Për shoqërinë më të përparuar në historinë e botës

Miroslav rënkoi
Miroslav Grçev. / Foto: Arkivi privat

Po të mos kishte qenë bota kaq budallaqe, sikur të mos kishte dalë që në shekullin e 21-të ende fituan fashistët e të gjitha origjinave, vepra e Titos - Jugosllavia socialiste - duhej studiuar, festuar dhe marrë si shembull për të gjithë planetin. shumë më tepër se demokracia athinase.

Muaji maj pandalshëm më kujton fëmijërinë e kaluar në sondazhin e përditshëm të pluhurave të Bunjakovecit dhe Debarmalit. E gjelbra e re dhe e lëmuar që dominon këtë muaj sjell edhe më shumë kujtime të dekadencës baroke të Islahane Park ose City Park - pjesa e parë, siç e quajtëm ne, dhe pjesa e dytë jashtëzakonisht kontrastuese e parkut, e cila ishte e gjitha e lënë pas dore dhe të lë pa frymë. . Por edhe ajo shkretëtirë dukej sikur po kultivohej posaçërisht për ne idiotët, që i projektonim fantazitë tona aventureske në pyjet e dendura dhe pemët e tëra të mbështjellë me rrëshqanorë dhe hardhi.

Kujtimet më të forta të lidhura me këtë muaj të parezistueshëm të lulëzimit janë ende paradat e fillim majit, në të cilat praktikisht mori pjesë e gjithë shoqëria, fjalë për fjalë të gjithë. Ose si pjesëmarrës ose si familje që mbështesin anëtarët e tyre që janë pjesë e paradës ceremoniale ose si një audiencë që ndan euforinë e të gjithë të tjerëve.

Më kujtohen mëngjeset e XNUMX Majit që nisnin me atë emocion të veçantë, sikur të gjithë do të luanim në një skenë teatri, një lloj nervozizmi stimulues që i bën ato mëngjese disi çuditërisht të ndritshme dhe solemne, me sa duket të retushuara më vonë në laboratorin e trurit. Lagjja dukej se kishte mure transparente dhe sikur shihnim fëmijët e tjerë dhe prindërit e tyre duke vrapuar sa andej-këtej, të veshur me rroba zyrtare ose të paktën të sapo lara, pothuajse të gjithë ne sikur të luanim rolin e Natashës. Rostova përballë topit të saj të parë.

Në maj, të gjithë ne festuam sot utopinë e paimagjinueshme, dhe më pas më shumë se një utopi të vërtetë jugosllave, dhe krijuesin e saj Josip Broz Tito, festuam praktikisht gjithë muajin. Nga festat e 25 Majit e deri më XNUMX maj, kur festohej festa e Rinisë dhe ajo festonte ditëlindjen e liderit të dashur, tashmë të kthyer në legjendë. Dhe më kujtohet, përsëritej çdo vit, Tito me galantë ua transferoi meritat për arritjet e tij të pabesueshme historiko-politike luftëtarëve të partisë së tij revolucionare komuniste dhe gjithë komunitetit të popujve jugosllavë që luftuan, ndërtuan dhe e merituan plotësisht utopinë e tyre. Urimet, himnet dhe koreografia dhe skenografia e zakonshme e infantilizuar dhe moderne Tito përfundoi me një fjalim në të cilin na siguroi se ishte i lumtur dhe paqësor, sepse e ardhmja e Jugosllavisë ishte e sigurt në duart e rinisë aq të mrekullueshme siç mendonte ai ne.

Askush nuk u bë i famshëm për parashikimin e së ardhmes, por me besimin tek ne - rininë e Titos - ai nuk mund të gabon më: gjëja e parë që bëmë pas vdekjes së tij ishte shkatërrimi barbar i Jugosllavisë së tij. E dyta ishte t'i sillja në pushtet - praktikisht të gjithë foshnjat e shtetit ende të gjallë të lindur në shtratin e vdekjes së Jugosllavisë - të gjithë humbësit e Luftës së Dytë Botërore, të gjithë bashkëpunëtorët fashistë, kuislingët, çetnikët, ustashët, ballistët. , kundërvënieve të VMRO-së, dhe jo sedimentit historiko-politik. Dhe për t'u dhënë atyre duart e lira, për mbi tridhjetë vjet, për të përdhunuar, regres, grabitur dhe mashtruar banorët fatkeq të territorit ku dikur, në kohën e Titos, në lulëzimin e rinisë sonë, lulëzoi më i avancuari, më morali, më i drejti shoqëror. dhe shoqëria e lirë -krijimi politik dhe shtetëror në historinë e njerëzimit.

Dhe gjëja e tretë që kemi bërë ne - rinia e artë titiste - është që në mënyrën më budallaqe të racionalizojmë jo vetëm katastrofën jugosllave, por edhe rrëzimin e ideologjisë marksiste dhe neverinë e virtyteve të socializmit jugosllav. Dhe kështu, për tridhjetë vjet rreshter kundër Titos dhe Jugosllavisë, brezit që shkatërroi si para ashtu edhe pas sistemit të avancuar të paarritshëm të menaxhimit shtetëror të shoqërisë, duke dashur që fajin e tmerrshëm historik për rrënimin e saj t'ia kalonte "silikonit" socio-politik. "Lugina" e shekullit të 20-të. Ah, ai maj i lulëzuar, më zgjon kujtimet e utopisë që privilegjoi brezat e lindur rreth mesit të shekullit, sikur të ishin gjysmëperëndi dhe në të njëjtën kohë, zhbllokon plagët e pashërueshme të fajit që u kemi lënë hi të rinjve. mijëvjeçarët dhe fëmijët e tyre.në vend të Olimpit dhe Parnasit në shpatet e të cilëve luajtëm.

Po, po flasim për damarët e majit të një ndërgjegjeje të papastër, personale dhe intime, lexues të respektuar, por të ndarë rehat me ju. Dhe gjëja më e dhimbshme në ato peticionet e pafundme kundër krijimit më të shquar shtetëroro-politik në historinë e botës, është se të gjitha këto "racionalizime" bëhen mbi bazën e antilogjisë më budallaqe (nëse është e mundur kjo monedhë) që vetëm një i sëmurë rëndë, mendja e rrënuar mund të mbetet shtatzënë. Shumica e "analizave" dhe budallallëqeve të tjera që e neveritin socializmin jugosllav dhe veprën historike të Titos përdorin - do ta përsëris - argumentin më budalla të mundshëm në botë. Dhe përafërsisht lexon se prova e dukshme dhe kurorëzuese e gabimit të marksizmit, komunizmit, socializmit, jetës së Titos dhe federatës jugosllave, është se ato u shembën në mënyrë katastrofike të shpejtë, të dhunshme dhe të përgjakshme, si një rrëshqitje masive dheu dhe fundosja e një rajoni të tërë, i cili. pas nuk lë gjë tjetër veç shkretim, fatkeqësi, harresë dhe marrëzi.

A mund të mendohet diçka më marrëzi dhe akoma më groteske se kjo antilogji e shtrembëruar, e megjithatë ajo mbizotëron në analizat e “mësuara” dhe në fjalimin politik dhe në zhurmën e kohës gjatë gjithë këtyre viteve. Kjo marrëzi është praktikisht qesharake, sepse në të njëjtën logjikë bazohet edhe kritika ndaj ujit të pijshëm të ekspertit të madh të pijeve alkoolike, personazhit legjendar të Momo Kapor në "Ditari i një Anna" të tij, Sule nga Ada, i cili mbolli të njëjtën gjë. logjikë vrastare por pa masë qesharake. Ai thotë: sikur uji të ishte një gjë e mirë, nuk do të kishte bretkosa që plasiste në të. Ose, sikur uji të ishte i mirë dhe i dobishëm, nuk do ta hiqnin nga gjunjët. Hahahaha! Është fjalë për fjalë e njëjta logjikë me të cilën, për shkak të kalvarit kriminal në të cilin u masakrua dhe u dogj socializmi jugosllav, ai vetë shpallet historikisht i gabuar dhe i pavlerë.

Dhe e vetmja pikëpamje e arsyeshme njerëzore duhet të jetë e kundërta. Vetë fakti që popujt sllavë të jugut dhe të tjerët me të cilët ndajnë Ballkanin nuk kanë qenë kurrë në gjendje të sigurojnë një përparim të tillë, paqe, siguri, drejtësi, barazi, liri, vëllazëri, solidaritet dhe lumturi masive, është dëshmi e pabesueshme, unike. dhe vlera e paarritshme e veprës së Titos. Në territorin e ish-Jugosllavisë, kurrë nuk ka pasur një punë sociale kaq cilësore dhe ne e shohim qartë se nuk do të ketë asgjë që mund të krahasohet me të. Jugosllavia e Titos është kulmi absolut socio-politik, kulturor dhe evolucionar i Ballkanit, e vetmja "epokë e artë" e sllavëve të jugut.

Por gjëja më e frikshme është se rënia dhe persekutimi i socializmit jugosllav - edhe pse i madh dhe i pafalshëm - nuk është faji ynë lokal, sepse kontributi i këtij eksperimenti socio-politik është universal, planetar, madje edhe faji i përdhosjes dhe harresës. si dhe fajin e menjëhershëm.në përmbysjen e Jugosllavisë – është edhe bashkësia ndërkombëtare. Pse pyet. Sepse socializmi jugosllav është praktikisht forma më e avancuar e shtetndërtimit dhe shoqërisë së organizuar në të gjithë historinë e njohur. Jo, nuk po e ekzagjeroj. Nëse e krahasoni Jugosllavinë e Titos me të gjitha vendet e përparuara dhe të zhvilluara në kohën e "viteve të tridhjeta të arta" (vitet 50, 60 dhe 70) të shekullit të njëzetë, sipas të gjitha parametrave të mundshëm për cilësinë e jetës shoqërore: barazi, liri, sociale. drejtësia, standardi i përgjithshëm dhe cilësia e të gjitha shërbimeve publike, do të shihni se asnjë vend në botë - veçanërisht jo më i pasuri - nuk mund t'u afrohej vlerave dhe arritjeve reale të Jugosllavisë. Ajo ka arritur banorët e saj më shumë se sa ishte premtuar në kushtetutën e saj.

Prandaj, sikur bota të mos kishte qenë kaq budallaqe, sikur të mos kishte dalë që në shekullin e 21-të ende fituan fashistët e të gjitha origjinave, vepra e Titos - Jugosllavia socialiste - duhej të studiohej, festohej dhe të merrej si shembull për të gjithë. planeti, shumë më tepër se demokracia athinase. Dhe së fundi, nëse demokracia athinase do të vlente diçka, ajo nuk do të ishte zhdukur në mënyrë të neveritshme - pas mezi gjysmë shekulli funksionimi të pandërprerë - dhe nuk do të ishte rishfaqur në planet për më shumë se dy mijë vjet!?

 

Video e ditës