Ka 50 për qind më pak profesionistë të IT-së në Greqi sesa në BE

Unsplash
foto: EPA

Ndërkohë që kërkesa për programues dhe specialistë të IT-së është e madhe, duke shkaktuar dhimbje koke për shumë kompani të huaja, Greqia ende nuk punëson shumë punëtorë në këtë sektor. Në fakt, është e para që regjistron shifra negative në krahasim me vendet e tjera të BE-së, pasi kërkesat për transformim dixhital si të sektorit publik ashtu edhe atij privat rriten në mënyrë dramatike.

Ndërkohë, bizneset pritet të fillojnë një gjueti edhe më të madhe për talentet në të ardhmen e afërt, duke pasur parasysh përhapjen e shpejtë të inteligjencës artificiale.

Sipas të dhënave të Eurostat, 9,8 milionë njerëz ishin të punësuar në BE në vitin 2023, shumë më lart se mesatarja evropiane. Përqindja e specialistëve në fushën e teknologjive të informacionit dhe komunikimit në raport me numrin total të të punësuarve arrin në 2,4% në Greqi, çka rezulton në vendin e fundit në renditjen evropiane pas Rumanisë (2,6%), Sllovenisë (3,8). 4,1%) dhe Italia. (XNUMX%).

Shtatë nga dhjetë kompani në Greqi kanë pozicione të paplotësuara për specialistë IT, analizon Kathimerini.

Pse po ndodh kjo? Normat e ulëta të punësimit të specialistëve të IT-së janë një tregues serioz i prapambetjes si të modelit të prodhimit të vendit, ashtu edhe të sistemit arsimor. Në krye të renditjes, sipas të dhënave të Eurostat, është Suedia, me një normë punësimi të specialistëve të TIK-ut prej 8,7%, e ndjekur nga Luksemburgu (8%) dhe Finlanda (7,6%). Holanda renditet mjaft lart (6,9%), ndërsa në Estoni përqindja e specialistëve të TIK-ut në krahasim me totalin e të punësuarve është 6,7%.

Vitet e fundit, shkalla e diplomimit në fakultetet e shkencave kompjuterike dhe inxhinierisë ka shkuar nga 40% në 63%, ndërkohë që tregu i IT ka nevojë për 7.500 të diplomuar më shumë se ata që diplomohen çdo vit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës