Është koha për të ndaluar përdorimin e kohës dimërore dhe verore, por Evropa është shumë e zënë për këtë

Këtë fundjavë, mëngjesin e së dielës, akrepat e orës do të lëvizin nga ora 2:3 në 29:2024, e cila do të fillojë ora verore për këtë vit dhe do të zgjasë deri më XNUMX tetor kur do t'i kthehemi kohës dimërore, dhe vitin e ardhshëm. Në vitin XNUMX do të përsërisim përsëri të njëjtin cikël, sepse në botë, në Evropë, dhe në përputhje me rrethanat në Maqedoni, ende nuk ka një vendim përfundimtar për të ndalur numërimin sezonal të kohës, pavarësisht se njerëzit kudo e dëshirojnë këtë.

Qeveria nuk ka një vendim përfundimtar nëse vendi do të mbetet në orën e përhershme verore apo të përhershme dimërore kur të vijë momenti për të marrë vendimin përfundimtar për ndalimin e lëvizjes së orës. Për këtë temë për momentin është duke vepruar pushteti ekzekutiv me qëndrimin e fundit të Qeverisë nga tetori i kaluar, kur një analizë e Ministrisë së Financave ka përcaktuar se mbajtja e orës verore në dimër do të shkaktojë rritje të konsumit të energjisë termike.

Qeveria thotë për “Sloboden Pechat” se Për momentin zgjidhja do të mbetet lëvizja e orës sipas ligjit të matjes së kohës dhe kur të merret një vendim përfundimtar do të analizohet sërish nëse do të jemi në kohë verore apo dimërore.

Me kohën e kursimit të ditës, do të konsumohet më shumë energji

Vjeshtën e kaluar, Qeveria ka shqyrtuar mundësinë e moskalimit në orar dimëror, madje ka njoftuar se analizat kanë qenë në drejtim të qëndrimit në kohë verore, por më pas ka vendosur që të ketë kohë dimërore, e cila përfundon këtë fundjavë.

– Nga llogaritja e treguar për nxehtësinë e kërkuar dhe nga analiza e ndryshimeve të temperaturave të jashtme në nivel orar, është vërejtur se mbajtja e orës verore do të shkaktojë rritje të konsumit të energjisë termike nga 1,5 në 3,5 për qind për sezonin e ngrohjes. Sipas analizave të lëvizjes së temperaturave në orët e mëngjesit dhe kalkulimeve për ngrohjen e nevojshme për ngrohje, është konstatuar se me kohën e dimrit kursehet energjia elektrike dhe termike në sezonin e ngrohjes – thotë Qeveria.

Vendimi se në cilën orë apo në cilën zonë kohore duhet të jetë Maqedonia kur Evropa dhe Amerika do të harmonizohen në mënyrë që numërimi sezonal përfundimisht të ndalet, nuk është i thjeshtë. Maqedonia tani është në zonën kohore të Evropës Qendrore, një orë më vonë se koha mesatare e Greenwich-it, dhe nëse mbetemi në orën e përhershme verore, kjo do të thotë se do të llogarisim sipas Zonës kohore të Evropës Lindore, në të cilën tani janë Bullgaria dhe Greqia, dy orë pas kohës mesatare të Greenwich. Në atë rast, në muajin dhjetor dhe janar, dita do të zgjasë deri në orën 17.30:7.30, e cila do të kursejë energji për ndriçimin e objekteve afariste, por do të zbardhet më vonë, rreth orës XNUMX:XNUMX, që nënkupton rritje të ndriçimit në amvisëri.

Ka dyshime nëse do të jetë e nevojshme të riorganizohet dita e shkollës, e cila në dimër do të duhet të fillojë në orën 8 në mënyrë që nxënësit të mos shkojnë në shkollë në mëngjes në errësirë, por të shkurtohen orët. në mënyrë që ata fëmijë që studiojnë në turnin e dytë të mund të mbarojnë mësimin edhe në dritën e ditës. Firmat kanë një matematikë të ndryshme për ditën e punës, kompanitë e transportit dhe eksportit një të tretën, etj.

Numërimi dimëror / Foto: MPB

Një dekadë më parë, biznesmenët kërkuan që Maqedonia të kalonte në një zonë kohore me Bullgarinë dhe Greqinë, por autoritetet donin që ne të qëndronim në linjë me vendet e BE-së, shumica e të cilave janë në zonën e Evropës Qendrore, si dhe me Ballkanin Perëndimor. rajoni, gjegjësisht fqinjët Kosova dhe Serbia. Por ekspertët në Serbi tani thonë se vendi do të ishte më i përshtatshëm për të rregulluar kohën e tij sipas zonës kohore të Evropës Lindore.

Dhe qytetarët duan që dita e tyre të zgjasë më shumë dhe nuk shohin logjikë që të qëndrojnë përgjithmonë në dimër, sepse në atë rast në maj, qershor dhe qershor në vend të orës 20.30:19.30 do të errësohet në 4:7 dhe do të vijë agimi. rreth orës XNUMX të mëngjesit dhe të gjithë do të flenë pas disa orëve të ditës në mëngjes, dhe pasditja do të shkurtohet, gjë që është e rëndësishme për cilësinë e jetës së tyre private. Por punëtorët që ende punojnë në tre turne dhe turni i parë i tyre fillon në orën XNUMX të mëngjesit, në një rast të tillë do të duhet ta nisin turnin natën gjatë gjithë dimrit.

