Asociacioni i Gazetarëve kërkon përgjegjësi nga Besija Ilyazi për “urdhrin” e saj të censurës

Besia Ilyazi / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë (ZNM) dënon përpjekjen për censurë dhe kufizim për të drejtën e fjalës Besija Ilyazi, drejtoreshë organizative e Klinikës së Toksikologjisë në Shkup.

Sipas raportimit të sotëm të anëtarëve të ZNM-së, në hyrje të Klinikës së Toksikologjisë në Shkup është shfaqur publikisht një urdhër, me të cilin punonjësve u ndalohet kontakti me gazetarë apo me media. Me urdhër të datës 20.05.2024 thuhet se në pajtim me nenet 30 dhe 31 të statutit të ISHP Klinikës për Toksikologji Shkup, prania e paautorizuar, dhënia e deklaratave për publikun përmes intervistave dhe mbajtjes së konferencave për media, me çka do të dëmtohej interesat, janë të ndaluara dhe reputacioni i klinikës.

Një urdhër i tillë është shkelje e rëndë e lirisë së fjalës dhe gazetarisë profesionale, në kundërshtim me Kushtetutën. Censura në Maqedoni është e ndaluar me nenin 16 të Kushtetutës së RSM-së. Institucionet publike shëndetësore dhe të gjitha institucionet publike në vend duhet të bëjnë publicitet në punën e tyre dhe të informojnë për vendimet dhe punën e tyre, e jo të ndalojnë informimin për tema me interes publik, paralajmëron ZNM.

Në dënimin e ZNM-së shtohet se gazetarët janë të detyruar të publikojnë informacione që përmbajnë dyshime për keqpërdorime të të gjithë bartësve të funksioneve publike, sepse një gjë të tillë e detyron Kodi i Gazetarëve, i cili thotë qartë se gazetari do të respektojë ligjet, por nuk do të publikojë. ose të fshehin çdo gjë që është në kundërshtim me interesin publik.

ZNM do t'i drejtohet zyrtarisht ministrisë së linjës dhe do të kërkojë përgjegjësi nga drejtori i Klinikës së Toksikologjisë dhe nga të gjithë ata që janë përfshirë në miratimin e këtij urdhri. Gjithashtu, ZNM do të insistojë në tërheqjen e menjëhershme të urdhrit dhe vendosjen e transparencës në funksionimin e klinikës, për të garantuar lirinë e fjalës dhe të drejtën e gazetarëve për të informuar për çështje me interes publik, thuhet në reagim.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës