Ju jeni çmendur, subjekte civile!

Zharko Nastoski, gazetar dhe redaktor i faqes "Sloboden Pechat" / foto: Dragan Mitreski / PS

Të rebelohemi me vendosmëri kundër tyre, të gjithë ne që, përkundër dinjitetit të nëpërkëmbur vazhdimisht, ende paguajmë taksa, i kushtojmë punët tona, jetojmë në Maqedoni dhe shpresojmë se do të jetojmë ta shohim atë të bëhet shtet i vërtetë.

Drejtori i Ngrohtores së Shkupit "Skopje Sever", Kushtrim Ramadan, të shtunën Ai e sulmoi atë në mënyrë të vrazhdë dhe me mallkime gazetarit të portalit “MKD”, Katerina Dodevska, i cili raportoi për një temë me interes publik – a u lejua kjo termocentrale të funksionojë me naftë dhe a e bëri ajo duke anashkaluar rregulloret dhe procedurat për përdorimin e këtij ndotësi energjetik.

Ramadani është një pjesëmarrës me përvojë dhe afatgjatë në rregullimin, por edhe në krijimin dhe menaxhimin e pjesëve të rëndësishme të sistemit energjetik të Maqedonisë. Që nga viti 2006 ishte në Ministrinë e Ekonomisë, në vitin 2012 u emërua nënkryetar i Komisionit Rregullator të Energjisë dhe në vitin 2020, kundër alarmit nga DKSK se do të jetë konflikt klasik i interesave, pasi një staf i BDI-së emërohet drejtor i MEPSO-s – një nga postet më të fuqishme në vend. Pas vitesh marrjen e vendimeve lidhur me MEPSO-n nga pozicioni i një rregullatori të pavarur të tregut, ai papritmas u gjend në gjendje të mbronte interesat e njërit prej lojtarëve në atë treg. Përafërsisht sikur nesër drejtori i Agjencisë së Komunikimeve Elektronike të bëhet menaxher në “Telekom” apo “A1”. Antikorrupsioni"lehnin", karvani qeveritar "i ftohtë" i injoron ato dhe vazhdoi të shkëlqejë – Ramadani erdhi në pozitën me ndikim.

th ata ndryshuan pas pak më shumë se një viti në krye të shoqërisë shtetërore për transmetimin e energjisë, pasi vendi i tij shkoi te Alternativa, kur partia hyri në qeveri. Menjëherë pas kësaj u emërua drejtor i mini-ngrohtores “Skopje Sever”, i cili ngroh disa qindra banesa. Pastaj Ramazani tha se “ka qenë tre muaj pa punë” dhe se “e kanë thirrur miqtë” dhe i kanë ofruar postin e drejtorit, “që të mos jetë në rrugë”. Shumica prej nesh nuk do ta njohin kurrë atë ndjenjë – kur pas të paktën 15 vitesh në pozicione të ndryshme, papritur ju duhet të kërkoni një punë si çdo njeri tjetër. Me fat ai kishte miqtë e duhur.

Pasi u ul në kolltukun ngushëllues, Ramadani i quajtur publikisht Artan Grubi se përkundër faktit se gjysma e ministrave në Qeveri janë shqiptarë, e një pjesë e tyre jetojnë në Çair, paratë e shtetit u janë dhënë vetëm ngrohtoreve të tjera të Shkupit. Pikërisht atyre 500 familjeve nga Çairi, Buteli dhe Topansko Pole, që banojnë afër termocentralit dhe të cilëve u bie më shumë era tymi i mazutit, Ramadani u detyrua të shpjegojë qartë dhe sinqerisht atë që zbuloi gazetari në emër të tyre. dhe në emrin tonë Dodevska - pse, në kundërshtim me rregulloret dhe procedurat, ndezi termocentralin për të punuar me naftë, dhe më parë pretendonte se kishte siguruar gaz deri në fund të vitit?

Por në vend të kësaj, regjisori duke u treguar keq edukues dhe arrogancë, por mbi të gjitha pafuqi përballë fakteve, e “nderoi” gazetarin me një breshëri mallkimesh. E dimë që është një krizë energjitike dhe se puna e drejtorit është stresuese, por asgjë nuk mund të justifikojë një valë të tillë papunësie. Ndoshta edhe për Ramadanin nuk është e lehtë – është si dje kur drejtonte një mega-kompani që xhiron mbi 90 milionë euro në vit, dhe tani ka “ngecur” në një termocentral të vogël në “periferinë” e largët energjetike, e cila funksionon vazhdimisht. me humbje. Një vit më parë Kushtrimi ishte ndër zyrtarët më të rëndësishëm të BDI-së, ndërsa tani duhet të lutet për ndihmë shtetërore dhe mundohet të sigurojë ngrohje për 500 familje. Por arroganca me të cilën ai na tronditi dhe na shtante nuk do të rivendosë rëndësinë e tij të humbur.

Është e qartë se Ramadani duke sharë kolegen Dodevska, në fakt na ka fyer dhe poshtëruar të gjithëve: qytetarët nga paratë e të cilëve është paguar për 15 vjet, banorët e Shkupit që mbyten nga ndotja çdo dimër, shteti që ia ka mundësuar me dekada. të jesh dikush dhe për diçka të rëndësishme... Duke frikësuar gazetarin, na thotë të gjithëve të heshtim përpara pushtetit të Leviathanit partia-shtet. Ndaj drejtori Kushtrim duhet fillimisht të kërkojë falje dhe menjëherë pas kësaj të japë dorëheqjen - për të tjerët duket se ka gjithnjë e më shumë shefa të tillë të ulur në zyrat e shtetit, të rraskapitur e të tërbuar, që nuk u shkon mendja të pështyjnë e shajnë qytetarin subjektet e të cilit. duhet të jetë.

A do të kemi ndonjë të mirë nga shpërthime të tilla të agresivitetit dhe arrogancës zyrtare? Natyrisht - para së gjithash, ato janë dëshmi se gazetaria ekziston dhe jeton në vendin që shtron pyetjet e duhura - ato që sjellin siklet për të gjithë Kushtrimët tanë. Publiku, qytetarët, duhet të ndihmojnë gazetarët në “zbutjen” e tyre. Njerëzit duhet të fillojnë të ngrenë zërin më shpesh, të kuptojnë se gazetarët janë mbrojtësit dhe përfaqësuesit e fundit të interesit publik, civil dhe popullor - të atyre qytetarëve që vuajnë si pakicë e shtypur brutalisht prej vitesh, tashmë prej dekadash - të ndershmit. , punëtorët, të gjithë ata që nuk kanë "miq" për t'u mbajtur drejtor.

Të rebelohemi me vendosmëri kundër tyre, të gjithë ne që, përkundër dinjitetit të nëpërkëmbur vazhdimisht, ende paguajmë taksa, i kushtojmë punët tona, jetojmë në Maqedoni dhe shpresojmë se do të jetojmë ta shohim atë të bëhet shtet i vërtetë.

ZNM: Drejtori i Ngrohtores “Skopje Sever” të japë dorëheqje për shkak të ofendimeve të vrazhda ndaj një gazetari

Video e ditës