Në Evropë, sa vende, kaq shumë dyshime

Rekomandimi për të ndaluar numërimin sezonal të kohës, sepse shkakton pasoja shëndetësore dhe nuk kontribuon në kursime të konsiderueshme, u miratua nga Bashkimi Evropian në vitin 2018 kur 4,6 milionë evropianë, shumica e të cilëve gjermanë, votuan pro në një anketë, por vendimi përfundimtar vendi do të mbetej në të cilën zonë i lihej secilit shtet anëtar individualisht.

Tashmë e gjithë ideja ishte menduar të realizohej dhe u njoftua se lëvizja e fundit e shigjetave do të ishte në vitin 2021 ose 2022, por pandemia, kriza ekonomike dhe energjitike dhe lufta në Ukrainë e vonuan zbatimin. Tani vlerësimet janë se harmonizimi përfundimtar nuk do të ndodhë para vitit 2025 dhe debati i fundit për këtë temë në Komisionin Evropian ishte në vitin 2019.

Dhe në Evropë ka dyshime të mëdha se si të vazhdohet, nëse një zonë e madhe kohore, ajo e Evropës Qendrore, me 16 vende në të, do të vazhdojë të ekzistojë, apo udhëtarët ndërkufitarë do të duhet të ndryshojnë orën e tyre dy herë në ditë, qoftë në dimri në Spanjë dita do të zgjasë deri në orën 22:14.30 dhe në Poloni do të errësohet në orën 18,5:5, po me trenat dhe aeroportet etj. Aq më tepër që kushtet nuk janë të njëjta në të gjitha shtetet. Në Finlandë në qershor ka 14,5 orë ditë, dhe në dhjetor vetëm 9 orë e gjysmë, dhe në Greqi, për shembull, dita zgjat 10 orë në verë dhe XNUMX orë e gjysmë në dimër, kështu që pyetja është si të përafrohet, nëse dihet se BE-ja shtrihet në tre zona kohore. Nëse, për shembull, të gjithë kalojnë në një kohë verore në Spanjë në brigjet e Atlantikut, dielli nuk do të lindë deri në orën XNUMX të mëngjesit, kështu që i lihet secilit vend të vendosë vetë, sipas nevojave të veta.

Kishte një propozim për të ndaluar ndryshimin e orës, por për të ndarë Evropën përgjithmonë në katër zona kohore. Në atë variant, Portugalia, Irlanda dhe Islanda do të ishin në një zonë, pastaj në tjetrën Spanja, Franca, Britania e Madhe dhe vendet e Beneluksit etj., por tani për tani BE-ja nuk po merret me këtë temë. Presidenca çeke e BE-së gjashtëmujorin e kaluar ia ktheu topin Komisionit Evropian, me argumentin se ai nuk kishte dhënë një vlerësim gjithëpërfshirës të pasojave të përfundimit të kohës sezonale.

Le të qëndrojmë në këtë zonë kohore, por përgjithmonë në kohën e verës

Pjesa më e madhe e Maqedonisë ndodhet në zonën kohore të Evropës Qendrore, dhe 10 për qind e territorit, zona e Delçevës dhe Pehçevës i përket zonës së Evropës Lindore.

Më së shumti për këtë temë shpjegoi profesori Ivica Milevski nga Instituti i Gjeografisë në UKIM, i cili thotë se Maqedonia duhet të qëndrojë në zonën kohore të Evropës Qendrore ku i takon natyrshëm, por të mbajë përgjithmonë kohën e verës.

- Nëse kalojmë përgjithmonë në kohën e verës, do të jetë një opsion shumë më i mirë sesa të jemi në kohën e dimrit. Kështu, në dimër, errësira më e hershme do të jetë rreth orës 17.20:16.20, në ndryshim nga koha e dimrit, kur errësohet rreth orës 7.45:XNUMX në fund të dhjetorit, dhe bioritmi ynë nuk është mësuar që atëherë të jetë natë. Me kohën e verës ende në vend, në ditët më të shkurtra të dhjetorit, agimi do të arrijë jo më vonë se ora XNUMX:XNUMX e mëngjesit - thotë Milevski.

Koha sezonale në vendin tonë është futur në vitin 1983, me vendim në nivel të RSFJ-së. Sipas profesor Milevskit, ora dimërore ishte më shumë në përputhje me sistemin e mëparshëm, kur njerëzit e fillonin orët e punës në 6 ose 7 të mëngjesit dhe mbaronin deri në orën 15:16 dhe gjithsesi u kishin mbetur edhe disa orë ditë. Me mënyrën aktuale të jetesës dhe orarin e punës që përfundon nga ora 17 deri në XNUMX:XNUMX, qytetarët preferojnë orën “verore” sepse nënkupton më shumë dritë të ditës pasdite dhe mundësi për të kryer disa detyra dhe aktivitete që kërkojnë dritë, si p.sh. rekreacioni i pasdites etj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës