Ne nuk diskutojmë çështje kishtare, megjithëse bullgarët pretendojnë se KOM e ka origjinën nga kisha bullgare, thotë Todorov nga komisioni historik.

Foto: TV Sitel / printscreen

Anëtari i Komisionit të përbashkët për çështje arsimore dhe historike ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, Petar Todorov, thotë se pjesa maqedonase e Komisionit është habitur kur kanë dëgjuar se në opinion është raportuar se në takimin e fundit me kolegët bullgarë kanë biseduar për çështje kishtare.

-Në takime diskutojmë çështje që kanë të bëjnë me historinë e kishave nga mesjeta, historinë e krishterimit, këtu përfshihet historia e kryepeshkopatës së Ohrit dhe se nuk na intereson se si paraqitet ai institucion kishtar mesjetar në tekstet shkollore, dhe ajo temë ishte edhe objekt diskutimi në mbledhjen e fundit të 22-të. Me të vërtetë u habitëm kur pamë se u raportua në opinion se po diskutonim për çështje kishtare, për statusin kishtar të KOM-OA, gjë që nuk është qëllimi ynë dhe as nuk kemi pasur ndërmend të diskutojmë për tema të tilla, tha Todorov për TV Sitel. .

Ai shprehu keqardhjen që përhapja e një dezinformate të tillë ka bërë që shumë njerëz të diskutojnë, analizojnë, gjykojnë, thotë ai, bazuar në diçka që nuk ekziston.

- Pyetja që po ngremë është se si paraqitet historia e Kryedioqezës së Ohrit në shekujt X, XI, XII, XIII dhe XIV, e jo si shtrohet sot çështja e statusit të Kryedioqezës së KOM-it të Ohrit. Dhe këtu duhet të keni kujdes, të mos mashtroni opinionin, të mos manipuloni me ndjenjat e tyre, këtu e kam fjalën për popullin maqedonas, tha Todorov.

Anëtarët e ekipit maqedonas të Komisionit të Përbashkët Multidisiplinar të Ekspertëve për Çështjet Historike dhe Arsimore ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë i janë përgjigjur dje përmes një komunikate për media mediave, siç kanë thënë ata, informimit të pasaktë të publikut për temat që janë objekt diskutim në punën e Komisionit.

Reagimi i ekipit maqedonas në komisionin e përzier historik: Nuk po punohet për përcaktimin e statusit të KOM-OA, por për përfaqësimin e OA-së në tekstet e historisë

Video e ditës