Filloi me punë distileria e parë për raki maqedonase në Amerikën e Veriut

Distileria e familjes Petrovski, mërgimtarët tanë nga Kanadaja, mbushën shishet e para këtë fundjavë, pjesë e serisë së prodhimit të tyre të rakisë së rrushit, ftua dhe dardhë në Kanada. Mund të thuhet me siguri se kjo është distileria e parë familjare për raki maqedonase dhe pije alkoolike me receta nga Ballkani në Amerikën e Veriut.

Ideja për kompaninë e tyre për prodhime bujqësore me origjinë nga Maqedonia e Veriut lindi në vitin 2018 nga Petrovski, vendas nga Kumanovë të cilët prej kohësh jetojnë dhe punojnë në St. Catharines, Kanada. Ferma e tyre e kopshtit prej disa hektarësh ndodhet në rajonin pjellor të Rrafshnaltës së Niagarës midis liqeneve Erie dhe Ontario pranë Ujëvarës së Madhe. Distileria është afër autostradës Queen Elizabeth Mary, një autostradë që të çon nga Toronto në pikën kufitare Kanada-SHBA jo shumë larg Buffalo, Nju Jork. Në dekadat e fundit, në rajon kanë filluar të funksionojnë shumë mikro kantina, birrari dhe distileri.

Pas vështirësive fillestare në sigurimin e lëndëve të para për shkak të pandemisë COVID-19 në vitin 2020, investimi disa milionë dollarësh i kësaj familjeje maqedonase punëtore nga Kanadaja është gati të shpërblehet, pasi Kanadaja dhe Shtetet e Bashkuara janë vende ku fermat shtëpiake, bujqësore. Produktet, veçanërisht ato të etiketuara "organike", që do të thotë të certifikuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave se janë rritur pa përdorimin e aditivëve ose preparateve kimike, vlerësohen veçanërisht.

- Ky është kontributi ynë për uljen e monopoleve të kompanive të mëdha për pijet alkoolike. Ne jemi konkurrenca e tyre dhe synojmë të prodhojmë produkte të cilësisë më të lartë, tha në një intervistë për MIA-n, Dushko Petrovski, kryetar i distilerisë “Petrovski Family Spirits”.

Malësia e Niagarës është një rajon i famshëm për rritjen e kajsive dhe pjeshkës. Ashtu si në rajone të tjera të Amerikës së Veriut, si Virxhinia veriore ose Lugina Napa në Kaliforni, prodhimi i verës po fiton vrull këtu në shtetet e Ontarios dhe Nju Jorkut. Rajoni figuron në dhjetë apo pesëmbëdhjetë rajonet më të mira të verës në botë.

"Nuk do të thosha se rrushi është i cilësisë së lartë, rislings dhe varietetet e tjera të rrushit të bardhë përdoren më së shumti për prodhimin e verërave të bardha, dhe atë e bëjnë mërgimtarët nga Holanda dhe Gjermania", theksoi Petrovski.

Ai zbuloi gjithashtu se klima në këtë pjesë të Kanadasë është e bollshme me ujë dhe diell, toka pjellore me verë të nxehtë dhe dimër të ftohtë është e mirë për rritjen e kumbullës, dardhës ose mollës. Edhe pse jo për rrush, speca apo domate cilësore, si në Maqedoninë e Veriut, të cilin ata u përpoqën ta mbillnin për shitje me shumicë.

Ne folëm edhe me babain e Dushkos, Jordan Petrovskin, i cili në fakt është forca shtytëse e kompanisë dhe i cili theksoi se shteti kanadez ofron iniciativa për zhvillimin e bujqësisë dhe kjo bëhet me kreditim të lehtë dhe akses në teknologjinë më të lartë duke përdorur " teknikat më të sofistikuara të bujqësisë dhe frutikulturës”.

Kapaciteti i distilierisë është rreth 40.000 deri në 50.000 shishe raki në vit, e cila do të bëhet kryesisht nga rrushi dhe fruta të tjera si ftua, dardha apo pjeshkë. Mollët rriten aktualisht në fermë, por ka më shumë seanca që po zhvillohen dhe kjo ishte një kërkesë për autoritetet në Kanada për t'i lejuar ata të hapin distilerinë e tyre.

- Rakia e rrushit bëhet nga vera e ardhur nga Maqedonia, kështu që vera do të jetë ekskluzivisht nga Maqedonia, tha Petrovski.

Pemishtja aktualisht ka 1.600 fidanë mollësh dhe planifikohet të mbillet dardha dhe kumbulla për pjekjen dhe distilimin e rakisë së dardhës dhe kumbullës, të cilat janë të njohura në Serbinë, fqinjin tonë verior. Kompania planifikon të grumbullojë rreth 120 tonë fruta, nga të cilat mund të prodhohen tetë deri në dhjetë mijë litra raki në vit.

- Këto nuk janë sasi të mëdha dhe ideja është të punojmë si butik. Ne jemi një familje zejtarësh dhe punojmë në frymën e asaj që kemi bërë më parë, tha Petrovski Jr.

Produktet e distilierisë Petrovski janë të ambalazhuara në linja ambalazhimi të cilat i marrin me qira sipas nevojës.

- Këtu ka qindra kantina të vogla apo birrari dhe të gjitha nuk kanë mundësi të investojnë në linjën e tyre të ambalazhimit dhe ambalazhimit, për të cilën duhet paguar deri në 70 për qind të investimit të prodhimit. Janë dy-tre kompani që e bëjnë këtë, kundrejt një pagese shishet, etiketojnë dhe paketojnë pijet e të gjithë prodhuesve të vegjël. Ata gjithashtu vijnë në lokacionet e prodhuesve me linja mobile, me rimorkio, tha ai

Petrovski Jr. theksoi se shpërndarja e rakisë do të fillojë kur fabrika të hapet zyrtarisht në janar. Ata kanë marrë tashmë leje për t'i shitur objekteve të hotelierisë dhe dyqaneve.

- Tani fillojmë të shesim në Amerikë, sepse atje procesi është më i thjeshtë. Për shembull, ne jemi duke përgatitur tani produktet tona për t'u përfaqësuar në free-shop në pikën kufitare midis shteteve të Ontarios dhe Nju Jorkut, ku banorët e këtij rajoni, nga të dy vendet, do të mund të vijnë dhe të shijojnë produktet tona. dhe vendosja do të shkojë edhe për komunitetet e tjera maqedonase në SHBA dhe Kanada

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës