Shëndeti menstrual është i kërcënuar, shumë gra nuk mund të blejnë produkte menstruale

Foto: menstrualcupreviews.net

Ekziston një përqindje e lartë e grave në vend që nuk mund të përballojnë aksesin ndaj produkteve menstruale. Në një anketë të bërë ditë më parë, ku përfshiheshin 1.118 të anketuar, 34 për qind janë përgjigjur se nuk kanë akses në produktet menstruale për shkak të çmimit të lartë, njoftoi sot shoqata “Gazetarët për të Drejtat e Njeriut” me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Rritjes. Ndërgjegjësimi për shëndetin menstrual.

Një analizë krahasuese u prezantua nga një studim mbi shkallën e varfërisë menstruale në Maqedoninë e Veriut, Serbi dhe Shqipëri në kuadër të projektit "Menaxhimi i rrezikut në sektorin e ujit, kanalizimeve dhe mikroplastikës në rajonin e Ballkanit", mbështetur nga Ministria e Mjedisit Gjermani dhe në partneritet me WECF International.

Në aktivitet u tha se varfëria menstruale në vend është ndër të tjera për shkak të përqindjes së madhe të familjeve me të ardhura minimale. Nëse duhet të vendosin mes bukës dhe miellit

Sa i përket shpenzimeve, gratë në vendin tonë treguan se për shëndetin menstrual mund të shpenzojnë maksimumi 250 denarë gjatë muajit.

Varfëria menstruale në vend, siç u theksua, vjen edhe si pasojë e përqindjes së madhe të familjeve me të ardhura minimale.

“Çështja e shëndetit menstrual, menaxhimit të higjienës menstruale është ende shumë pak ose nuk diskutohet në shkollë. Kjo është një nga arsyet që na shtyn të pyesim veten, ku po shkojmë, sepse vajzat kur ta marrin për herë të parë, a do të dinë si të përballen me të dhe çfarë të bëjnë?, tha Natasha Dokovska, drejtore e programit të “Gazetareve për. Shoqata për të Drejtat e Njeriut..

Ajo bëri të ditur se të dhënat tregojnë se për shkak të pamundësisë së grave për të blerë jastëk, përqindja e infeksioneve të shëndetit riprodhues te gratë është rritur me 70 për qind.

“Ne duam t'i dërgojmë disa kërkesa qeverisë. Të gjitha vajzat në procesin edukativo-arsimor që nga viti i ardhshëm shkollor të marrin një paketë produktesh falas gjatë muajve që shkojnë në shkollë. Në të gjitha qendrat tregtare dhe hotelet të kenë akses falas në produktet e menaxhimit të shëndetit menstrual. Një deri në dy ditë pushim në muaj duhet të miratohet për çdo grua që punon që ka nevojë. Duhet të rregullohet ligjërisht që të mos ketë keqpërdorime, theksoi Dokovska.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës