Procesi i shqyrtimit, faza e parë e negociatave të anëtarësimit në BE, ka përfunduar

Me mbylljen e takimit bilateral me temën "Kapitulli 31 - Politika e Përbashkët e Jashtme dhe Siguria" nga Klasteri 6, dje në Bruksel, zyrtarisht përfundoi procesi skrining i Maqedonisë me BE-në, me të cilin vendi përfundoi një fazë thelbësore që duhet ta prezantojë në fazën tjetër. e negociatave, vazhdimi i reformave dhe plotësimi i detyrimeve për t'u bërë anëtare me të drejta të plota në Union deri në vitin 2030.

Procesi i shqyrtimit filloi më 15 shtator 2022 dhe në kuadër të tij u zhvilluan takime shpjeguese dhe dypalëshe për të 33 kapitujt të cilët janë të ndarë në gjashtë grupime. Gjatë kësaj periudhe, në Bruksel janë mbajtur 850 prezantime, ku morën pjesë rreth 1000 përfaqësues nga 206 institucione të ndryshme nga vendi, si dhe 800 ekspertë nga Komisioni Evropian. Gjatë 15 muajve që zgjati shqyrtimi, Komisioni Evropian paraqiti mbi 4500 akte, masa, rregullore dhe direktiva.

Me rastin e përfundimit të shfaqjes, kryeministri Dimitar Kovaçevski shprehu kënaqësinë e tij për zbatimin e tij në përputhje me dinamikën e vendosur, duke thënë se edhe Komisioni Evropian në Raportin vjetor ka dhënë vlerësim pozitiv për suksesin dhe zbatimin në kohë të procesit. mbi ecurinë e vendit në rrugën europiane, duke theksuar një nivel solid të përputhshmërisë me legjislacionin tonë me atë europian.

Në Forumin Ekonomik Delphi, kryeministri Kovaçevski sot do të ketë takime pune me zëvendësndihmës Sekretarin e Shtetit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës për çështje evropiane dhe euroaziatike.

- Jam shumë i kënaqur që zëvendëskryeministri (Bojan) Mariçiq dhe ekipi i tij në Sekretariatin për Çështje Evropiane e kaluan të gjithë procesin me sukses dhe në kohë. Pasojnë udhërrëfyesit, të cilat janë detyrimi ynë që buron nga Korniza negociuese, të cilat nga ana e tyre janë kusht për hapjen e klasterit të parë, shtoi Kovaçevski.

Sipas tij, krahas përfundimit të procesit të shqyrtimit, rëndësi të madhe për vendin ka edhe Plani i Rritjes për Ballkanin Perëndimor, i cili është përgatitur nga Komisioni Evropian me kërkesë të vendeve të rajonit.

– Plani i rritjes është pikërisht ai që prisnim – i përpunuar, funksional dhe i fokusuar në disa prioritete që e bëjnë atë të arritshëm, jo ​​thjesht një plan tjetër me synime të paarritshme. Ky plan do t'i japë një shtysë të re, të fortë procesit të integrimit evropian. Me realizimin e tij, i cili varet edhe nga BE-ja, por mbi të gjitha nga ne, vendet e Ballkanit Perëndimor do ta dyfishojnë madhësinë e ekonomisë së rajonit dhe të vendit përmes rritjes së bashkëpunimit ekonomik, theksoi Kovaçevski.

Besoj se do të mund të na japë më shumë informacion se kur planifikohet miratimi i vetë metodologjisë, për qëndrimin e shteteve anëtare ndaj vetë metodologjisë. Është e rëndësishme për mua

Zëvendëskryeministri përgjegjës për çështjet evropiane dhe negociatori kryesor i vendit me BE-në, Bojan Mariçiq, tha se duke marrë parasysh angazhimin dhe përpjekjet tona për t'u bërë anëtare e plotë e BE-së, pret që Këshilli Evropian javën e ardhshme të marrë rekomandim. për të vazhduar me Konferencën e Dytë Ndërqeveritare.

“Me këtë, çdo hap i ardhshëm në procesin e anëtarësimit të vendit tonë në Bashkimin Evropian, si dhe dinamika e negociatave, do të varet vetëm nga ne, nga miratimi i ndryshimeve kushtetuese. Jemi në një pikë kyçe të historisë sonë që do ta transformojë shoqërinë maqedonase. Ky është një moment historik për Maqedoninë e Veriut, për Ballkanin Perëndimor dhe për Bashkimin Evropian. Duhet ta shfrytëzojmë këtë mundësi pa hezitim, pa shqetësime dhe pa frikë, por me bindjen se do të kontribuojë në prosperitetin e shtetit dhe qytetarëve, tha Mariçiq.

