Kreditë konsumatore, rezidenciale, automobila dhe llogari rrjedhëse janë rritur në muajin mars

NBRSM / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Kredia totale në muajin mars shënoi një rritje mujore prej 0,3 për qind, si pasojë e rritjes së kreditimit për sektorin "familje". Rritja vjetore është 6,1 për qind dhe vjen si pasojë e rritjes së kredive të të dy sektorëve, me kontribut më të madh të sektorit “familje”, njoftoi sot Banka Popullore.

Kredia për individë është rritur me 0,5 për qind në bazë mujore, me një rritje vjetore prej 6,8 për qind. Rritja mujore dhe vjetore, thekson NB; janë rezultat i rritjes së kreditimit në denarë dhe në valutë, me një kontribut më të madh të kredive në valutë.

Nuk ka ndryshim të kredive për sektorin e korporatave në muajin mars krahasuar me një muaj më parë. Në bazë vjetore është shënuar rritje prej 5,4 për qind, e cila në tërësi rezulton nga rritja e kreditimit në denarë, në kushtet e rënies së kredive në valutë.

‒ Në mars 2024, parë sipas qëllimit të kredisë për individët, kredia konsumatore dhe ajo për banesa, si kategoritë më të përfaqësuara, shënuan rritje mujore përkatësisht 0,4 për qind dhe 5,8 për qind, me rritje vjetore prej 10,4 për qind dhe 1,8 për qind. , respektivisht. Kreditë për automjete këtë muaj u rritën përkatësisht me 13,1 për qind dhe 0,8 për qind në bazë mujore dhe vjetore, ndërsa kreditë me kartë krediti u ulën përkatësisht me 6,8 për qind dhe 2,3 për qind në bazë mujore dhe vjetore. Në muajin mars, bilancet negative të llogarive rrjedhëse shënuan rritje mujore prej 6,1 për qind, me një rritje vjetore prej 1,7 për qind. Sa i përket kredive të miratuara për baza të tjera, ka një rënie mujore prej 21,2 për qind, ndërsa në bazë vjetore ato janë ulur me XNUMX për qind, informon BK.

Totali i depozitave në muajin mars shënoi rënie me 0,9 për qind në bazë mujore, tërësisht si pasojë e rënies së depozitave të sektorit të korporatave, ndërsa depozitat e sektorit "familje" shënuan rritje. Krahasuar me bazë vjetore, u arrit një rritje prej 9,3 për qind, si rezultat i rritjes së depozitave të të dy sektorëve, me një kontribut më të theksuar në rritjen e depozitave të sektorit "familje".

Sipas Bankës Qendrore, gjithsej depozitat e individëve në muajin mars janë rritur me 0,1 për qind dhe 8,7 për qind në baza mujore dhe vjetore, përkatësisht. Rritja në të dyja bazat vjen si pasojë e rritjes së depozitave afatgjata dhe parave depozituese, në kushtet e rënies së vërejtur të depozitave afatshkurtra.

Në muajin mars, totali i depozitave të sektorit të korporatave u ul me 2,4 për qind në bazë mujore. Ndryshimi në rënie vjen kryesisht si pasojë e reduktimit të parasë depozituese, me rënie shtesë të depozitave afatshkurtra dhe në kushte të rritjes së depozitave afatgjata. Në nivel vjetor, depozitat e sektorit korporativ janë rritur për 12,2 për qind, më së shumti si rezultat i rritjes së parave depozituese, depozitave afatshkurtra në valutë dhe depozitave afatgjata në denarë, me një kontribut pozitiv shtesë nga të tjerët. komponentët.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës