Perëndimi është përgjegjës për gjakderdhjen në Ukrainë, tha nga Nju Jorku kreu i diplomacisë bjelloruse

Vladimir Makei
Foto: EPA-EFE / YURI KOCHETKOV / POOL

Ministri i Punëve të Jashtme të Bjellorusisë Vladimir Makei, tha se vendet perëndimore duhet të mbajnë përgjegjësi për gjakun e derdhur në Ukrainë, raporton agjencia Anadolia.

Mackay iu drejtua Asamblesë së Përgjithshme të 77-të të Kombeve të Bashkuara në Nju Jork, ku vuri në dukje se shkaku kryesor i luftës ruso-ukrainase daton 30 vjet para përfundimit të Luftës së Ftohtë.

Duke thënë se nuk ka pasur marrëveshje zyrtare gjatë kësaj periudhe, por vetëm një "marrëveshje zotërinjsh", Mackey pohoi në fjalimin e tij se kjo i hapi rrugën Perëndimit për të garantuar dominimin e tij.

Makei iu referua parimit të "sigurisë së pandashme", i cili kërkon që të gjithë anëtarët e Aleancës të veprojnë me të njëjtën ndjenjë dhe të reagojnë në të njëjtën mënyrë kur një vend anëtar i NATO-s percepton një kërcënim.

NATO dhe vendet perëndimore kanë injoruar interesat legjitime të sigurisë të Rusisë dhe Bjellorusisë në kërkimin e zgjerimit të tyre në lindje, tha Mackay.

Siç raporton Anatolia, ai deklaroi se vendet perëndimore "duhet të mbajnë kolektivisht përgjegjësinë për gjakun e derdhur në Ukrainë".

"Një numër i madh vendesh duan të krijojnë një botë policentrike ose multipolare në të cilën askush nuk do t'u imponojë të tjerëve vizionin, interesat dhe vlerat e veta", shpjegoi Mackay.

Sipas tij, vendet perëndimore kanë rritur çmimet e energjisë dhe ushqimeve për shkak të sanksioneve ekonomike të vendosura ndaj Rusisë.

Video e ditës