Anija kozmike Orion thyen rekordin e vendosur nga Apollo 13

Foto: Ekrani i printimeve - Twitter

Të shtunën, "Orioni" fluturoi më larg se çdo anije kozmike e krijuar për të transportuar astronautë njerëzor deri më sot, duke tejkaluar rekordin e mëparshëm të vendosur nga Apollo 13 në vitin 1970. Në orën 10:17 të mëngjesit ET, Orioni ishte afërsisht 249.666 milje (401.798 kilometra) nga Toka, raporton engadget.com.

"Artemis I u krijua për të nxjerrë në pah sistemet e Orionit dhe ne vendosëm për një orbitë shumë retrograde si një mënyrë vërtet e mirë për ta bërë këtë," tha Jim Jeffries, menaxher i integrimit të anijes kozmike Orion.

"Ndodhi me atë orbitë vërtet të madhe, lartësi të madhe mbi hënë, që ne ishim në gjendje të mposhtnim rekordin e Apollo 13. Por ajo që ishte më e rëndësishme ishte shtyrja e kufijve të eksplorimit dhe dërgimi i anijes kozmike më larg se sa kemi bërë ndonjëherë më parë." – shtoi ai.

Nga të gjitha misionet që mund të kishin thyer rekordin, është e përshtatshme që Artemis 1 ishte ai që e bëri atë. Siç thekson Space.com, plani origjinal i fluturimit të Apollo 13 nuk kërkonte një fluturim me rekord.

Vetëm pasi një shpërthim në mes të misionit e detyroi NASA-n të hartonte një kurs të ri kthimi, moduli i komandës Apollo 13 Odyssey vendosi rekordin e mëparshëm në 248.655 milje (400.171 kilometra) nga Toka.

Me furnizime të kufizuara me oksigjen në modulin hënor Aquarius, NASA-s iu desh të kthente Apollo 13 në Tokë sa më shpejt të ishte e mundur. Agjencia përfundimisht u vendos në një rrugë fluturimi që përdori gravitetin e hënës për të kthyer Apollo 13 në Tokë.

Një njeri kyç në ekipin e NASA-s për kthimin e sigurt të astronautëve Jim Lovell, Jack Swigert dhe Fred Hayes ishte Arturo Campos. Ai shkroi një plan emergjence që i jep Modulit të Komandës dhe Shërbimit fuqi të mjaftueshme për t'u kthyer në Tokë. Artemis 1 mban një bedel testi "Moonikin" të quajtur pas të ndjerit Arthur.

Më parë, Orion përfundoi një fluturim pranë Hënës. Pasi anija kozmike të përfundojë gjysmën e orbitës rreth satelitit, ajo do të shkojë drejt Tokës. NASA pret që Orion të zbarkojë në bregun e San Diego më 11 dhjetor.

Video e ditës