Përfundoi fushata e ashpër për zgjedhjet lokale në Tetovë – partitë luftojnë për komunën e tejmbushur me borxhe

Billbordi me borxhin e Komunës së Tetovës / Foto Facebook

Partitë përfunduan një fushatë jashtëzakonisht intensive dhe konkurruese për zgjedhjet e parakohshme, e cila pa si mitingje masive dhe takime në lagje, dhe akuza për skandale dhe premtime madhështore, si dhe prerje të pashmangshme të shiritit me një kohë të planifikuar "të përshtatshme".

Për më pak se një vit banorët e Tetovës do të votojnë për herë të dytë për përbërjen e këshillit komunal. Partitë i dhanë fund një fushate jashtëzakonisht intensive dhe konkurruese për zgjedhjet e parakohshme të këshilltarëve, të cilat panë mitingje masive dhe takime në lagje, dhe akuza për skandale dhe premtime madhështore, si dhe prerjen e pashmangshme të shiritit me një kohë të planifikuar "të përshtatshme".

Për partitë nga blloku shqiptar, tre prej të cilave selitë e tyre janë pikërisht në qytet, fitimi i pushtetit në Tetovë është tradicionalisht një çështje e një prestigji të veçantë politik dhe kjo u ndje edhe në këtë fushatë, e cila dukej sikur kishte para dhe burime të konsiderueshme. është investuar në të. Binte në sy mungesa e plotë e interesimit në mediat në gjuhën maqedonase për fushatat e partive shqiptare, por anasjelltas - mesazhet u drejtoheshin pothuajse ekskluzivisht votuesve shqiptarë dhe mediave në gjuhën shqipe. Aktivitetet parazgjedhore të LSDM-së dhe VMRO-DPMNE-së, nga ana tjetër, ishin më të përqendruara në kontakt të drejtpërdrejtë me qytetarët (edhe me mesazhe të drejtuara pothuajse pa përjashtim votuesve maqedonas). Ata morën mbështetje të menjëhershme nga zyrtarët më të lartë partiakë (në rastin e LSDM-së dhe qeverisë).

Ashtu siç pritej, tema kryesore në fushatë ishin “plagët e vjetra” komunale të Tetovës: problemet me mbeturinat, kaosi urban dhe mungesa e sipërfaqeve të gjelbra, kërkesa për ndërtimin e parkut të qytetit, bllokimet e trafikut dhe ajri i ndotur, qentë endacakë...

BDI-ja performoi me besim në fushatë, duke shpallur një fitore bindëse, pasi humbi shumicën në Këshill dhe postin e kryetarit në zgjedhjet e vitit të kaluar në tetor, pas shumë vitesh qeverisje. Një rol të rëndësishëm në fushatën e saj luajti ngjarja në Zonën e Lirë Ekonomike të Tetovës, me të cilën kryeministri Dimitar Kovaçevski dhe zëvendëskryeministri Artan Grubi shpallën një gjerman të madh. investimi në prodhimin e makinave elektrike, e cila sipas njoftimeve të tyre, duhet të punësojë afër 900 persona. BDI po merr pjesë në zgjedhjet e jashtëzakonshme me listën krejtësisht të re të kandidatëve për këshilltarë dhe bartësit të saj, Faton Ahmeti, njoftoi fitimin e më shumë se dhjetë vendeve në këshill që partia kishte pas zgjedhjeve të vitit të kaluar në tetor. BDI-ja përfundoi aktivitetet parazgjedhore mbrëmjen e djeshme, me një tubim të madh në sheshin e qytetit.

Faton Ahmeti / foto: BDI

Besa, nga ana tjetër, ka vënë në fokus takimet e menjëhershme dhe tubimet më të vogla me qytetarët, me një tubim të madh final në sheshin “Illyria” (“Marshal Tito”) sonte. Kryebashkiaku Biljal Kasami, i cili vitin e kaluar i shkaktoi një disfatë të rëndë kryetares shumëvjeçare Teuta Arifi, udhëhoqi të gjitha tubimet parazgjedhore. Disa javë para zgjedhjeve, me bujë të madhe dhe në prani të Rifat Jasharit, vëllait të komandantit të UÇK-së së Kosovës, Adem Jashari, ka lansuar rrugën e rinovuar “Strasho Pinjur” në qendër të qytetit. Rruga më parë ishte gërmuar dhe mbyllur për më shumë se dhjetë muaj – që para zgjedhjeve të fundit lokale. Kasami më parë deklaroi R. Jashari si qytetar nderi, e cila u dënua në publik, dhe pati dilema për ligjshmërinë e vendimit. Gjatë fushatës, kryetari aktual u përball edhe me sulme të BDI-së për kinse fshehjen e kontratave “në sirtar” për profesionistët e lirë në komunë. Listën e Besës për këshillin bashkiak e kryeson ajo Besar Durmishi, dhe partia do të përpiqet të përmirësojë rezultatin e vitit të kaluar prej tetë vendeve të këshillit.

Besar Durmishi / Foto: Besa

LSDM do të kërkojë mbështetjen e qytetarëve për listën e saj kandidate, të cilën e kryeson Gligoriye Stojanovski. Partia do të përpiqet të përmirësojë rezultatin e keq të zgjedhjeve të vitit të kaluar, pas të cilave kishte vetëm dy këshilltarë. Për të përkrahur këshilltarët e LSDM-së në fushatë çdo ditë vinin zyrtarë të lartë partiakë, nga përfaqësues të komisioneve të ndryshme partiake, deri te zëvendëskryeministri Bitiki dhe kryeministri Kovaçevski. Ashtu si vitin e kaluar, koalicioni i LSDM-së me BDI-në pas zgjedhjeve është i sigurt, dhe qëndrimi i këshilltarëve të mundshëm të ardhshëm të partisë në Këshill sigurisht që do të varet nga rezultati i partnerëve të tyre. E LSDM sonte e mban tubimin final, me tubim dhe koncert të grupit “Kuku Lele” në pjesën e qytetit të njohur si Ajducko Maalo.

Gligoriye Stojanovski / foto: LSDM

VMRO-DPMNE merr pjesë në zgjedhje me listë të udhëhequr nga Angel Karapetrov, i cili së bashku me liderin Hristijan Mickoski dhe të gjithë zyrtarët e tjerë të lartë partiakë në fushatë vizituan të gjitha lagjet e Tetovës ku shpreson për votues, duke premtuar përmirësim të kushteve dhe zgjidhje të problemeve infrastrukturore dhe të tjera të qytetarëve, veçanërisht në pjesën e vjetër. e qytetit. VMRO-DPMNE në përbërjen e mëparshme të Këshillit kishte katër pozita këshilltare, të cilat së bashku me këshilltarët e partnerëve – Besa dhe AA, ende nuk mjaftuan për një shumicë stabile. Koalicioni me pushtetin aktual lokal të Besës ishte ende i mjaftueshëm për ta detyruar VMRO-DPMNE-në të mburrej me disa projekte të përfunduara pak para zgjedhjeve, siç është ndriçimi i ri rrugor në rrugën “Goce Dellçev”.

Angel Karapetrov / foto: VMRO-DPMNE

Në zgjedhjet e fundit për herë të parë mori pjesë iniciativa qytetare “Për një Tetovë më të mirë”, duke fituar dy ulëse në këshill. Ajo do të marrë pjesë edhe në votimin e jashtëzakonshëm, ndërsa lista qytetare (temë në parazgjedhore ishte se përbëhet ekskluzivisht nga kandidatë shqiptarë) drejtohet nga eko-aktivistja shumëvjeçare. Elmedina Abdullahi.

Zgjedhjet e jashtëzakonshme për këshillin komunal, të parat të tilla në historinë e qytetit, mund të shihen si një lloj kulmi i krizës politike në pushtetin lokal në Tetovë. Raporti i pushtetit në përbërjen e mëparshme të këshillit komunal ishte arsyeja e shpërbërjes së tij, pasi Besa, e cila fitoi mandatin e kryetarit, nuk arriti të formojë shumicën së bashku me këshilltarët nga VMRO-DPMNE dhe AA për të caktuar seancën në të cilën do të miratohej.llogaria përfundimtare e komunës për vitin e fundit. Është shkelur afati ligjor dhe më pas kryetari i Kuvendit të Republikës, Talat Xhaferi, në përputhje me kompetencat e tij, shpërndau Këshillin dhe shpalli zgjedhje të reja.

Për zgjedhjet e jashtëzakonshme për këshillin bashkiak janë regjistruar gjithsej 13 lista kandidatësh. Përpara votimit, i cili gjithashtu zhvillohet për herë të parë të shtunën, sondazhet e partive tregojnë për një tjetër betejë të ashpër zgjedhore me një rezultat të pasigurt në të cilin çdo votë do të llogaritet. Megjithatë, është e qartë se personat me tatuazhe, me përjashtim të anëtarëve të partisë dhe të afërmve të tyre, nuk kanë pritshmëri të mëdha nga zgjedhjet e ardhshme. Kushdo që do të fitojë qeverisjen e qytetit, përveç shumicës së caktuar “të hollë” në Këshill dhe problemeve të shumta serioze në të cilat qyteti ka ngecur, do të përballet ndoshta me detyrën më të vështirë – përballjen me situatën e palakmueshme financiare në të cilën bashkia e gjen veten. Borxhi i saj, sipas kryebashkiakut Kasami, shkon në 24 milionë euro.

Video e ditës