Inspektimi në Spitalin Psikiatrik ka përfunduar me urdhër për sigurinë personale të pacientëve

Rrahja e pacientit në Spitalin Psikiatrik Bardovci/Foto: Screenshot/Facebook

Inspektorati Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor ditën e djeshme, pasi mori informacione në media për shfaqjen e dhunës fizike mes pacientëve, ka kryer një mbikëqyrje e jashtëzakonshme inspektuese në Spitalin Psikiatrik të ISHP-së – Shkupi.

Inspektorët kanë konstatuar se më datë 20.05.2023 në pavijonin gjyqësor ka ndodhur një përleshje mes katër pacientëve të cilët janë të vendosur në pavionin me të njëjtin emër.

- Duke qenë se bëhet fjalë për një problem institucional, zgjidhja e të cilit është në përgjegjësi të disa subjekteve, enti shëndetësor i është drejtuar me kërkesë me shkrim Ministrisë së Punëve të Brendshme – Byrosë së Sigurisë Publike që të sigurojë 24 orë roje policore të departamentit gjatë 30 ditë për vendosjen e rendit dhe parandalimin e ngjarjeve të tjera të padëshiruara, tha Inspektorati.

Sipas njoftimit të publikuar në portalin e tyre, një kërkesë me shkrim i është dorëzuar edhe Ministrisë së Drejtësisë, ku evidentohet nevoja që policia e burgjeve, përveç burgjeve dhe institucioneve korrektuese, të sigurojë edhe ambiente psikiatrike ku zbatohet masa e sigurisë. për personat e dënuar për të cilët trajtimi psikiatrik është i detyrueshëm.trajtimi dhe ruajtja në objekte shëndetësore.

- Është kërkuar një takim urgjent me përfaqësues nga Prokuroria Themelore Publike, Gjykata Themelore Penale për Ekzekutimin e Sanksioneve, Ministria e Shëndetësisë dhe Ministria e Drejtësisë me qëllim sigurimin e burimeve të mjaftueshme për mbrojtjen e pacientëve të vendosur në organet gjyqësore. departamenti në ISHP Spitalin Psikiatrik – Shkup, njoftoi DSZI.

Në përputhje me Ligjin për Mbrojtjen e të Drejtave të Pacientëve, Inspektorati Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor ka nxjerrë vendim me të cilin urdhërohet objekti shëndetësor që të sigurojë sigurinë personale të pacientëve gjatë qëndrimit të tyre në objektin shëndetësor.

Këto ditë kanë dalë në media video shqetësuese të një pacienteje duke u rrahur nga pacientë të tjerë në Spitalin Psikiatrik, të publikuara nga profili i një pacienti që regjistron dhe urdhëron rrahjen e një të “ardhuri” në repartin e burgut të spitalit.

Dje dhe aktrimi Drejtori i Spitalit Psikiatrik, Muhsin Arifi, konfirmoi dhunën që ekziston në departamentin e drejtësisë dhe theksoi se bëhet fjalë për pacientë agresivë që përleshen me njëri-tjetrin, dhe janë autorë të veprave të rënda të vrasjes dhe tentim vrasjes. Arifi theksoi se ka marrë të gjitha masat e nevojshme për mbrojtjen e pacientëve si dhe të institucioneve kompetente.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës