Në dy ditët e ardhshme: Gratë shtatzëna dhe personat mbi 60 vjeç do të lirohen nga puna

Telefoni celular Shkup Veror
Shkup / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

Në seancën e sotme të 70-të, për shkak të valës së të nxehtit të paralajmëruar për ditën e enjte dhe të premte, qeveria dha rekomandime për lirimin nga detyra të shtatzënave dhe personave mbi 60 vjeç, që fëmijët në kopshte të mos kenë aktivitet fizik nga ora 11.00: Nga ora 17.00:11.00 deri në orën 17.00:XNUMX, që sektori privat të organizojë orarin e punës për të mbrojtur punëtorët nga ekspozimi i drejtpërdrejtë në diell, si dhe për të shmangur qëndrimin jashtë nga ora XNUMX:XNUMX deri në XNUMX:XNUMX.

Siç thuhet në njoftim, Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut mbajti seancën e 70-të përmes komunikimit me video-konferencë në internet, në të cilën u dhanë rekomandime për zvogëlimin e rrezikut nga temperaturat e larta, për dy ditë, të enjten dhe të premten (18 gusht dhe 19 gusht dhe 2022 gusht). XNUMX, XNUMX vit).

Me sugjerimin e ministrit të Shëndetësisë, se sipas të dhënave të Administratës për Çështje Hidrometeorologjike, në dy ditët e ardhshme territori i gjithë vendit do të preket nga temperaturat e larta – faza portokalli, Qeveria ka miratuar rekomandimet e mëposhtme:

“Lirimi nga detyrimet e punës i grupeve më të rrezikuara të popullsisë, si gratë shtatzëna dhe personat mbi 60 vjeç. Në ambientet e kujdesit për fëmijët, (kopshtet) nuk duhet të praktikohet aktiviteti fizik dhe fëmijët nuk duhet të nxirren jashtë nga ora 11.00:17.00 deri në orën 11.00:17.00. Njësitë e vetëqeverisjes lokale, Kryqi i Kuq dhe Qendrat për Çështje Sociale në rajonet e prekura nga vala e të nxehtit, të ofrojnë ndihmë për personat e vetmuar, të moshuar, të dobët dhe të pastrehë. Duke pasur parasysh faktin se disa procese të rrezikshme prodhimi dhe teknologjike mund të përbëjnë një rrezik shtesë për shëndetin e punëtorëve të ekspozuar, punëdhënësve u kujtohet detyrimi i tyre për të respektuar rregulloret ligjore në këtë fushë. “Për të mbrojtur punëtorët nga ekspozimi i drejtpërdrejtë në diell, është e nevojshme organizimi i orarit të punës duke shmangur qëndrimin në natyrë nga ora XNUMX:XNUMX deri në orën XNUMX:XNUMX”, thuhet në njoftim.

Sipas këtyre rekomandimeve, Qeveria ka konstatuar se autoritetet shtetërore dhe ndërmarrjet dhe institucionet publike duhet t'i respektojnë rekomandimet. I rekomandohet sektorit privat organizimin e orarit të punës për të mbrojtur punëtorët nga ekspozimi i drejtpërdrejtë në diell dhe për të shmangur qëndrimin jashtë në periudhën nga ora 11.00:17.00 deri në orën XNUMX:XNUMX.

Kjo masë do të zgjasë dy ditë, deri në vendim të mëtejshëm.

Orari i punës në kopshte duhet të organizohet në periudhën nga ora 7.00:17.00 deri në orën 11.00:XNUMX, ndërsa aktivitetet fizike nuk duhet të praktikohen dhe fëmijët të mos dalin jashtë pas orës XNUMX:XNUMX.

Të gjitha personat juridikë që kryejnë veprimtari në natyrë duhet të ndërpresin veprimtarinë e tyre në periudhën prej orës 11.00:17.00 deri në orën XNUMX:XNUMX. Kjo veçanërisht vlen për punëtorët e ndërtimit, thuhet në njoftimin e Qeverisë.

Video e ditës