Histori e përbashkët – për më të fortët

buzë prej çeliku
Ivica Celikovic. Arkivi i Shtypit të Lirë

Vitet e fundit, shpesh është argumentuar brenda BE-së se edukimi i përbashkët i historisë duhet të kapërcejë kufijtë kombëtarë. Por jo në kuptimin që disa përpiqen të promovojnë, se rrëfimi historik i "përbashkët" duhet të diktohet nga më i forti.

Një histori e përbashkët e Evropës. A është e mundur një gjë e tillë? Dhe si do të futej në korniza të tilla ajo që propozohet si histori e përbashkët e Bullgarisë dhe Maqedonisë? Në Evropë, tema e historisë shpesh shënohej nga narrativa nacionaliste që krijonin përçarje dhe konflikte. Ka shumë shembuj për këtë, kështu që nuk ia vlen të theksohet ndonjë gjë e veçantë, ndonjë shembull veçanërisht domethënës në atë kontekst. Hija e turpit që zakonisht pason diskutime të tilla të përplasjeve të papajtueshme të opinioneve midis së shkuarës dhe së tashmes, zakonisht përzihet nga motoja e përsëritur shpesh - një komb që harron të kaluarën e tij, nuk ka të ardhme.

Është një imponim i vrazhdë i një narrative kombëtare historike të “më të fortëve” që u shtyhet me këmbëngulje maqedonasve si veza frikacake në negociatat me fqinjët bullgarë, vetëm për të miratuar fillimin e negociatave për anëtarësim në BE. Dhe shitet pikërisht në atë mënyrë që etiketohet si një propozim "francez", i balancuar me synimin për ta ngritur në një nivel më të lartë statusi, sepse një rrëfim i një historie të përbashkët mund të jetë, pra, edhe "evropian". qëllim, jo ​​vetëm një rast për t'i nxjerrë sytë njëri-tjetrit.

Në varësi të mënyrës se si shitet një histori e tillë, çmimi i saj ndryshon edhe sipas parimit të kërkesës përkohësisht të nxehur, ose, nga ana tjetër, një rënie drastike e vlerës në kushtet e inflacionit galopant të ideve nga më të ndryshmet, në mënyrë të dyshimtë krijuese.

Në të njëjtën kohë, kriteret e Kopenhagës, siç e kemi parë shumë herë më parë, bëhen gjithnjë e më pak interesante kur në tavolinën e bisedimeve duhet të përcaktohen fillimisht pikat e përbashkëta historike të kontaktit, të cilat do të përcaktojnë të ardhmen e përbashkët evropiane “tonë”. Ndonëse, sigurisht, është më shumë si të shisësh mjegull sesa të aplikosh kritere që krijojnë supozime për zhvillimin e një shoqërie moderne, të shkarkuar nga paragjykimet historike dhe anët e errëta të historisë që disa popuj i tërheqin pas vetes si bishta turpi dhe duke marrë me vetëdije anën e gabuar. në momentet kryesore historike.

Vitet e fundit, shpesh është argumentuar brenda BE-së se edukimi i përbashkët i historisë duhet të kapërcejë kufijtë kombëtarë. Por jo në kuptimin që disa po përpiqen të promovojnë, se rrëfimi historik i "përbashkët" duhet të diktohet mbi të gjitha nga më i forti.

Një projekt i ri ndërkombëtar, që synon mësuesit e historisë në të gjithë Evropën, synon të rrisë rëndësinë e proceseve që përcaktojnë thelbin e historisë së përbashkët, në vend të një qasjeje që mbështetet në qëndrimet nacionaliste të vijës së ashpër. Dhe jo vetëm mes dy vendeve fqinje, por edhe në një kuadër më të gjerë.

Nuk ka dyshim se historia mund të përdoret si një mjet politik i fuqishëm dhe shkatërrues, i cili u bë veçanërisht i dukshëm gjatë pushtimit rus të Ukrainës. Ose kur bëhet fjalë për fantazmagoritë historike etno-nacionale bullgare, të cilat bllokojnë integrimin evropian dhe të ardhmen e BE-së, në oborrin e të cilit nuk duhet ose, më mirë, nuk duhet lejuar të përsëriten anët më të errëta të historisë evropiane.

Në Evropë njihen disa shembuj të përpjekjeve të bëra për të popullarizuar tekstet e përbashkëta të historisë. Në vitin 2007, u botua një libër shkollor i historisë franko-gjermane pas Luftës së Dytë Botërore. Qëllimi i atij projekti është të kapërcehen armiqësitë e vjetra pikërisht duke shkruar një histori të përbashkët. Një duzinë historianë, pesë nga të dy vendet në një komision të përbashkët, arritën të bien dakord për rreth 80 për qind të tekstit. Jo plotësisht, sepse në pikëpamjet për rolin e SHBA-së dhe Gjermanisë Lindore, RDGJ, qëndrimet dhe qëndrimet e dy historiografive kombëtare mbetën të vlefshme. Por suksesi është ende i jashtëzakonshëm. 80 për qind e përmbajtjes së teksteve shkollore në të dy vendet është e njëjtë. E njëjta përmbajtje, por jo imponimi i “të vërtetave historike të pandryshueshme” në favor të disave dhe në dëm të të tjerëve. Shkrimi i një teksti të tillë të përbashkët do të ishte një mision i pamundur midis dy kombeve evropiane me një histori të përbashkët të ngopur me gjak.

Një përpjekje tjetër interesante në të njëjtin drejtim ishte iniciativa për të botuar një tekst të përbashkët të historisë polako-gjermane për shkollat ​​fillore, i cili duhet të sqarojë pyetjet e vjetra të diskutueshme, si p.sh. nëse Koperniku ishte gjerman apo polak. Ose rajoni i Silesisë është kryesisht polak ose gjerman. Ishte një rast i mirë, siç u gjykua, për të diskutuar mbi historinë e përbashkët pa stereotipa dhe shtrembërime.

Qëllimi i projektit evropian të përmendur në progres, i udhëhequr nga Universiteti spanjoll i Murcias, është krijimi i një faqeje interneti të hapur me plane edukative, ushtrime, burime shkencore dhe vlerësime të destinuara për mësuesit e historisë nga e gjithë Evropa. Qëllimi është gjithashtu rritja e supozimeve për të bërë krahasime të pavarura, për të nxjerrë mësime dhe mundësi për të vendosur ngjarjet historike në një kontekst të përshtatshëm. Është e nevojshme të kuptohet se njerëzit në histori nuk mund të gjykohen sipas vlerave morale të kohës sonë, por që figurat historike kishin mundësi të kufizuara për të vepruar në kohën dhe kontekstin shoqëror në të cilin jetonin.

Roli historik i Goce Dellçevit është i pandashëm nga kushtet e kohës në të cilën ai jetoi dhe veproi. Historiografia bullgare thjesht nuk mund ta interpretojë atë duke tjerrë ujin në mullirin e vet. Si mund të maten sukseset apo dështimet e arritura të Maqedonisë në rrugën drejt BE-së përmes trashëgimisë së mbretit Samuel nga një mijë vjet më parë? Kjo është marrëzi e pastër. Por ndoshta do të ishte interesante të shihej se për çfarë mund të pajtoheshin historianët bullgarë, nëse pas Luftës së Dytë Botërore do të shkruhej një libër i përbashkët shkollor i historisë bullgaro-maqedonase.

Projektet për të shkruar një histori të përbashkët janë konceptuar kryesisht si një nxitje për të menduar në një mënyrë të re. Në fund të fundit, bëhet fjalë për ndërtimin e urave midis qytetarëve evropianë të së ardhmes. Sa i përket Bullgarisë, për momentin ajo padyshim që me sukses po e promovon veten vetëm si shkatërruese e urave të tilla të integrimit evropian.

Video e ditës