Krerët suprem kërkonin “kokën e Sandanskit”! (1)

Revolucionari i madh maqedonas Jane Sandanski

Supremacia bullgare ishte po aq e rrezikshme sa politikat antimaqedonase që vinin nga Serbia dhe Greqia, megjithatë, ndryshe nga Jane Sandanski, i cili qartazi e perceptoi një rrezik të tillë dhe luftoi kundër tij, shumica e udhëheqësve të MRO-së nuk i njohën ato kërcënime.

Jane Ivanov Sandanski-Starikot lindi në fshatin Vlahi, Melniçko, Pirin i Maqedonisë, më 18/31 maj 1872. Klasën e dytë të mesme e kreu në Dupnicë të Bullgarisë dhe më pas u vetëshkollua. Si i ri ishte aktiv politik në emigracionin maqedonas në qytetin e Dupnicës. Ai ishte anëtar i kompanive të armatosura të Komitetit Suprem Maqedonas (KMSH), dhe me to në 1895 dhe 1897. hynë në Maqedoni. Gjatë hyrjes së dytë, në një luftë me ushtrinë turke, afër fshatit Lopovo, Melnychko, më 1897. ka mbetur i plagosur në dorën e majtë.

Në vitin 1899, përmes Nikolla Maleshevskit, Jane Sandanski u takua me Goce Dellçevin dhe Gjorçe Petrov dhe u bë mbështetës i Organizatës së Fshehtë Revolucionare Maqedono-Odrine (TMORO). Nga ajo periudhë filloi bashkëpunimin me Dimo ​​Haxhi Dimovin, i cili ishte një nga ideologët e mendimit socialist në Lëvizjen Revolucionare Maqedonase (MRO). Që atëherë, ai gradualisht u shndërrua në një nga liderët kryesorë të asaj rryme që në bisedë quhet "e majta në lëvizjen revolucionare maqedonase".

 

Jane Sandanski

Pushkët të mbeten në Dupnicë

Jane Sandanski edhe gjatë qëndrimit dhe punës në Dupnicë ka rënë në konflikt me përfaqësuesit e VMK-së nga Sofja. Gjegjësisht, së bashku me Maleshevskin, ata e kundërshtuan synimin e gjeneralit Ivan Tsonçev, që VMK-së t'ia kthejë në Sofje VMK-së një sasi të caktuar të pushkëve të destinuara për MRO-në e deponuar në Dupnicë. Më 1901 nga Dellçevi dërgohet si vojvod në krahinat kufitare të rrethit të Serit, me detyrë të agjitojë në favor të organizimit në popullsi dhe për mbrojtjen e territorit të organizatës nga depërtimi i supremacistëve. Kompania e tij u zhvendos në Maqedoni në prill të vitit 1901. dhe do të jetë në bozhuret në lindje të Ctpymës: gopnogymajki, razloški dhe melinki, dhe si detyrë speciale duhet të kishte organizuar zjarrin kundër njerëzve të nivelit cami. Që atëherë, deri në vdekjen e tij në 1915, Jane Candancki veproi si një nga drejtuesit e MRO-së në Sersko, domethënë në një pjesë të madhe të pjesës Pirene dhe Egjeut lindor të Maqedonisë, dhe ai e vizitonte Maqedoninë më shpesh.

Jane Sandanski dhe Aleksandar Bujnov

Tashmë në kohën e veprimeve të tij fillestare si dukë, Sandanski vazhdimisht theksonte nevojën për guxim në luftë dhe ruhej me këmbëngulje nga iluzionet që ekzistonin, për çdo ndihmë ndaj maqedonasit të çliruar nga By.

 Çështja Miss Stone

Jane Sandanski ishte organizatorja kryesore e kapjes së misionares amerikane Ellen Stone. Është një nga episodet më domethënëse dhe më të ekspozuara mediatike, jo vetëm nga veprimtaria e Jane Sandanskit, por nga e gjithë lufta çlirimtare maqedonase në periudhën e Ilindenit. Gjatë realizimit të këtij aksioni Sandanski tregoi jo vetëm aftësi të shkëlqyera organizative, por edhe këmbëngulje dhe përkushtim të madh në realizimin e aksionit. Për të penguar Jane Sandanskin në synimin e saj për të marrë një shpërblim për misionarin amerikan, VMK dërgoi Dukën Donço Zlatkov me një kompani të madhe në Melničko, i cili duhej të merrte gratë e rrëmbyera nga Sandanski. Mirëpo, historiani Manol Pandevski pohon se përveç një detyre të tillë, Donço Zllatkov me kompaninë supremaciste kishte edhe një detyrë tjetër, gjegjësisht “qendra presupriste” nga Sofja kërkonte “para së gjithash kreun e Sandanskit, dhe vetëm atëherë Miss Stone, por e gjallë dhe e shëndetshme”.

Reklamë për Miss Stone në Akron Daily Democrat/Foto: 17 tetor 1901. Akron Daily Demokrat (Akron, OH), Imazhi 1. Kronicling America: Historic American Newspapers.

Si synim përfundimtar i luftës, fraksioni i majtë në MRO, në të cilin Jane Sandanski ishte ndër figurat më të shquara, shtroi kërkesën për "pavarësi të plotë politike të Maqedonisë dhe Odrinës", pa parashikuar bashkimin me Bullgarinë, por krijimin e një forme ballkanike. apo federata lindore në të cilën Maqedonia do të jetë njësi e veçantë politike. Konceptimi i Sandanskit për një federatë lindore, në fakt, paraqiste një bazë socio-politike dhe ekonomike për zgjidhjen e çështjes maqedonase, në drejtim të hapjes së mundësive për vetëvendosje të popullatës maqedonase dhe konstituimit të Maqedonisë si shtet federal. Në të njëjtën kohë, federata konceptoi kështu ndikime të jashtme të neutralizuara dhe pengoi ndarjen e territorit të Maqedonisë nga Serbia, Greqia dhe Bullgaria. Në thelb, ajo është baza e separatizmit politik maqedonas.

Konflikti midis të majtës dhe të djathtës

Për dallim nga ajo, krahu i djathtë në MRO e mbajti qëllimin - "autonominë" e Maqedonisë si një fazë drejt bashkimit me Bullgarinë. Qëllimet e tilla të luftës së të majtës dhe të djathtës në periudhën e pas-Ilindenit, pra "pavarësia e plotë politike e Maqedonisë" ose "autonomia" si një fazë për bashkim me Bullgarinë, gradualisht jo vetëm që do të çojnë në një ndarje të plotë të maqedonisë. lëvizje revolucionare, por e majta do të evoluojë ideologjikisht nga i ashtuquajturi separatizëm politik në vetëidentifikimin kombëtar maqedonas.

Komiteti i Lartë i kryesuar nga Boris Sarafov
Komiteti i Lartë i kryesuar nga Boris Sarafov

Supremacia bullgare ishte po aq e rrezikshme sa politikat antimaqedonase që vinin nga Serbia dhe Greqia, megjithatë, ndryshe nga Jane Sandanski, i cili qartazi e perceptoi një rrezik të tillë dhe luftoi kundër tij, shumica e udhëheqësve të MRO-së nuk i njohën ato kërcënime. Në fund të fundit, është e kuptueshme po të kihet parasysh se ata ishin "zyrtarë të ekzarkatit" dhe i ishin nënshtruar "trajtimeve" të saj edukative dhe propagandistike nacionaliste bullgare.

Që nga viti 1902 Jane Sandanski me kompaninë e tij filloi të kundërshtonte kompanitë e VMK-së që pushtonin Maqedoninë. Pas provokimit të kryengritësve të Gornojumajt të 23 shtatorit 1902, reputacioni i tij si revolucionar, që kundërshton supremacinë, u rrit shumë. Për shkak të pozitës së tij të hapur dhe të palëkundur antisovraniste, gjatë jetës dhe veprimtarisë së tij revolucionare ai ishte shënjestër e madje gjashtë atentateve supremeiste, e fundit prej të cilave ishte fatale.

 (vazhdim)

Video e ditës