Zbulim i frikshëm nga shkencëtarët: Si ndikon ngrohja globale në përhapjen e sëmundjeve infektive

ndryshimet klimatike
Protesta kundër ndryshimeve klimatike / Foto: Pexels / Markus Spiske

Pasojat e ndryshimi i klimës, të tilla si përmbytjet, valët e të nxehtit dhe thatësirat, kanë përkeqësuar përhapjen e më shumë se gjysmës së sëmundjeve të njohura infektive që prekin njerëzit, si malaria, hantavirusi, kolera dhe antraksi, tregoi një studim i ri shkencor.

Studiuesit shqyrtuan të dhënat mjekësore të rasteve të konfirmuara të sëmundjes dhe zbuluan se ndryshimi i klimës ka përkeqësuar gjendjen e 218 nga 375 sëmundjet e njohura infektive njerëzore, ose 58 për qind.

zjarri
Zjarri / Foto: Unsplash/Matt Palmer

Studimi hartoi 1.006 mënyra se si ndryshimi i klimës ndikon në sëmundjet njerëzore. Në disa raste kjo ndodh përmes përmbytjeve dhe rritjes së numrit të mushkonjave që bartin sëmundje, pastaj oqeaneve që ngrohen, valëve të të nxehtit, thatësirave që ndikojnë në numrin e lakuriqëve të natës që transmetojnë viruse te njerëzit etj.

Mjekët, duke filluar nga Hipokrati, i kanë lidhur infeksionet me motin, por ky studim tregon se sa ndikim ka klima në shëndetin e njeriut.

“Nëse klima po ndryshon, po ashtu është edhe rreziku i këtyre infeksioneve”, tha bashkëautori i studimit Jonathan Pack, drejtor i Institutit Global të Shëndetit në Universitetin e Wisconsin-Madison.

Antarktida
Shkrirja e Antarktidës / Foto: Unsplash/Melissa Bradley

Mjekët si Pak thonë se rritja e infeksioneve duhet parë si një simptomë e sëmundjes së Tokës.

“Ajo që u përcaktua nga ky studim është e tmerrshme dhe ilustron pasojat e mëdha të ndryshimit të klimës tek patogjenët njerëzorë. Ne që punojmë në fushën e sëmundjeve infektive dhe mikrobiologjisë duhet ta bëjmë ndryshimin e klimës një nga prioritetet tona dhe duhet të punojmë të gjithë së bashku për të parandaluar atë që do të jetë një fatkeqësi si rezultat i ndryshimeve klimatike”, tha Carlos del Rio, specialist i sëmundjeve infektive. sëmundje nga Universiteti Emory.

Përveç studimit të sëmundjeve infektive, studiuesit shikuan të gjitha llojet e tjera të sëmundjeve njerëzore, si astma dhe alergjitë, dhe shikuan, për shembull, kafshimet e kafshëve, për të vendosur lidhjen me ndryshimet klimatike. Nga gjithsej 286 sëmundje, 223 janë përkeqësuar për shkak të ndryshimeve klimatike.

tokë
Thatësira / Foto: Mike Erskine

Udhëheqësi i hulumtimit Camilo Mora theksoi se është shumë e rëndësishme të kuptohet se ky nuk është një parashikim, por një deklaratë e asaj që tashmë ka ndodhur.

Një rast që Mora e njeh nga dora e parë. Rreth 5 vjet më parë, shtëpia e Morës në Kolumbinë rurale u përmbyt – për herë të parë që kur ishte në dijeni, uji hyri në dhomën e gjumit, e cila është një terren ideal për mbarështimin e mushkonjave... Mora u infektua me Chikungunya, një virus i rrezikshëm që transmetohet nga mushkonjat. Edhe pse mbijetoi, ai ende ndjen dhimbje në kyçet e tij vite më vonë.

Ndonjëherë ndryshimet klimatike funksionojnë në mënyra të çuditshme. Mora kujton rastin në Siberi, nga viti 2016, kur ngrohja globale shkriu kufomën prej dekadash të një renë që ngordhi nga antraksi. Një fëmijë e preku, mori antraks dhe filloi një epidemi.

Video e ditës