Për një jetesë komode të një familjeje katër anëtarëshe na duhen 2.000 euro – ja si tregon aplikimi i përkufizimit amerikan

bebe familjare cifti i porsalindur flamuri maqedon
Foto: EPA-EFE / Gjorgji Lichovski

Të jetosh rehat do të thotë të përdorësh gjysmën e të ardhurave për ushqim, strehim dhe nevoja të tjera, 30 për qind për të drejta "diskrecionale" dhe 20 për qind për investime.

Sindikata e Sindikatave ka llogaritur se për një familje me katër anëtarë, për kushte minimale për jetesë normale, nevojiten rreth 1.000 euro dhe kjo me kusht që familja të ketë banesën e saj. Kjo shportë është nga modeste në më modeste. Në rubrikën e transportit, sipas metodologjisë, në shportën e sindikatës hyn vetëm një makinë e vogël 1.000 metër kub, si dhe një biletë mujore autobusi për fëmijën e madh.

Një familje prej katër anëtarësh mund të përballojë ushqimin e dyqaneve sanduiçësh vetëm dy herë në muaj dhe mund të përballojë një pushim 7-ditor në njëkatëshe në Dojran një herë në vit në qershor. Nëse, nga ana tjetër, llogaritet edhe qiraja e banesës, shporta sindikale arrin në 75.466 denarë.

Por sa para duhen për një jetë vërtet normale, mbi minimumin, e denjë, në përputhje me të gjitha përfitimet e teknikës, teknologjisë, shkencës...? Nëse udhëhiqemi nga kërkimi i faqes së njohur amerikane për vizualizimin e të dhënave “Voronoi”, në vendin tonë një familje katër anëtarëshe i duhen të paktën 2.000 euro për të parë në zonën e jetesës komode.

“Voronoi” ka bërë një analizë se sa para duhen për “jetesë komode” të një familjeje katër anëtarëshe me dy punonjës dhe dy fëmijë në Amerikë. Nën “jetesë komode”, sipas përcaktimit të dhënë, nënkuptohen të ardhurat e garantuara, nga të cilat 50 për qind e parave shkojnë për strehim dhe shpenzime të përbashkëta, 30 për qind për të ashtuquajturat "shpenzime diskrecionale" dhe 20 për qind për investime. Në të njëjtën kohë, shpenzimet diskrecionale nënkuptojnë shpenzime që nuk janë të nevojshme.

“Ndërsa shpenzimet jo-diskrecionale konsiderohen të detyrueshme – strehimi, taksat, borxhet dhe sendet ushqimore – shpenzimet diskrecionale janë çdo shpenzim i kryer mbi dhe përtej asaj që konsiderohet e nevojshme. Shpenzimet diskrecionale rrallë kanë të bëjnë me drejtimin e përditshëm të një biznesi apo familjeje dhe, në vend të kësaj, kanë të bëjnë me stilin e jetesës dhe zgjedhjet”, është përkufizimi i shpenzimeve jo diskrecionale.

Nëse “shporta sindikale” në maj peshonte 60.090 denarë, dhe nëse është e nevojshme dhe është gjysma e të ardhurave për një jetesë të mirë, atëherë për një jetë komode nevojiten 120.180 denarë në muaj, ose gati 2.000 euro në muaj, d.m.th. rreth 24.000 euro në vit.

Megjithatë, edhe kjo është larg normave amerikane, sepse llogaritjet amerikane nuk e barazojnë koston e nevojshme, që përbën gjysmën e të ardhurave, me një shportë sindikale, por nuk kemi të dhëna të tjera për kostot e nevojshme dhe jo minimale.

Llogaritjet e Voronoi për Amerikën janë se Massachusetts është shteti më i shtrenjtë për të jetuar rehat. Një familje me dy prindër punëtorë dhe dy fëmijë ka nevojë për një të ardhur totale familjare prej rreth 301.184 dollarë. Misisipi është shteti më pak i kushtueshëm, që kërkon 177.798 dollarë.

Maqedonia me rritjen më të ulët në rajon

Standardi maqedonas është larg vendeve të BE-së dhe kjo është vërejtje e shpeshtë e monetaristëve ndërkombëtarë. Dhe në raportin pranveror të Bankës Botërore u fol për domosdoshmërinë e afrimit të të ardhurave tona me të ardhurat evropiane. Vitin e kaluar Maqedonia e mbylli me rritjen më të ulët ekonomike dhe të tilla janë parashikimet e Bankës Botërore edhe për këtë vit, krahasuar me vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor.

Sivjet pritet rritje ekonomike prej 2,5 për qind për Maqedoninë, ngjashëm me Bosnje-Hercegovinën, ku parashikohet rritje prej 2,6 për qind, e ndjekur nga Shqipëria me pritshmëri 3,3 dhe Mali i Zi që konsiderohet se do të ketë rritje prej 3,4 për qind. Serbia 3,5 dhe Kosova 3,7 për qind. Vitin e kaluar, rritja ishte më e ulëta edhe në Maqedoni, vetëm 1 për qind dhe më e larta në Mal të Zi, 6 për qind.

Në Samitin e Maqedonisë 2025, fokusi ishte se si të kemi një rritje ekonomike vjetore prej së paku 5 për qind në vitet e ardhshme, në mënyrë që vendi të arrijë hapin me rajonin dhe më gjerë.

- Nevojitet veprim intensiv dhe i plotë në periudhën e ardhshme. Përparimi është i ngadalshëm dhe i pamjaftueshëm për të arritur qëllimet tona dhe nevojiten veprime të forta dhe vendimtare - tha në hapje të Samitit të 13-të të Maqedonisë 2025, Nikica Mojsoska-Blazevski, drejtoreshë ekzekutive e Maqedonisë 2025.

Një individ në Mynih ka nevojë për 2.000 deri në 3.000 euro, në Paris - 3.000 deri në 3.500

Në platformën Medium.com mund të gjeni një analizë se çfarë të ardhurash për individ nevojiteshin për të jetuar të qetë në Evropë vitin e kaluar.

“Gjermania njihet për ekonominë e saj të fuqishme, infrastrukturën efikase dhe cilësinë e lartë të jetës. Në qytete si Berlini apo Mynihu, individët që duan të mbajnë një mënyrë jetese të rehatshme duhet të presin një buxhet prej rreth 2.000 deri në 3.000 euro në muaj. Ky buxhet mbulon një sërë gjërash thelbësore, duke përfshirë qiranë, ushqimin, transportin dhe aktivitetet e kohës së lirë”, thuhet në analizë. Gjithashtu thuhet se në Francë për të bërë një mënyrë jetese komode në “Qytetin e Dritës”, duhet të kesh rreth 2.500 deri në 3.500 euro në muaj.

Spanja është e njohur për klimën e saj me diell, peizazhet e bukura dhe koston relativisht të përballueshme të jetesës. Në qytete si Valencia apo Sevilja, të ardhurat mujore prej 1.500 deri në 2.500 euro mund të sigurojnë një jetë komode. Zvicra është sinonim i një standardi të lartë jetese, por gjithashtu ka një çmim të konsiderueshëm. Në qytete si Cyrihu apo Gjeneva, një jetë komode kërkon të ardhura mujore që variojnë nga 5.000 deri në 7.000 franga zvicerane. Greqia, e njohur për peizazhet e saj të bukura, klimën mesdhetare dhe kuzhinën e shijshme, ofron një kosto jetese më të përballueshme. Në Athinë, të ardhurat mujore prej 1.200 deri në 2.000 euro mund të sigurojnë një jetë komode.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës