Vuçiq, Kovaçevski dhe Rama hapin panairin "Wine Vision of the Open Balkans" në Beograd më 1 shtator.

Samiti "Ballkani i Hapur" në Ohër, qershor 2022 / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Panairi i parë ndërkombëtar i verës "Wine Vision of the Open Balkans" do të mbahet në Beograd nga 1 deri më 4 shtator 2022, i cili organizohet nën kujdesin e qeverive të Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, si pjesë e "Ballkanit të Hapur. Iniciativa, njoftoi korrespondenti i MPB-së nga Beogradi.

Panairi "Wine Vision of the Open Balkans" do të mbledhë mjeshtrit në prodhimin e verërave më të mira në një vend dhe do të promovojë Ballkanin si destinacion turistik, gjeografinë e tij dhe pasurinë e varieteteve të verërave.

Mbi 332 ekspozues nga 22 vende pritet të marrin pjesë në aktivitetin e përmendur në Panairin e Beogradit. Nga Serbia do të prezantojnë 160 ekspozues, 26 nga Shqipëria, ndërsa 47 ekspozues nga Maqedonia e Veriut. Përveç shteteve anëtare të Open Balkans, ekspozues priten edhe nga Kroacia, Mali i Zi, Franca, Kili, Argjentina, Italia, Bosnja dhe Hercegovina dhe vende të tjera.

“Wine Vision of the Open Balkans” do të hapet zyrtarisht më 1 shtator nga Presidenti i Republikës së Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, Dimitar Kovacevski dhe Edi Rama, si dhe samiti i lidershipit është planifikuar edhe për 2 shtator.

Gjatë Panairit, vizitorët do të kenë mundësinë të vizitojnë salla të ndryshme të përcaktuara tematikisht dhe do të mund të edukohen dhe të mësojnë gjithçka që duan të dinë për historinë dhe origjinën e verës, procesin e prodhimit, llojet e verës, konsumin dhe shijen dhe blini disa nga verërat më të bukura të rajonit të Ballkanit dhe botës.

Një pjesë integrale e "Vizioni i Verës së Ballkanit të Hapur" do të jenë takimet e biznesit të ekspozuesve të verës, përfaqësuesve të zinxhirëve kryesorë tregtarë dhe përfaqësuesve të industrisë HORECA. Do të jetë gjithashtu një mundësi për të gjithë ekspozuesit që të rrisin më tej bashkëpunimin, të lidhin verërat rajonale dhe industritë e lidhura me to, dhe të forcojnë partneritetet dhe kontaktet e biznesit. Gjithashtu, gjatë Vizionit të Verës së Ballkanit të Hapur do të mbahet Panairi i Ushqimit ku do të prezantohen të gjitha specialitetet gastronomike më të njohura nga kjo pjesë e Evropës.

Gjatë aktivitetit katërditor do të organizohet një vlerësim ndërkombëtar i verës “Open Balkan-wine trophy”. Verërat do të vlerësohen nga 25 gjyqtarë ndërkombëtarë të verës nga e gjithë bota, e në mesin e tyre do të jenë edhe pesë mbajtës të titullit "Mjeshtër i verës", që është titulli më prestigjioz në botën e verës.

“Ballkani i Hapur” është një nismë ekonomike dhe politike e bazuar në vlerat e Bashkimit Evropian, në të cilin janë anëtare tre shtete – Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia. Ideja e kësaj nisme është të ofrojë mundësi më të mëdha dhe më të mira për tregti, shkëmbim punëtorësh, studentësh dhe njohurish, si dhe inkurajimin e integrimit të mëtejshëm në BE, duke promovuar kulturën dhe traditat e pasura të të tre vendeve.

Qeveria e Republikës së Serbisë edhe një herë shpreh kënaqësinë e saj që Serbia është nikoqire e këtij panairi të madh ndërkombëtar, që është edhe një dëshmi e rëndësisë së nismës Ballkani i Hapur, bashkëpunimit rajonal dhe zhvillimit të mëtejshëm të marrëdhënieve të mira fqinjësore. 

Video e ditës