Punonjësit e pesë universiteteve publike protestuan se janë margjinalizuar nga institucionet shtetërore

Foto: Vaska M. Mlladenovska/ Free Press

Sot, siç njoftuan, sindikatat e pesë universiteteve publike: “Sht. Kliment Ohridski” në Manastir, Universiteti i Tetovës, Universiteti “Nënë Tereza” në Shkup, “Apostol Pavle” në Ohër dhe “Goce Dellçev” në Shtip mbajtën protestë paqësore para hyrjeve të universitetit. Punonjësit e pesë universiteteve publike janë të bashkuar rreth mendimit se janë të diskriminuar dhe injoruar si nga Kuvendi ashtu edhe nga Qeveria duke mos nënshkruar nga ana e tyre Kontratën Kolektive.

- Mirëpresim zbatimin e Marrëveshjes Kolektive për Universitetin “St. Cirili dhe Metodi”, por u themi autoriteteve se po zbatojnë standarde të dyfishta, diskriminim dhe pabarazi, sepse pesë universitetet e tjera publike gëzojnë të njëjtin status, realizojnë të njëjtin aktivitet shoqëror me të njëjtën përgjegjësi. Me mosnënshkrimin e Kontratës Kolektive, në mënyrë të pajustifikueshme jemi lënë jashtë vendit. Të bashkuar dhe të bashkuar si sindikata, deklarojmë në këtë protestë se po veprojmë të bashkuar pa asnjë ngjyrë politike për të rivendosur dinjitetin dhe drejtësinë e të gjithë ne punonjësve të universitetit. Ne duam ta zgjidhim këtë problem dhe falënderojmë publikisht kolegët nga Sindikata e UKIM-së për fillimin e këtij aktiviteti në vitin 2022 duke nënshkruar Kontratën e tyre Kolektive. Presim që institucionet kompetente shtetërore ta kuptojnë synimin tonë se ne dëshirojmë të luftojmë për të drejtat tona në mënyrë të civilizuar sindikaliste dhe të kemi trajtim të barabartë në nivel të gjithë vendit - tha në protestën e sotme kryetari i Sindikatës së UKLO-së, Sasha Dukovski. .

Ai shtoi se të gjithë dokumentacionin e kanë përgatitur tashmë gjatë muajit prill dhe e kanë dërguar me shkresë në Kuvend më 4 maj.

- Disa ditë më vonë na u kërkua si sindikatë që të ndihmojmë dhe të jemi bartës të aktiviteteve të krijimit të organizatave sindikale në katër universitetet e tjera dhe të Kontratës Kolektive të tyre, pasi të ketë kaluar të gjitha fazat ligjore për adoptim, të jetë. bazë për nënshkrimin e Marrëveshjes së re Kolektive - theksoi Dukovski.

Talat Xhaferi Foto: Vaska M. Mlladenovska/ Free Press

Gjatë vizitës së sotme në Universitetin e Manastirit, kryeministri teknik Talat Xhaferi deklaroi se si rezultat i marrëveshjes së nënshkruar më parë me UKIM në fund të vitit 2022 dhe rektorët e pesë universiteteve të tjera, me iniciativën e tij është mbajtur një takim për t'i udhëzuar ata. në procedurën që është përcaktuar që të mund të realizohet ai detyrim.

- Disa nga universitetet kishin dokumentacionin e plotë dhe disa jo, dhe duhet t'i përgatisnin ato në fund të vitit 2023 dhe duke pasur parasysh se ky vit është vit zgjedhor, procedurat për ndryshimet dhe modifikimet e mundshme në pozicionin e Kryetari i Kuvendit tashmë ka filluar, ndërkohë që janë shpallur zgjedhjet, Kodi Zgjedhor është i qartë dhe vendimtar në kuptimin që në periudhën nga shpallja deri në përfundim të zgjedhjeve nuk mund të nënshkruhen kontrata kolektive dhe për rrjedhojë gjatë kësaj kohe. Bisedimet mes parlamentit dhe universiteteve duhet të vazhdojnë për të përcaktuar procedurat deri në fund, sepse nuk është një procedurë kaq e thjeshtë për të arritur nënshkrimin përfundimtar të Marrëveshjes Kolektive. Shërbimet do të duhet të japin një përgjigje të duhur ligjore nëse për çdo universitet do të duhet të ketë pëlqimin dhe autorizimin nga Parlamenti individualisht apo me një autorizim për të gjithë, por këto tashmë janë çështje ligjore formale që duhet të zgjidhen në Legjislativ. - ai teknik është vendimtar kryeministri Talat Xhaferi.

Ndryshe, punëtorët e pesë universiteteve publike në protestën e sotme në Manastir morën mbështetje edhe nga rektori i Universitetit të Manastirit, Prof. Dr.Igor Nedelkovski.

- Sot në mëngjes, në takimin me kryeministrin Talat Xhaferi, e njoha me problemet e punëtorëve të pesë universiteteve publike. Është e palejueshme që punonjësit dhe studentët e këtyre universiteteve të kenë 22 për qind të ardhura më të ulëta. Kjo zhvlerëson punën dhe dijen e tyre pasi ata u japin studentëve 22 për qind më pak punë ose më pak njohuri - tha në protestën e sotme rektori i Universitetit St. Kliment Ohridski prof. Dr.Igor Nedelkovski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës