Perëndimore në vend të helikopterëve rusë, Mi-24 të ushtrisë po zëvendësohen

FOTO: Forum, Mbrojtja e Maqedonisë

Ushtria po bëhen plane për të zëvendësuar helikopterët aktualë që janë pjesë e krahut të aviacionit. Konsideratat janë që të bëhet një kalim gradual i helikopterëve të transportit nga një platformë ruse (e Evropës Lindore) në një platformë perëndimore, domethënë të prokurohen helikopterë nga prodhuesit amerikanë ose evropianë. Procesi do të zhvillohej në faza, dhe jo të gjitha menjëherë për të zëvendësuar avionët e vjetër me avionë të rinj.

Kështu u tha sot në konferencën për media të ministres së Mbrojtjes Slavjanka Petrovska në prag të shënimit të 30 vjetorit të themelimit të Armatës.

Foto: Helikopteri luftarak maqedonas Mi-24- EPA/GEORGI LICOVSKI/MA

Është interesant fakti që kryesia e Ushtrisë nuk parashikon modernizim të mëtejshëm të helikopterëve luftarakë (sulmues) Mi-24 apo zëvendësimin e tyre me të rinj.

Në zhvillimin e mëtejshëm të Ushtrisë nuk ka vend për një komponent të tillë, por rolin e tyre do ta merrnin helikopterët e rinj që do të kishin funksion shumëfunksional, theksojnë përfaqësues të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë.

- Ushtria nuk parashikon modernizim të mëtejshëm të helikopterëve luftarakë (sulmues) Mi-24 ose zëvendësimin e tyre me të rinj. “Në zhvillimin e mëtejshëm të Ushtrisë nuk ka vend për një komponent të tillë, por rolin e tyre do ta merrnin helikopterët e rinj që do të kishin funksion shumëfunksional” – thonë përfaqësues të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë.

FOTO: Mi-8 maqedonas dhe helikopteri sulmues amerikan “Apache” në Krivolak

Në ndërkohë, Petrovska, duke komentuar dhurimin e armëve për Ukrainën, theksoi se tri vendimet e qeverisë me të cilat ushtrisë ukrainase i janë dhuruar pajisje dhe armatime ushtarake, përfshirë tanket T-72, janë marrë pas konsultimeve të mëparshme. me Shtabin e Përgjithshëm të Ushtrisë, i cili përcaktoi se ajo që i jepet Ukrainës nuk ndikon në asnjë mënyrë në efikasitetin dhe gatishmërinë e njësive të ushtrisë.

- Ajo që ishte e dukshme ishte transporti i tankeve - nuk do të themi se sa është ai donacion. Por po, tanket janë pjesë e ndihmës. Ata nuk janë më pjesë e formacionit të ushtrisë, nuk janë shkarkuar dhe ajo që duhet ditur është se Shtabi i Përgjithshëm është konsultuar absolutisht në marrjen e vendimeve politike. Të gjitha kërkesat për dhurim, apo vendimet për tjetërsimin e pajisjeve ushtarake bëhen në koordinim me shtabin e përgjithshëm të ushtrisë dhe pas mendimit pozitiv të tyre se pajisjet janë të panevojshme për ushtrinë tonë, ato tjetërsohen. I mohoj të gjitha spekulimet se me këtë apo me ndonjë donacion tjetër dëmtohet gatishmëria luftarake e Armatës”, – tha ministrja e Mbrojtjes – theksoi Petrovska.

Meqë ra fjala, ushtria maqedonase nuk është vendi i parë në aleancën e NATO-s që dalëngadalë po nxjerr jashtë përdorimit armët dhe pajisjet ruse apo të vjetra sovjetike nga radhët e saj. Një njoftim i ngjashëm se nuk do të rinovojnë certifikatat e mirëmbajtjes së helikopterëve u njoftuan së fundmi nga Bullgaria dhe Republika Çeke, vende anëtare të krahut lindor të NATO-s. Revista e respektuar e aviacionit “Tango Six” ka publikuar së fundmi informacion se Rusia do të revokojë certifikatat për mirëmbajtjen e avionëve rusë në vendet perëndimore dhe anëtarë të aleancës së NATO-s.

Lufta në Ukrainë zbrazi armët sovjetike nga magazinat e ushtrisë maqedonase

 

Video e ditës