Vuçiq: Kurti mund të shkojë në Bruksel kur të dojë, i uroj udhëtim të mbarë

Presidenti serb Aleksandar Vuќi. duke komentuar deklaratën e kryeministrit të Kosovës Albin Kurti i cili tha se nuk do të shkojë në Bruksel vetëm për të diskutuar për targat, por për një marrëveshje gjithëpërfshirëse, gjegjësisht njohje reciproke, tha se Kurti mund të shkojë në Bruksel kur të dojë dhe si të dojë, ky është problemi i tij. Rozë.rs.

"Mirë. Ai mund të shkojë në Bruksel kur të dojë dhe si të dojë, problemi i tij. A tha ai se për sa i përket atij çështja e statusit kishte marrë fund? Dhe për sa më përket mua, çështja e statusit ka përfunduar, në përputhje me Kartën e OKB-së dhe Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit”, tha presidenti serb, i cili shtoi: “I uroj atij një udhëtim të mbarë në Bruksel”.

Kurti për gazetën gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung tha se nuk do të shkonte në Bruksel për të negociuar çështjen e targave, por një marrëveshje gjithëpërfshirëse, e cila tha se duhet të arrihet përpara pranverës 2023.

Ai theksoi se nuk është inat, por parimore.

“Ka parime dhe vlera të cilave u përmbahem. Ne nuk shkojmë në Bruksel për të negociuar për oficerët e policisë, prokurorët, doganierët dhe shefat e shërbimeve shtëpiake. Ne jemi atje si përfaqësues të dy vendeve duke negociuar normalizimin e marrëdhënieve. Është një dialog për një marrëveshje në parim, jo ​​vetëm një dialog për menaxhimin e krizës. Ne nuk kemi nevojë për dialog për hir të dialogut apo për të treguar se Brukseli është aktiv. Nuk do të shkoja në Bruksel nëse do të ishte vetëm për targat. Do të shkoj në Bruksel për të përfunduar një marrëveshje gjithëpërfshirëse. Megjithatë, zoti Borrell këmbënguli që të nënshkruajmë vetëm deklaratën e targës, ky ishte keqkuptimi kryesor që pata me të”, tha Kurti.

Kurti po ashtu ka thënë se marrëveshja për targat është arritur jo vetëm për të deeskaluar situatën e tensionuar mes Kosovës dhe Serbisë, por edhe për fillimin e negociatave për një marrëveshje përfundimtare.

Ai tha se marrëveshja duhet të arrihet para pranverës së vitit 2023.

“Këtë e bëmë jo vetëm për deeskalim, por edhe për të krijuar një mundësi për fillim të shpejtë të negociatave për normalizimin e plotë të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Ato duhet të përfundojnë përpara pranverës 2023. Ky ishte qëllimi i vërtetë i kompromisit”, tha Kurti.

Video e ditës