Zaev: Momenti është tani, çdo propozim i ri ndoshta do të jetë më i vështirë për t'u pranuar

Zoran Zaev
Zoran Zaev / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

Çështja më e rëndësishme, gjuha maqedonase dhe identiteti maqedonas janë të siguruara dhe të garantuara në kornizën e negociatave dhe në këtë mënyrë njihen dhe pranohen nga BE-ja. Kjo është gjëja e parë dhe absolutisht më e rëndësishme, ka njoftuar sonte në profilin e tij në Facebook, ish-kryeministri dhe lideri i LSDM-së, Zoran Zaev.

- Protokolli që do të nënshkruajnë Qeveria e Maqedonisë dhe Qeveria bullgare shpjegon rrugën për tejkalimin e çështjeve të hapura që janë të zgjidhshme. Ndërtimi i marrëdhënieve të mira dhe miqësore me fqinjët është thelbësor për paqen, stabilitetin dhe prosperitetin e një rajoni siç është Ballkani Perëndimor. Prandaj, ne nga pala maqedonase dhe kolegët tanë nga pala bullgare duhet të punojmë së bashku për të mbyllur çështjet e hapura. Në të njëjtën kohë, është shumë e rëndësishme që në bisedime të ruhet plotësisht dinjiteti kombëtar i të dyja palëve. Miqësia krijohet dhe ndërtohet kur dy palë kujdesen reciprokisht për njëra-tjetrën gjatë zgjidhjes së çështjeve të hapura. Pala maqedonase ka politikanë të cilët jam i sigurt se do të marrin garanci dhe obligime përmes atyre bisedimeve në të ardhmen për t'i përfaqësuar plotësisht me dinjitet dhe konstruktivitet interesat tona kombëtare, shkruan Zaev.

Sipas tij, marrëdhëniet e mira me të gjithë fqinjët e forcojnë Ballkanin Perëndimor dhe bashkëpunimi na bën faktor serioz si rajon para gjithë Evropës dhe botës.

- Ne e kemi parë që përmes miqësisë dhe fqinjësisë së mirë janë çështje të hapura dhe të pazgjidhura për dekada, madje edhe shekuj, si përparimi që kemi arritur me Marrëveshjen e Prespës, anëtarësimin në NATO, por edhe realizimin e autoqefalisë së ortodoksëve tanë maqedonas. Kisha - Kryepeshkopata e Ohrit. Në të tre rastet kemi një konfirmim të drejtpërdrejtë të identitetit tonë autokton maqedonas. Me fillimin e negociatave me një gjuhë maqedonase të verifikuar dhe të pakontestueshme në kuadër të Bashkimit Evropian, do të marrim një tjetër fitore identitare të maqedonizmit, siguron ish-kryeministri Zaev.

Sipas tij, është e rëndësishme si vend që të përpiqemi për një shoqëri më të suksesshme dhe të barabartë për të gjithë.

- Kur bëhet fjalë për temat që kanë të bëjnë me mosdiskriminimin dhe heqjen e gjuhës së urrejtjes, është e rëndësishme të dihet se ato i referohen të gjitha komuniteteve në shoqërinë tonë multikulturore dhe nuk shoh fare problem në këtë, përkundrazi mendoj se ne ende mund të përmirësojmë shumë edhe pa e kërkuar BE-ja nga ne, në mënyrë që të përpiqemi për një SHOQËRI NJË DHE TË BARABARË PËR TË GJITHË më të suksesshme. Në këtë fushë, ne kemi arritur shumë deri më tani edhe pa kërkuar nga ne BE-ja. Për bashkëjetesë multikulturore dhe për ndërtimin e një shoqërie të barabartë për të gjithë, ne tashmë jemi shembull si në rajon ashtu edhe në Evropë dhe duhet të vazhdojmë të zhvillojmë politika të tilla, të mbetemi lider në atë fushë, sepse kjo sjell vetëm të mira për popullin tonë. dhe për të gjithë popujt e Ballkanit, beson Zaev.

Ai iu referua Marrëveshjes së Prespës dhe Marrëveshjes për fqinjësi të mirë me Bullgarinë.

- Kur është fjala për përmbushjen e Marrëveshjes së fqinjësisë së mirë me Bullgarinë dhe Marrëveshjes së Prespës me Greqinë, jam i bindur se është shumë më mirë që ne të ulemi në tavolinë në institucionet evropiane dhe të jemi ata që, në gjuhën tonë maqedonase. , kërkojnë përmbushjen e plotë të të dyja marrëveshjeve në të cilat nuk kontestohet gjuha maqedonase dhe populli maqedonas. Jemi dëshmitarë se Evropa tregon mirëkuptim për maqedonizmin dhe për të drejtën tonë historike për vetëvendosje.
Duke pasur parasysh se kjo nuk është sfida e fundit përpara anëtarësimit tonë në BE dhe se shumë kapituj të negociatave presin mbylljen tonë, mendoj se është shumë e rëndësishme për ne në këtë moment që Bullgaria të konfirmojë se nuk do të hapë probleme të reja dypalëshe në të ardhmen dhe se pranon t'i përkushtohet ndërtimit të miqësisë dhe fqinjësisë së mirë së bashku. Përmes miqësisë dhe fqinjësisë së mirë, edhe problemet më të ndërlikuara zgjidheshin më lehtë. Përkundrazi, kur ka atmosferë armiqësore, problemet vetëm sa shtohen, shkruan Zaev.

Lidhur me propozimin e presidencës franceze që ka mbërritur në Qeverinë e Maqedonisë ditën e fundit, Zaev sqaron se nuk është problem hapja e Kushtetutës dhe përfshirja në të bullgarët dhe komunitetet tjera më të vogla etnike.

- Një pjesë tjetër thelbësore e propozimit francez është përfshirja e bullgarëve, kroatëve dhe malazezëve në Kushtetutë. Është një hap që duhet të bëjmë dhe i cili në asnjë mënyrë nuk do të dëmtojë shtetin, shoqërinë apo asnjë nga komunitetet në vendin tonë. Ne tashmë kemi shtatë bashkësi etnike në Kushtetutën tonë. Me ndryshimet kushtetuese do të jenë 10 bashkësi etnike. Vetëm për inat, për qëllime të këqija ose për përfitime personale politike dikush mund të jetë kundër futjes së tri bashkësive të reja etnike në Kushtetutë. Kundërshtimi i multikulturalizmit është kundërshtim ndaj integrimit evropian të atdheut tonë. Pjesëtarët e tri bashkësive etnike, edhe pse janë dukshëm më të paktë në numër, janë ende qytetarë të barabartë të Maqedonisë së Veriut, të cilët kanë lindur dhe jetojnë këtu së bashku me të gjithë ne dhe kanë të drejtën e vetëvendosjes, diçka për të cilën ne jemi krenarë si vend që e respekton këtë të drejtë. Ajo sfidë duhet pranuar dhe ne duhet të vazhdojmë rrugën drejt anëtarësimit të plotë në BE, vlerëson Zaev.

Ai pret konsultime dhe mbështetje konstruktive për këtë propozim nga çdo politikan dhe qytetar i përgjegjshëm në vend.

- Ky propozim tashmë është mbështetur nga e gjithë Europa dhe përvoja na mëson se çdo propozim i ri ndoshta do të jetë më i vështirë për t'u pranuar. Nëse jemi sinqerisht pro anëtarësimit në BE, atëherë është koha, tani duhet ta tregojmë në veprim dhe ta përfundojmë këtë proces sa më shpejt. Dhe, të gjithë e dinë, populli ynë maqedonas kurrë nuk mori asgjë lehtë, ai luftoi për pavarësinë e tij shtetërore dhe shpirtërore dhe luftoi me vendime të zgjuara dhe të mençura. Të jemi të zgjuar dhe të mençur dhe të vazhdojmë të ecim përpara si maqedonas me gjuhë dhe identitet të njohur maqedonas, me shtetin tonë maqedonas të integruar në aleancat euroatlantike si përcaktim strategjik i mbarë popullit tonë, i të gjitha bashkësive etnike, shkruan ish-kryeministri. Zaev.

Video e ditës