Sipas tij, vonesa apo bllokimi i procesit të negociatave dhe anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në BE paraqet rrezik për reformat dhe zhvillimin tonë.

 

“Kam besim se me shumicën e qytetarëve maqedonas që duan ta shohin Republikën e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian në vitin 2030, së bashku do të kemi sukses. Të kalojmë së bashku pengesat dhe të sigurojmë të ardhmen evropiane për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm, tha zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane.

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, nga ana tjetër, theksoi se tani pas përfundimit të procesit të shqyrtimit, rruga jonë e anëtarësimit evropian do të ndalet artificialisht, nëse nuk miratojmë amendamentet kushtetuese.

- Do të jetë një mundësi e humbur historikisht në këtë situatë gjeopolitike në Union, kur zgjerimi është prioritet dhe domosdoshmëri gjeostrategjike. Ndaj edhe një herë po bëj thirrje që të sigurohet shumica e nevojshme në Kuvend për arritjen e qëllimit, i cili është me rëndësi strategjike kombëtare dhe është aspiratë e shumicës së qytetarëve tanë që t'i përkasin familjes euroatlantike, të cilës asnjë parti. mund të injorojë, sidomos nëse pretendon të kryesojë qeverinë e ardhshme, theksoi Osmani.

Sekretarja e Shtetit në SEP dhe Zëvendës Kryenegociatorja me BE-në, Drita Abdiu-Khalili, tha se gjatë ekranit kemi kuptuar se si shtet kemi një nivel të mirë të përputhshmërisë së legjislacionit tonë me atë evropian, por zbatimi mbetet një sfidë.

“Për arritjen e kritereve të BE-së duhet të punohet intensivisht në periudhën e ardhshme, gjatë hapjes së klasterave, mbylljes së kapitujve, reformimit dhe zhvillimit të vendit tonë, deri në anëtarësimin e plotë në Union në vitin 2030”, tha Abdiu-Khalili. .

Sipas saj, si vend dëshmuam se jemi gati të vazhdojmë negociatat, të vazhdojmë hapjen e klasterave dhe të arrijmë objektivin tonë strategjik, anëtarësimin e plotë në BE deri në vitin 2030.

Gjatë shfaqjes kuptuam se si vend kemi një nivel të mirë të përputhshmërisë së legjislacionit tonë me atë evropian, por sfidë mbetet zbatimi, tha Sekretari i Shtetit në

Nënkryetari i Komisionit Evropian dhe Komisioneri Evropian për Promovimin e Mënyrës Evropiane të Jetesës, Margaritis Schinas, pas takimit me zëvendëskryeministren Mariçiq, të mbajtur pas përfundimit të procesit të skriningut, tha se Maqedonia e Veriut tashmë ka marrë shumë hapa drejt anëtarësimit në BE.

Ne inkurajojmë miqtë tanë në Shkup që të shfrytëzojnë momentin dhe të vazhdojnë me reformat kryesore, me fokus në amendamentet kushtetuese dhe sundimin e ligjit, tha Schinas në një postim në platformën X.

Ambasadorja amerikane në vend, Angela Ageler, nga ana tjetër, tha se anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian është kyç për zbatimin e reformave.

“Ne, në Ambasadën Amerikane, sigurisht që rezultatet na duken konfuze, veçanërisht pasi kemi shpenzuar miliona dollarë në vitet e fundit për trajnimin e prokurorëve dhe të tjerëve në sistemin e drejtësisë.

Në çdo rast, pikëpamjet tona janë të qarta. SHBA-ja, siç e dini, nuk është anëtare e BE-së, por shpresojmë që ju të bëheni sa më shpejt anëtare e BE-së, sepse besojmë se anëtarësimi juaj në Union është vendimtar për zbatimin e reformave, dhe në të njëjtën kohë besojmë që me ndryshimet e mundshme të bëhemi sa më shpejt anëtar i plotë i BE-së, tha Ageler.

Tani, pas përfundimit të procesit të shqyrtimit, vijon përgatitja e udhërrëfyesve, të cilat janë detyrimi ynë nga Korniza Negociatore dhe janë kusht për hapjen e klasterit të parë. Bëhet fjalë për udhërrëfyes për sundimin e ligjit, për reformën e administratës publike dhe për funksionimin e institucioneve demokratike, si dhe për një Plan Veprimi për mbrojtjen e pjesëtarëve të pakicave dhe komuniteteve.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës