjeshtri Xhelo, ka pesë dekada që e zhvillon këtë zanat dhe madje ka arritur të krijojë art për një nga femrat më të bukura në botë - Salma Hayek.

Ne folëm me djalin e tij, Zejnula Asani, e njohur si June, të cilës i kishte mbiquajtur gjyshi, Zejnul Asani.

argjendari
Foto: arkivi privat

Kur lindi tradita e filigranit në familjen tuaj?

- Nga 52 vjet më parë kur filloi babai im. Zejen e ka marrë nga Çarshia e Vjetër dhe edhe sot e bëjmë familjarisht – babai, unë, vëllai dhe motra. Gjyshi im ishte tregtar, por nuk ishte filigranist.

A janë produktet në dyqan tuajat?

- Po filigrani që shihni këtu ka një filigran që e bën motra ime dhe ne punojmë edhe me porosi. Ne gjithashtu merremi me farkëtari dhe punim rripash. Rripat jane mbi njeqind vjec bejme edhe sherbim. Ka njerëz që janë kuriozë dhe i mbajnë, disa për kostume, ndaj na vijnë për shërbim. Ne jemi të vetmit që jemi argjendari, filigrani dhe argjendari.

Ndiqni tekstin e plotë dhe komentet KETU.
Burimi: Espresso.mk

Video e ditës