Rasti i parë i virusit të Nilit Perëndimor është regjistruar në Serbi

koronavirus
Fotografi Ilustrative / Foto: EPA

Në Spitalin e Përgjithshëm në Pozharevc, rasti i parë në Serbi i infektimit me virusin e Nilit Perëndimor, i cili transmetohet nga mushkonjat te njerëzit, është regjistruar tek një grua (46) nga Nabërdja afër Pozharevcit.

Gruaja është në gjendje të mirë të përgjithshme dhe pritet konfirmimi i pranisë së virusit nga mostra e dytë e marrë nga pacienti, thuhet në ueb faqen e qytetit të Pozharevcit.

Për shkak të kësaj, dhe në bazë të informacioneve për identifikimin e pranisë së virusit te mushkonjat, Shtabi i Situatave Emergjente të Pozharevcit ka marrë vendim për marrjen e masave për ndalimin e mushkonjave në territorin e atij qyteti.

Meqë ra fjala, virusi i Nilit Perëndimor është prezent në Serbi që nga viti 2012 dhe në 90 për qind të rasteve kalon pa simptoma apo shenja të sëmundjes dhe është diagnostikuar te mushkonjat në Beograd, Pozharevc dhe Pançevë.

Mushkonjat e infektuara e transmetojnë virusin vetëm te pasardhësit e tyre dhe te njerëzit, dhe transmetimi i virusit ndërmjet dy personave nuk është i mundur përmes kontaktit.

Instituti "Batut" nga Beogradi rekomandoi që qytetarët të përdorin sprej kundër mushkonjave në pjesët e zbuluara të trupit kur janë jashtë, të veshin rroba të lehta dhe të rehatshme me mëngë të gjata dhe pantallona dhe të shmangin qëndrimin në natyrë gjatë periudhës së aktivitetit më intensiv të mushkonjave. në muzg dhe ne mengjes.

Gjithashtu rekomandohet përdorimi i rrjetave mbrojtëse kundër mushkonjave në dritare, dyer dhe rreth shtratit, nëse është e mundur, duke qëndruar në dhoma me ajër të kondicionuar, duke shmangur zonat me një numër të madh insektesh, si pyjet dhe kënetat.

Gjithashtu, të paktën një herë në javë, uji duhet të zbrazet nga tenxhere, ushqim për kafshët shtëpiake dhe tas me ujë, kova, fuçi dhe kanaçe, si dhe duhet të hiqen gomat e hedhura dhe objektet e tjera që mund të mbledhin ujë.

Video e ditës