Çmimi i përbashkët për lirinë e Ukrainës

Sasho Ordanoski
Sasho Ordanoski / Foto: “Shtypi i Lirë”, Dragan Mitreski

Do të ishte më mirë për të gjithë nëse ukrainasit nuk do të dorëzoheshin në ditën e parë të pushtimit rus! Ajo që u duhej, qoftë edhe heroikisht, për të mbrojtur atdheun dhe vatrat e tyre, kur Putini u tha bukur se nuk ekzistonin dhe se gjithçka mund të përfundonte me një paradë të denjë të 9 majit në Moskë! Dhe të gjithë do të kishim drithë, naftë dhe gaz me çmime të vjetra. A nuk e dinin se forca nuk i lutet Zotit?!

Kështu është me çdo luftë: kur fillojnë, janë në qendër të interesit të të gjithëve. Në ditët dhe javët e para mediat raportojnë me emrat dhe mbiemrat e viktimave dhe të heronjve, zbulojmë me detaje historitë e tyre tragjike apo heroike, për to flitet nga të afërmit dhe miqtë e tyre. Ekipet e medias qëndrojnë përpara ndërtesave të rrënuara civile dhe raportojnë se ato ishin ish-kopshte fëmijësh, spitale dhe teatro. Aksionet humanitare ndërkombëtare quhen: për të ndihmuar operacionin e këtij dhe atij personi në një qendër trajtimi ndërkombëtar ose për të gjetur prindërit e një fëmije specifik që qan nga sytë e pangushëllueshëm të të cilit rrjedhin lot në të gjithë botën…

Pastaj lufta vazhdon e vazhdon me pasojat e saj të tmerrshme të përditshme. Fatet e viktimave individuale zëvendësohen nga përmbledhje anonime dhe vetëm nganjëherë një histori jashtëzakonisht tragjike na kujton se pas luftërave të përditshme ka gjithmonë njerëz të veçantë, jeta e të cilëve nuk do të jetë kurrë e njëjtë, nëse do t'i mbijetonin bombardimeve dhe shkatërrimit të agresionit të tmerrshëm. . Herë pas here, interesohen komentet dhe ekspertët që flasin për pasojat e përmbledhura gjeopolitike, zhvillimin e strategjive ushtarake dhe parashikimet se kur dhe si do të përfundonte konflikti. Aty-këtu, pas një deklarate të politikanëve, do të tërheqë vëmendjen më të gjerë dhe sa më provokuese të jetë, aq më mirë. Frontet janë të gjata, betejat janë të përditshme. Propaganda ushtarake po e bën gjithnjë e më të vështirë për të kuptuar se çfarë po ndodh në të vërtetë në fushën e betejës. Lufta atje u zhvendos në terren, fillimisht në afërsi të palëve ndërluftuese dhe më pas nëpër vende qindra e mijëra milje larg konflikteve. Çmimet po rriten, inflacioni po rritet, sanksionet ndërkombëtare kundër agresorit mund të funksionojnë ose jo, në varësi të cilës anë janë simpatitë tuaja në mediat sociale.

Pas një apo dy muajsh, lajmet e përditshme nga pikat e luftës tashmë po bëhen tmerrësisht të mërzitshme, publiku tashmë është i lodhur nga lajmet e këqija, nuk mund të bëjë dallim të madh mes agresorëve dhe viktimave dhe zëvendëson ankthin dhe fillimin e tij. interesi me "ikjen" nga informacioni për të. një luftë që ata nuk mund dhe nuk duan më të interpretojnë kush është kush dhe çfarë që Dhe tragjedia e miliona njerëzve të zhvendosur po zëvendësohet nga histori të çuditshme, më të lexuara lokale: a Britaniku la gruan dhe dy fëmijët e tij duke u dashuruar me një bukuroshe 22-vjeçare, duke ikur nga tmerret e luftës, që morën në shtëpinë e tyre… Ah, ata refugjatë të mallkuar, vetëm se prishin qetësinë dhe rendin në vendet që marrin ata!

Në këtë fazë tani është lufta në Ukrainë. Tre muaj pas agresionit rus dhe rezistencës së ashpër ukrainase, në të cilën, krejt papritur, u ndesh agresori, është ende e paqartë se çfarë dëshiron të arrijë Putini dhe çfarë duhet të ndodhë në terren që lufta të përfundojë. Nuk ka negociata thelbësore, përveç shkëmbimit të herëpashershëm të të burgosurve. Luftimet dhe krimet e luftës nuk kanë fund, përveç se është e qartë se pasojat për palët ndërluftuese do të shërohen për dekada. Disa nga dëmet, veçanërisht në nivel njerëzor, janë të pariparueshme dhe të pariparueshme për brezat e ardhshëm.

Publiku evropian dhe ai botëror interesohen gjithnjë e më pak për ngjarjet në frontet e Ukrainës. Përkundrazi, pasojat e brendshme të asaj lufte janë në qendër të preokupimeve dhe ato janë të ndryshme dhe të rënda. Dhe do të zgjasë më shumë se sa pritej.

Ajo që vijon janë mosmarrëveshjet e brendshme politike dhe polemikat nëse autoritetet i trajtuan mirë pasojat e asaj lufte, nëse ata mund të përgatiteshin më mirë për to dhe kush dhe si duhet të paguajë tani çmimin për atë që dikush mendonte atje. tani, për të ndryshuar rendin ushtarak, ekonomik dhe politik botëror. Sikur të kishim pak probleme të rregullta në shtëpi, sërish na mungonte!

Do të ishte më mirë për të gjithë nëse ukrainasit nuk do të dorëzoheshin në ditën e parë të pushtimit rus! Ajo që u duhej, qoftë edhe heroikisht, për të mbrojtur atdheun dhe vatrat e tyre, kur Putini u tha bukur se nuk ekzistonin dhe se gjithçka mund të përfundonte me një paradë të denjë të 9 majit në Moskë! Dhe të gjithë do të kishim drithë, naftë dhe gaz me çmime të vjetra. A nuk e dinin se forca nuk i lutet Zotit?! Ata do të vdisnin deri tek ukrainasi i fundit për dhe kundër interesave të Amerikës dhe Rusisë… Pih!

Të shumtë janë ata që besojnë se bota ishte një vend më i mirë për të jetuar kur u nda në demokraci dhe jodemokraci dhe kur diheshin kufijtë e cilës qendra botërore i “përkasin”. Çfarë ka për rreth 45 milionë ukrainas që të kenë një pikëpamje të ndryshme për fatin e tyre sesa trefishi i 135 milionë rusë? Hesht dhe jeto!

Epo, nuk është e qartë se me çfarë kemi ngecur ne dhe bullgarët, kur janë tre-katër herë më të mëdhenj se ne?! A do të ngrohemi sërish me dru këtë dimër? Dhe çfarë është liria, nëse stomaku ynë duhet të jetë bosh?! Të gjithë u përpoqën të kishin shtetet e tyre. 'Bati Demokraci' Bati…

Video e ditës