Karuselet po rrotullohen në pronën private para KS “Boris Trajkovski”, qyteti dhe Komuna e Karposhit nuk janë autorizuar për leje.

Pyetja së cilës askush nuk i përgjigjet është nëse në tokë private mund të postojë kushdo çfarë të dojë pa marrë leje nga një institucion. Domethënë, a e kufizojnë vërtet rregulloret ligjore Komunën e Karposhit dhe Qytetin e Shkupit që të tolerojnë gjithçka nëse ndodh në pronë private?

Tre vjet më vonë, sërish në hapësirën e paurbanizuar para KS "Boris Trajkovski" është një park argëtimi me një duzinë rekuizitash. Dhe përsëri, si atëherë, edhe tani të gjithë ngrenë supet dhe askush nuk e di as përgjigjen i cili dha leje  këtu për të ngritur një park argëtimi, as sa kohë do të jetë atje. Më e rëndësishmja, askush nuk mund të garantojë sigurinë e vizitorëve në park, ku disa nga rekuizitat janë të mbushura me adrenalinë.

Përgjigja që morëm nga Komuna e Karposhit dhe nga Qyteti i Shkupit, që duhet të japin leje për vendosjen e rekuizitave, është se në këtë rast janë të paaftë, sepse Luna Park ndodhet në tokë private.  

Parku argëtues ndodhet në tokë private. Lidhur me pyetjen nëse kanë leje për instalim, ju lutemi kontaktoni Qytetin e Shkupit, i cili është përgjegjës për dhënien e këtij lloji të lejes - Përgjigje e shkurtër nga Komuna e Karposhit.

Aude Qyteti i Shkupit Ata thonë gjithashtu se nuk janë kompetentë sepse është tokë private dhe kanë kompetencë vetëm nëse uzurpohet një hapësirë ​​publike pa leje. Megjithatë, ata pohojnë se tashmë dy inspektorë të tyre kanë shkuar në vend për të përcaktuar se për çfarë bëhet fjalë dhe se kanë biseduar me “subjektin” që ka ngritur Luna Park. Dyshohet se, siç thanë ata, nga aty u kanë treguar inspektorëve se kanë kërkuar leje nga Komuna e Karposhit, por nuk e kanë marrë. Në ndërkohë, siç pretendojnë ata, Qyteti i Shkupit tashmë ka dërguar ankesë në Inspektoratin Shtetëror të Tregut për veprime të mëtejshme.

park dëfrimi Shkup 2022 (7)
Parku argëtues në Shkup / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Nga LSI nuk morëm përgjigje nëse kanë marrë ankesë nga Bashkia dhe nëse inspektorët e tyre kanë dalë tashmë në terren dhe si do të veprojnë.

Për përkujtim, një vit më parë Inspektorati Shtetëror i Tregut mbylli Luna Parkun udhëtues, i cili ndodhej në kryqëzimin e bulevardit Boris Trajkovski dhe bulevardit Srbija në Kisella Vodë. Në atë kohë, Luna Park thuhet se ishte i licencuar, por parqet argëtuese u ndaluan gjatë pandemisë dhe parku u mbyll.

A do të veprojë prapë Inspektorati në mënyrë të ngjashme, posaçërisht që Luna Park në KS “Boris Trajkovski” nuk ka leje për vendosje, mbetet të shihet.

park dëfrimi Shkup 2022 (7)
Parku argëtues në Shkup / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Nga të dhënat publike në Agjencia për Kadastër të Patundshmërive shihet se toka në të cilën janë vendosur rekuizita është në pronësi të Kompania për ndërtim, tregti dhe shërbime "Investment International" DOOEL eksporton nga Shkupi.Regjistri qendror Thuhet se kompania është regjistruar në vitin 2005, dhe aktiviteti kryesor i saj është ndërtimi i objekteve rezidenciale dhe jo-banesore.

Pyetja që askush nuk i përgjigjet është - A mundet dikush të vendosë atë që dëshiron në tokë private pa marrë leje nga një institucion?Domethënë, a e kufizojnë vërtet rregulloret ligjore Komunën e Karposhit dhe Qytetin e Shkupit që të tolerojnë gjithçka nëse ndodh në pronë private?

Mirëpo, shkupjanët janë të lumtur që do të mund të argëtohen në rekuizitat para KS "Boris Trajkovski", pavarësisht se kush i ka instaluar dhe nëse ka pasur leje për ta bërë këtë, sepse përveç parqeve argëtuese të përkohshme, Shkupi ka qenë pa Luna Park për gjashtë vjet , për të cilin planet dhe projektet u ndryshuan dhe ende është - askund. Njoftimet e fundit nga kryetarja Danela Arsovska janë se Luna Park do të hapet këtë vit, diku në vjeshtë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës